Gemeente Amersfoort
Persberichten gemeente Amersfoort 28 mei
Amersfoort wijst op vrije keuze van taxi's bij NS-station
Taxireizigers hebben bij het NS-station vrije keuze uit de beschikbare taxi's. Om dat te benadrukken heeft de gemeente een bord geplaatst bij de taxistandplaatsen bij het station.
Dat antwoorden burgemeester en wethouders van Amersfoort op raadsvragen van de PvdA.
Er zijn signalen binnengekomen dat sommige taxi's ritten op korte afstand weigeren, of dwingen om van een bepaalde taxi gebruik te maken. Voor iedereen geldt echter een vrije keuze tussen de aanwezige taxi's. Met het bord wordt dat voor iedereen duidelijk kenbaar gemaakt.
Opstelling en regelgeving
Voor de taxi's zijn opstelplaatsen gemaakt. Die bieden volgens burgemeester en wethouders voldoende mogelijkheden om uit alle aanwezige taxi's te kiezen: alle voertuigen kunnen onafhankelijk van elkaar wegrijden.
Uit de antwoorden op de raadsvragen blijkt verder dat er wat het college betreft geen onderzoek komt naar de kwaliteit van de taxi's in Amersfoort. De gemeente heeft namelijk geen verantwoordelijkheid voor de taxibranche. Gemeentelijke certificering is ook niet aan de orde, omdat dat in beginsel alleen tot extra regelgeving leidt.
Informatie: Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, 033 469 43 63 of h.wiersema@amersfoort.nl.
---- --
Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 119
datum: 28 mei 2008
Amersfoort investeert in verdere sociale acceptatie van homoseksualiteit
Amersfoort zet zich de komende jaren ervoor in dat ook homoseksuele, lesbische en biseksuele Amersfoorters zich thuis en veilig blijven voelen in de stad. Tot en met 2011 worden diverse activiteiten ontwikkeld om te werken aan een stad waarin ook deze groep optimaal kan 'meedoen'. Daarmee geeft het gemeentebestuur invulling aan de Koplopersovereenkomst die met minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is gesloten.
Net als het kabinet vinden burgemeester en wethouders van Amersfoort het onacceptabel dat homoseksuelen niet (meer) uit durven komen voor hun homoseksualiteit. Ze maken zich grote zorgen over de landelijke toename van intimidatie en geweldsincidenten, de aanhoudende meldingen van discriminatie en uitingen van homohaat.
"Op het gebied van homo-emancipatie is in Nederland veel bereikt, maar de signalen wijzen op afnemende tolerantie. In Amersfoort willen we voorop lopen in het tegengaan van die ontwikkeling. Met concrete acties, vooral ook richting jongeren, willen we blijven werken aan een stad waarin het niet uitmaakt op wie je verliefd wordt", zegt verantwoordelijk wethouder Gerda Eerdmans.
Sociale acceptatie
'Iedereen doet mee en iedereen is nodig' is het uitgangspunt voor het Amersfoortse beleid voor maatschappelijke ondersteuning. In het integratiebeleid staat 'Amersfoort wil een stad zijn waarin iedereen zich thuis voelt en welkom weet'. Het college wil dat ook voor de circa 8400 homoseksuele, lesbische en biseksuele Amersfoorters geldt. Daarom heeft het college een plan van aanpak sociale acceptatie homoseksualiteit vastgesteld met acties voor de periode tot en met 2011.
Jongeren
Uit peilingen blijkt dat een groot aantal middelbare scholieren negatief staat tegenover homoseksualiteit. In bepaalde orthodoxe geloofskringen is homoseksualiteit nog steeds niet geaccepteerd. Onder Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse jongeren is homovijandigheid opvallend groot. En ook onder andere jongeren en ouderen is het onderwerp soms nog onbespreekbaar.
Er is geen reden om aan te nemen dat de situatie in Amersfoort anders is. Bovendien heeft Amersfoort een relatief jonge bevolking en uit landelijke onderzoeken blijkt dat vrij veel middelbare scholieren een nogal negatieve houding hebben tegenover homoseksualiteit. Daarom pakt de gemeente een aantal acties op om de sociale acceptatie van homoseksualiteit te bevorderen.
