Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht

PB08-041
29 mei 2008

Omzetvolume horeca licht gedaald

· Krimpende afzet restaurants
· Ook cafetaria's en cafés in de min · Hoogste omzetgroei voor hotels

De horeca heeft in het eerste kwartaal 2,7 procent meer omgezet dan in dezelfde periode in 2007. Het volume van de omzet daalde echter met 0,4 procent. Dit is het derde opeenvolgende kwartaal dat het omzetvolume licht is afgenomen. De prijzen stegen in het eerste kwartaal met 3 procent. De hotels boekten een beduidend beter resultaat dan de overige branches in de horeca. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De verkopen in de restaurants zijn in het eerste kwartaal lager uitgekomen. Het volume van de omzet daalde namelijk met 2,3 procent. Omdat de prijzen met 3,2 procent stegen realiseerden de restaurants een bescheiden omzetgroei van 0,8 procent.
Ook de cafetaria's verkochten in het eerste kwartaal van 2008 minder. Het omzetvolume daalde met 1,4 procent. De prijzen stegen met 3,6 procent. De omzetgroei bedroeg hierdoor 2 procent. Cafés presteerden met een omzetgroei van 2 procent eveneens minder dan gemiddeld. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen, die 3,2 procent bedroegen, realiseerden ze een volumedaling van 1 procent.
De hotels hebben in het eerste kwartaal de grootste bijdrage geleverd aan de omzetgroei in de horeca. De omzet nam met ruim 6 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De groei ligt hiermee op hetzelfde hoge niveau als in 2007.

ln. De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en Technische toelichting
conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms sbc. De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.
w overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de w consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.

w
CBS Persbericht PB08-041 pagina 1 van 3

Achtergrondinformatie over de bijstelling.
De in dit persbericht gepubliceerde cijfers over 2007 zijn ten opzichte van het persbericht van 28 februari 2008 bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per kwartaal
%
10
8
6
4
2
0

-2
I II III IV I II III IV I II III IV I 2005 2006 2007 2008 Omzet Volume Bron: CBS.

CBS Persbericht PB08-041 pagina 2 van 3

Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca

2007 2008 jaar 4e kw. 1e kw.* %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal
Omzet 5,1 3,2# 2,7 Prijs 3,3 3,3 3,1 Volume 1,8 -0,1# -0,4 w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet 6,9 7,7# 6,3 Prijs . . . Volume . . . Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet 5,7 1,8 1,2 Prijs 3,1 3,2 3,3 Volume 2,4# -1,4 -2,0 w.v.
Restaurants
Omzet 5,6 1,5 0,8 Prijs 2,7 2,7 3,2 Volume 2,8 -1,2# -2,3 Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfoodrestaurants, ijssalons
Omzet 5,8 2,4 2,1 Prijs 3,9 4,1 3,6 Volume 1,8 -1,6# -1,4 Cafés e.d.
Omzet 1,9# 1,5# 2,1 Prijs 3,5 3,2 3,2 Volume -1,5# -1,7# -1,0
*) Voorlopige cijfers
#) Deze cijfers zijn bijgesteld
Bron: CBS.
CBS Persbericht PB08-041 pagina 3 van 3


---- --