Persbericht, 28 mei 2008
Subsidies Chemische Wetenschappen
13 Miljoen euro naar chemisch onderzoek
Het gebied Chemische Wetenschappen (CW) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft negen onderzoeksgroepen een TOP-subsidie toegekend. De groepen zijn werkzaam over de volle breedte van het (bio)chemisch en chemisch-technologisch onderzoeksveld. Elke onderzoeksgroep krijgt maximaal 720.000 euro om haar onderzoekslijn te versterken en uit te breiden. Daarnaast kende CW 29 onderzoekers een ECHO-projectsubsidie toe van maximaal 240.000 euro om risicovol onderzoek te ondersteunen.
De TOP-subsidie is een onderdeel van de vrije competitie van het NWO-gebied Chemische Wetenschappen. Met deze subsidie kan de onderzoeksgroep in vijf jaar haar excellente, uitdagende en innovatieve onderzoekslijn versterken of uitbreiden. Dit jaar schreven 24 onderzoeksgroepen een aanvraag. Hieronder staat een beknopte beschrijving van twee aanvragen; de volledige lijst is
Supramoleculaire polymerisatieprocessen - prof. dr. E.W. (Bert) Meijer (TU/e)
Tot voor kort dacht iedereen dat de bijzondere eigenschappen van plastics het gevolg waren van de zeer lange ketens van atomen die het polymeer vormen. Door recente ontwikkelingen uit ons laboratorium blijkt het ook mogelijk dit te bereiken met korte ketens die op slimme wijze aan elkaar plakken. Deze fundamentele eigenschappen van deze zogenaamde supramoleculaire polymeren worden onderzocht om ze nog slimmer in te zetten, bijvoorbeeld als biomaterialen.
Membraangebonden eiwitten in actie - prof. dr. S.J. (Sieuwert-Jan) Marrink (RUG)
Om een cel gezond te houden werken ontelbare biomoleculen op ingenieuze wijze samen. Met name processen die zich afspelen rondom het celmembraan vergen een nauwkeurige afstemming tussen het gedrag van membraaneiwitten en overige membraancomponenten. Onderzoekers gebruiken krachtige computers om deze processen te simuleren en daarmee de functie van individuele moleculen te ontrafelen.
De ECHO-projectsubsidie (voor Excellent CHemisch Onderzoek) schept ruimte voor creatief, risicovol onderzoek dat de basis kan zijn voor toekomstige wetenschappelijke thema's. In oktober 2007 dienden 121 onderzoekers een voorstel in. Hiervan werden 29 voorstellen gehonoreerd. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van drie aanvragen; de volledige lijst is
Mimetica van antibiotica - dr. ir. D.T.S. (Dirk) Rijkers (UU)
In dit onderzoek wordt gewerkt aan het ontwerp, synthese en biologische evaluatie van nieuw op peptide-gebaseerde antibiotica. Deze peptiden blokkeren een essentieel onderdeel van bacteriële celwandaanmaak zodat de groei van ziekmakende bacteriën geremd wordt. Een juiste keuze van de ruimtelijke vorm van deze peptiden zorgt mogelijk voor een specifieke binding waardoor selectiviteit in antimicrobiële werking tot stand zal komen.
Een alternatief mechanisme om methaan om te zetten - dr. L.B.F. (Ludo) Juurlink (UL), prof. dr. ir. R.A. (Rutger) van Santen (TUE) en prof. dr. A.W. (Aart) Kleyn (FOM-Rijnhuizen)
Al jaren overheerst het idee dat heterogeen katalytische reacties van CH4 starten met het verbreken van een C-H binding op een schoon deel van het metaaloppervlak. Met een combinatie van experimenten en theorie wordt een alternatieve chemische route onderzocht waarbij een CH4 molecuul direct reageert met een H-atoom op het oppervlak.
Een nieuwe vorm van eiwitmodificatie die celdood reguleert - prof. dr. J. (Jannie) Borst (NKI)
Cellen kunnen zelfmoord plegen. Deze vorm van celdood heet apoptose. In dit project zullen we een nieuwe vorm van eiwitmodificatie in kaart brengen, die essentieel is voor apoptose signalering door een molecuul dat Bid heet. We verwachten dat het hier ontdekte mechanisme ook voor andere moleculen geldt en geëxploiteerd kan worden voor therapie.
---
Noot voor de redactie,
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek