Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Studenten-krakers: "Wij praten altijd met Cohen, en dat helpt helemaal niets!"

Op dinsdag 27 mei heeft de oud-rechterhand openbare orde Ine van Brenk voor AT5 verklaart het niet eens te zijn met de manier waarop de gemeente sinds haar vertrek communiceert met krakers.*

Verscheidene keren heeft burgermeester Job Cohen aangegeven dat de zogenoemde 'goede krakers', waaronder de studentenkrakers, wel op een verstandige manier handelen. Hierbij heeft hij kunstenaars galerie Schijnheilig in raadsvergadering van de commissie Openbare Orde als voorbeeld aangehaald. Echter heeft ook deze groep krakers in het verleden en nu veel last van misleidende communicatie met politie en gemeente ondervonden.

Tegen de bewoners van het gekraakte Koningsplein 1 is vorig jaar november gedreigd de politiemacht in te zetten omdat men vond dat de panden met spoedeisend belang leeg moesten worden opgeleverd ten behoeve van een slapende b.v. met nul geregistreerde werknemers. Hieraan voorafgaande was er in overleg met de afdeling Openbare Orde
afgesproken dat er tijdig gecommuniceerd zou worden over een mogelijke ontruiming. In praktijk kregen de krakers slechts drie dagen voor de eerste geplande ontruiming te horen dat zij het pand moesten verlaten.

Bij de laatste kraak op het Jollemanhof werd de groep geconfronteerd met heftige intimidaties van de 'buurtregisseur'. De buurtregisseur vertelde de krakers met een stormram te zullen ontruimen terwijl hij hier geenszins rechtmatige grond voor had.

Er is door de kraakgroep vanaf het begin aangegeven dat deze vorm van communicatie niet bijdraagt aan een gezonde dialoog en dat de politie hiermee onnodige frustratie uitlokt.

"Wij zijn solidair met de ontruimde panden aan de 1e Oosterparkstraat en vinden het onbegrijpelijk dat gemeente de lijn van non-communicatie, welke in de jaren '80 tot veel onnodige escalaties heeft geleid, nu weer invoert", aldus studerende kraker Marius Koper.

Toen Ine van Brenk over de ontruimingen ging was er meer ruimte voor een dialoog waarbij op de Stopera de ideeën en standpunten uitgewisseld konden worden. Hierdoor is menig confrontatie door miscommunicatie voorkomen.

De studenten-kraakgroep hekelt de manier waarop de non-communicatie van de gemeente leidt tot een situatie waarbij krakers vogelvrij worden verklaard en mensen nu midden in de nacht zonder ontruimingstitel van hun bed gelicht worden. De gemeente en politie nemen hierbij het recht in eigen hand zonder de wet in acht te nemen.

*http://web.at5.nl/achtergrond/2008/05/26/aanpak-kraakwereld-van-hard-naar-zacht-naar-hard/

EINDE PERSBERICHT