Gemeente Waalwijk Nieuw informatiepaneel Strijd om Kapelsche veer geplaatst

In september 2007 heeft het college van Waalwijk besloten om een drietal onafhankelijke deskundigen op het gebied van oorlogshistorie de opdracht te geven om een - wat het college betreft bindend - advies uit te brengen over de inhoud van het informatiepaneel Strijd om Capelsche Veer geplaatst bij het herdenkingsmonument aan de Bergsche Maas. Dit collegebesluit is genomen naar aanleiding van een lokale discussie over mogelijk feitelijke onjuiste informatie in de tekst en afbeelding op het betreffende paneel.

Op advies van de commissie heeft het college in haar vergadering van 12 februari 2008 besloten om een nieuw informatiepaneel te laten maken. Dit nieuwe paneel is dinsdag 27 mei jongstleden geplaatst. De commissie en de gemeente Waalwijk beschouwen de discussie over het informatiepaneel hiermee als gesloten.

Eindredactie
Zoals vermeld heeft het college in haar vergadering van 12 februari 2008 besloten om de adviezen uit het adviesrapport over te nemen en een nieuw informatiepaneel te laten produceren. Daarbij is het besluit genomen om Bureau Communicatie van de gemeente Waalwijk mandaat te geven om, in overleg met de adviescommissie, de productie van het nieuwe bord te begeleiden en de eindredactie van de nieuwe tekst te verzorgen.
Naar aanleiding van de in het adviesrapport opgenomen nieuwe tekst is er door de gemeente Waalwijk een aantal reacties ontvangen. Deze reacties zijn in het kader van de eindredactie voorgelegd aan de commissie ter beoordeling. Na deze fase heeft de commissie een nieuwe definitieve tekst aangeleverd voor het nieuwe paneel. In deze tekst heeft de commissie rekening gehouden met de opmerkingen die zij ontving over de tekst in het adviesrapport.
De commissie is onverkort van mening dat de door haar opgestelde tekst in alle opzichten en dus ook op de in de reacties genoemde punten, verdedigbaar is, maar heeft besloten op twee punten de gedane suggesties over te nemen:


1. De schrijfwijze 47th of 47 Royal Marine Commando De commissie heeft gekozen voor de schrijfwijze 47. Dit heeft ertoe geleid dat de schrijfwijze van alle onderdeelsaanduidingen in de nieuwe tekst is veranderd: overal is de uitspraakhulp th, st of nd achterwege gelaten. De schrijfwijze met de uitspraakhulp, 47th, is courant in geschreven teksten, de schrijfwijze zonder uitspraakhulp is conform de notatie in slagorde overzichten.


2. De aanduiding van 47 Royal Marine Commando als bataljon of als eenheid
De commissie heeft gekozen voor de formulering: 'Deze eenheid ter grootte van een bataljon'. De bedoeling van het gebruik van het woord bataljon in de oorspronkelijke tekst, namelijk de omvang van de eenheid aan te geven, wordt zo beter uitgedrukt.

Leden adviescommissie
De adviescommissie bestaande uit - Prof. Dr. J.M.M. Amersfoort (bijzonder hoogleraar militaire geschiedenis en algemene strategie aan de Universiteit van Amsterdam en docent aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda), drs. P.H. Kamphuis (directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie) en Prof. Dr. J.C.H. Blom (bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) spreekt de hoop uit dat haar adviezen een bijdrage leveren aan de beëindiging van de publieke twist in deze kwestie.

Publicatie datum 29-05-2008