Greenpeace: 'Essent schrapt kolencentrale terecht'
29/05/2008 11:27
St. Greenpeace Nederland
Tweede Kamer kan vanmiddag nog meer kolenplannen tegenhouden
Greenpeace is blij met de beslissing van Essent alleen nog te investeren in schonere energie uit gascentrales en wind. Daarmee is de geplande kolencentrale in Geertruidenberg van de baan. Greenpeace voert al bijna twee jaar campagne tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland. Van de vijf geplande centrales worden er twee defintief niet gebouwd. Met het schrappen van deze centrale in Geertruidenberg wordt de CO2-uitstoot van twee miljoen auto's voorkomen, pure winst voor het klimaat. Greenpeace wil dat de Tweede Kamer zich vanmiddag óók uitspreekt tegen de bouw van kolencentrales in het debat over het Nederlandse standpunt over CO2-emissierechten. Over die emissierechten wordt binnenkort in Europa onderhandeld.
"Essent sluit zich aan bij het kamp van energiebedrijven als Eneco en Nuon, die niets meer zien in energie uit kolen," zegt Meike Baretta van Greenpeace Nederland. "Wie nu nog een kolencentrale bouwt schaadt het klimaat bewust en tegen beter weten in." Alleen de Duitse energiebedrijven E.ON, RWE en het Belgische Electrabel hebben nog plannen voor kolengestookte centrales in Nederland. Greenpeace zal op alle mogelijk manieren proberen de bouw van deze vieze kolencentrales tegen te houden.
Begin april presenteerde Greenpeace de resultaten van een rapport van PricewaterhouseCoopers op een bijeenkomst van aandeelhouders van Essent. Uit dat rapport blijkt dat het veilen van emissierechten een kolencentrale zeer verliesgevend maakt. Energieopwekking uit gas en wind zijn wél winstgevend. Anderhalve maand later kiest Essent voor schoner aardgas en windenergie op zee en op land.
Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet in Brussel voor het systeem van CO2-emissiehandel. Nederland kan in dat debat beslissen de andere geplande kolencentrales waaronder die van E.ON tegen te houden. Dat kan door het Nederlandse voorstel voor compensatie van de stroomafnemers van E.ON (energieslurpers bedrijven als Corus, DSM en Akzo) naar de prullenmand te verwijzen. Nuon, Eneco en dus nu ook Essent hebben laten zien geen heil meer te zien in kolencentrales. Greenpeace wil dat de Tweede Kamer zorgt dat de vervuiler betaalt en de achterblijvende energiebedrijven E.ON, RWE en Electrabel van de kolen afhelpt.