Ingezonden persbericht
Grote steun van bedrijven
Onderzoekers komen met 22 programma-voorstellen voor STW-Perspectief
Technologiestichting STW vroeg in 2007 via een open call aan het veld welke onderwerpen breed onderzoek verdienden in een zogeheten programma. Na een beoordelingsronde zijn daarop vier onderwerpen gekozen voor Perspectief, programma's van STW. Maar liefst 22 eerdere indieners van voorstellen uit die ronde hebben in de recente besloten Perspectiefronde 2008 opnieuw een programmavoorstel ingediend.
De zeer uiteenlopende voorstellen hebben brede steun van het bedrijfsleven. Dankzij hun commitment wordt het onderzoeksbudget voor de te starten programma's vergroot van 19 miljoen euro (bijdrage STW) naar ruim 23 miljoen euro.
In 2006 startte STW op verzoek van het ministerie van EZ met een nieuwe financieringssystematiek voor programmatisch onderzoek. Het oogmerk van deze onderzoeksprogrammering was om onderzoeksgebieden waarvan het veld aangaf dat ze zowel wetenschappelijk wezenlijk als voor potentiële gebruikers nuttig waren, de kans te geven versnelling te bereiken. Aansluiten bij NWO-thema's en sleutelgebieden van de overheid was een pré bij de beoordeling van de voorstellen. Inmiddels zijn onder de noemer Perspectief 7 programma's gestart en is een achtste programma in de matchmakingfase beland.
Ook dit jaar heeft STW budget voor programma's in het kader van Perspectief. In de ronde van 2007 bleek veel meer potentie te zitten; het budget was echter toereikend voor 4 programma's. Daarop heeft STW besloten de indieners van vorig jaar de gelegenheid te geven hun programmavoorstellen verder te ontwikkelen en opnieuw in te dienen. Dat is goed ontvangen; onderzoekers hadden hun eerdere deelname al zeer nuttig gevonden, omdat het (conform het oogmerk van Perspectief) een aanzienlijke uitbreiding van hun netwerk onder vakgenoten, bedrijven en andere potentiële gebruikers had opgeleverd.
Het voorlopig resultaat mag er zijn. In totaal tweeëntwintig voorstellen vragen bij elkaar 114 M¤¬ van STW en er is een hard commitment van ca 29 M¤ vaan het bedrijfsleven gemoeid met de programmavoorstellen - die inhoudelijk variëren van potentiële medische doorbraken tot ontwikkeling van duurzaam bouwen, van logistiek in de zorg tot ecologische planologie, van watermanagement tot optimalisatie van het openbaar vervoer. Deze programmavoorstellen zullen nu worden beoordeeld door 14 vooraanstaande onderzoekers uit het bedrijfsleven en de wetenschap, die zitting hebben in de bestuursraad van STW. Op 2 september is er vervolgens een interviewronde over ongeveer 8 voorstellen; waarschijnlijk wordt er uiteindelijk aan vier initiatiefnemers gevraagd hun voorstel tot een volledig programma uit te werken.
STW biedt Perspectief
Met Perspectief biedt STW ruimte aan programma's die versnelling kunnen geven aan veelbelovende onderzoeks- en toepassingsgebieden en zo kunnen leiden tot innovatie. Daarnaast voert STW het Open Technologieprogramma (OTP), waarin onderzoekers in de technische wetenschappen thematisch vrij hun ideeën kunnen uitwerken.
Cor de Boer van STW: 'Onze programma's zijn anders dan andere. Ze kenmerken zich door een bottom-up aanpak, gericht op nieuwe oplossingen voor innovatieknelpunten. Daarnaast zijn ze multidisciplinair en worden ze samen met private partijen ontwikkeld, gefinancierd en beheerd. Het is ook de bedoeling dat ze actief inzetten op valorisatie en (startend) ondernemerschap. Met de programma's vervult STW haar radarfunctie. Ontwikkelingen die voortkomen uit het Open TechnologieProgramma worden hiermee versterkt.'
Over Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert en stimuleert sinds 1981 technisch-wetenschappelijk onderzoek en de toepassing daarvan, onder meer door universitaire projectleiders in contact te brengen met het bedrijfsleven en andere gebruikers, het onderzoek te begeleiden en de transfer van technologie en intellectueel eigendom te bevorderen. De stichting wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Economische Zaken.
Ingezonden persbericht