Gemeente Bussum

De gemeente Bussum na 2010

Gaat de gemeente Bussum vanaf 2010 samen met Naarden, Weesp en Muiden, komt er een fusie tussen twee gemeenten of blijft Bussum zelfstandig? Dat is de vraag die de komende maanden in Den Haag beantwoord gaat worden.

Advies van de provincie

De provinciale staten van Noord-Holland hebben op 17 maart jl. een `Herindelingsadvies Gooi en Vechtstreek' vastgesteld. Daarin wordt een fusie van de gemeenten Bussum, Naarden, Muiden en Weesp geadviseerd. De overige gemeenten blijven zelfstandig. Blaricum, Eemnes en Laren zetten hun intensieve BEL-samenwerking voort. De fusie van Bussum met de andere gemeenten zal per januari 2010 van start gaan.

Naarden, Muiden en Weesp staan achter het advies. Bussum niet. Ons gemeentebestuur ziet in de fusie tussen de vier gemeenten geen oplossing voor de regionale problemen.

Wat gebeurt er met het advies?

Op 17 april jl. heeft het college van gedeputeerde staten het door provinciale staten vastgestelde `Herindelingsadvies Gooi en Vechtstreek' naar de minister en de staatssecretaris van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties gestuurd. Vanaf die datum heeft de minister vier maanden de tijd om een wetsontwerp voor een herindeling aan de ministerraad voor te leggen. Het ligt voor de hand dat de staatssecretaris met alle betrokkenen gaat praten, voordat zij tot een oordeel komt. Als de minister besluit het advies om te zetten in een herindelingsregeling en een wetsvoorstel, zal dit nog om advies aan de Raad van State worden voorgelegd. Daarna zal het aan de Tweede Kamer worden voorgelegd en - na akkoord van de Tweede Kamer - aan de Eerste Kamer. Volgens de planning van de provincie moet dit allemaal gebeuren tussen nu en december 2009.

Procedure opnieuw doorlopen

De gemeente Bussum gaat de komende maanden gebruiken om het Bussumse standpunt in Den Haag te laten horen. Het gemeentebestuur zet alles op alles om de staatssecretaris en de Kamerleden in te laten zien dat de door de provincie voorgestelde herindeling niet af is, niet duurzaam, niet evenwichtig en niet logisch is. Niet alle gemeenten in de regio zijn namelijk bij deze herindeling betrokken. En niet alle bestuurlijke knelpunten van de regio zijn in beeld gebracht, dus ook de oplossingen en alternatieven zijn niet benoemd. Daarnaast mist dit provinciale advies een visie op de toekomst van de regio. Bussum pleit dan ook voor het overdoen van de hele procedure, inclusief deelname van alle regiogemeenten en inclusief een analyse van regiobrede knelpunten.

Waarom geen fusie tussen vier gemeenten?

Na een fusie met Naarden, Weesp en Muiden ontstaat een grote gemeente met zo'n 70.000 inwoners, die kan uitgroeien 90.000 inwoners. Deze gemeente gaat uit vier kernen bestaan en het bestuur staat daardoor verder van de bewoners af. Het grondgebied van deze gemeente heeft geen logische samenhang en sociale structuur. De lokale lasten zullen bij deze variant voor de bewoners van Bussum hoger zijn dan bij een fusie met bijvoorbeeld alleen Naarden.

Een heel belangrijk argument is bovendien dat de inwoners van Bussum het niet willen. Vorig jaar hield de gemeenteraad de volksraadpleging `FusiePeiling' waar bijna 50% van de Bussumers een stem in uitbracht. Daarvan gaf 96% aan niets te zien de fusie tussen vier gemeenten.