Amnesty International
Persbericht Amnesty International
woensdag 28 mei 2008,
Amnesty International Jaarboek 2008:60 Jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: regeringen moeten nu in actie komen.
In het jaar dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) zestig jaar bestaat, vraagt Amnesty International regeringen om eindelijk concrete actie te ondernemen om mensenrechten daadwerkelijk na te leven, te beschermen en te verwezenlijken.
'De grootschalige en systematische mensenrechtenschendingen in onder meer Darfur, Zimbabwe, Irak, Afghanistan, Israël en de Bezette Gebieden, Irak en Myanmar vragen om onmiddellijke actie', zo zegt Amnesty International bij het verschijnen van het Jaarboek 2008.
Het Jaarboek 2008 is Amnesty's jaarlijkse, wereldwijde overzicht van de stand van zaken op mensenrechtengebied over het jaar 2007. Het Jaarboek laat zien dat er in tenminste 81 landen sprake is van mishandeling of marteling, dat in 54 landen oneerlijke processen gevoerd worden en er in 77 landen geen vrijheid van meningsuiting is. In 24 landen is de doodstraf uitgevoerd en in 51 landen werden doodvonnissen uitgesproken. Er zijn gewetensgevangenen in 45 landen.
In de 60 jaar nadat UVRM is aangenomen, zijn tal van mensenrechtenverdragen tot stand gekomen, zoals het VN-verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten, het VN-verdrag voor Economische, Sociale en Culturele Rechten en het VN-verdrag tegen Marteling. De totstandkoming van het Internationaal Strafhof is van groot belang bij de bestrijding van straffeloosheid. Een mijlpaal was de ruime meerderheid voor een moratorium op de doodstraf door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, vorig jaar december.
Aan de andere kant is er sinds de totstandkoming van de UVRM in 1948 ook sprake van onrecht, ongelijkheid en straffeloosheid in een onzekere en verdeelde wereld. Een wereld waarin veel regeringen hun macht misbruiken, in plaats van deze aan te wenden ter bescherming van hen die dat nodig hebben.
China moet de beloften die het deed toen het gekozen werd als organisator van de Olympische Spelen om de mensenrechtensituatie te verbeteren, eindelijk nakomen en vrijheid van meningsuiting en persvrijheid toestaan en een einde maken aan 'heropvoeding door arbeid'.
De Verenigde Staten moeten Guantánamo Bay en andere geheime detentiecentra sluiten, verdachten vervolgen in eerlijke processen of vrijlaten, en marteling of mishandeling ondubbelzinnig veroordelen, voorkomen en bestraffen.
Rusland moet politiek afwijkende meningen meer ruimte bieden en straffeloosheid voor ernstige mensenrechtenschendingen en humanitair recht in Tsjetsjenië aanpakken.
De Europese Unie (EU) moet de betrokkenheid van haar lidstaten bij de buitenwettelijke overdracht ('rendition') van van terrorisme verdachten onderzoeken. Daarnaast moet de EU dezelfde mensenrechtenstandaarden hanteren voor haar eigen lidstaten als voor landen van buiten de Europese Unie.
Amnesty International roept regeringen- zestig jaar na de totstandkoming van de UVRM- op om net als hun voorgangers in 1948 concrete actie te ondernemen om mensenrechten te beschermen, daadwerkelijk na te leven en te verbeteren. 'Regeringen moeten nu handelen om het gat tussen beloften en praktijk te dichten', aldus Amnesty International.
Noot voor de redactie-