Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
22 mei 2008

'Desnoods met beroep op Wet openbaarheid van bestuur'
GMF wil Milieuklachten Top 10 behouden

De Gelderse Milieufederatie overweegt om de Milieuklachten Top 10 in ere te herstellen. Na bezwaren van een scheepswerf heeft de Provincie Gelderland de lijst opgeheven. Zij wil de informatievoorziening herzien. De GMF vindt dat hoe dan ook zichtbaar bekend moet blijven over welke bedrijven de meeste klachten binnenkomen. Blijft de provincie in gebreke, dan publiceert de GMF deze informatie.

Schade door publicatie
Tot voor kort kon men terecht in de Milieuklachten Top 10 van de provincie Gelderland. Dit instrument hield bij hoeveel klachten er over milieuhinderlijke bedrijven bij de provincie binnenkomen. In 2005 en 2006 stond scheepsbouwer en metaalbedrijf Sepers in Heerewaarden in de lijst. Sepers heeft hiertegen een klacht ingediend. Volgens Sepers was de vermelding ten onrechte omdat de klachten van slechts enkele mensen afkomstig waren. Ook zou het bedrijf schade hebben geleden als gevolg van de publicaties.
De Provincie schrijft in een brief aan Sepers dat ze onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van individuele bedrijven en vindt de klacht daarom gegrond. De overzichten van 2005 en 2006 zijn inmiddels van de website van de Provincie verwijderd.

Nut Top 10
De Gelderse Milieufederatie vindt dat de Top 10, wellicht in gewijzigde vorm, gehandhaafd moet blijven. De Top 10 communiceert op actieve wijze over milieuklachten. Het Europese verdrag van Aarhus verplicht de overheid tot deze openbaarheid naar burgers. Dankzij de Top 10 zijn verschillende bedrijven meer rekening gaan houden met hun omgeving. Een aantal bedrijven hebben zich uit de Top10 gewerkt. Dit toont het nut van het instrument.

Aarhus-proof
De Provincie heeft toegezegd de informatievoorziening te herzien, maar het is de vraag hoe dat er uit zal komen te zien. Van belang is dat de nieuwe systematiek bedrijven motiveert om klachten serieus te nemen en maatregelen te nemen. De nieuwe systematiek dient ook Aarhus-proof te zijn. Wanneer de Provincie niet zelf met deze gegevens naar buiten komt, zal de GMF deze opvragen en publiceren. Desnoods met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.



Ingezonden persbericht