Acties
Burgemeester en wethouders gaan inzetten op het vergroten van aandacht voor homoseksualiteit binnen het reguliere beleid. Daarnaast wil het college acties ontwikkelen die gericht zijn op:
. onderzoek naar de ervaringen, belangen en eventuele problemen van homoseksuele inwoners;
. aansluiting van de gemeentelijke producten en diensten bij de behoeften van inwoners met een diverse seksuele gerichtheid;
. ondersteuning van homojongeren en het vergroten van sociale acceptatie van homoseksualiteit in het middelbaar onderwijs, het jongerenwerk en bij sportverenigingen;
. Roze Zaterdag in 2010.
Roze Zaterdag 2010
Stichting KeiRoze wil in 2010 Amersfoort Roze Stad maken en in dat jaar Roze Zaterdag organiseren. Het voltallige college heeft haar steun uitgesproken voor de kandidatuur van Amersfoort. De burgemeester en wethouder Eerdmans zijn lid van het Comité van Aanbeveling.
Naast Amersfoort hebben Haarlem en Leeuwarden zich aangemeld.
Op 27 juni wordt bekend wie van de drie steden zich in 2010 Roze Stad mag noemen. Als Amersfoort die eer te beurt valt wil het college Stichting KeiRoze faciliteren. Het is wel van belang dat er draagvlak voor is in de stad en een succesvol verloop moet goed worden voorbereid. Een onderdeel van die voorbereiding kan een aantal publieksgerichte activiteiten in de aanloop naar Roze Zaterdag zijn. Ook daarin wil het college faciliteren.
"Een Roze Zaterdag in Amersfoort in 2010 biedt de gelegenheid om te laten zien hoe tolerant onze stad is: met ruimte voor iedereen om zichtbaar te zijn. De eerste plannen voor het programma maken duidelijk hoe kleurrijk de stad én de homogemeenschap is", aldus wethouder Eerdmans.
Amersfoort is koploper
Het ministerie van OCW heeft grote gemeenten die actief zijn op het terrein van homo-emancipatie uitgenodigd om samenwerkingsafspraken te maken over het bevorderen van sociale acceptatie van homoseksuelen. Amersfoort is een van de twintig uitgenodigde gemeenten. De thema's waarover het ministerie afspraken wil maken sluiten naadloos aan bij het Amersfoortse plan van aanpak. Het college is dan ook graag op de uitnodiging ingegaan. Minister Plasterk en wethouder Eerdmans hebben de Koplopersovereenkomst op 17 april 2008 ondertekend.
Informatie:
. Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, 033 469 43 63, 06 52 53 55 41, h.wiersema@amersfoort.nl.
. Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.
---- --
Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 120
datum: 28 mei 2008
Gemeente en schoolbesturen maken afspraken over voldoende capaciteit voor komende vijf jaar
Akkoord over huisvesting voor basisscholen en speciaal onderwijs Vathorst
Gemeente Amersfoort en schoolbesturen hebben afspraken gemaakt over de onderwijs-huisvesting voor het basis- en speciaal onderwijs in Vathorst voor de komende jaren. Op woensdag 28 mei hebben de betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend. Met de afspraken blijft de huisvesting van basis- en speciaal onderwijs in de snel groeiende, nieuwe wijk de komende jaren op peil.
De komende circa 5 jaar is de capaciteit van het basis- en speciaal onderwijs in het huidig plangebied voldoende om de tijdelijke piek in de groei van het aantal leerlingen op te vangen. "Vathorst is een jonge en dynamische wijk. Ik ben heel blij dat we met deze intentieverklaring een ingewikkelde puzzel hebben opgelost. Met deze afspraken bieden we de ouders én de kinderen een breed en gevarieerd aanbod aan primair onderwijs in de wijk", zegt verantwoordelijk wethouder Gerda Eerdmans.
Drie nieuwe basisscholen starten in VeenCampus
De VeenCampus, naast het hoofdwinkelcentrum, geeft vanaf augustus 2008 onderdak aan de drie nieuwe basisscholen, te weten openbare basisschool Atlantis, protestants-christelijke basisschool Kon-Tiki en rooms-katholieke basisschool DOK12. Atlantis en Kon-Tiki verhuizen op termijn naar definitieve huisvesting in cluster De Bron en DOK12 naar het 2e Laakcluster (naar verwachting in 2012).
Expertisecentrum in Vathorst in kader van passend onderwijs
De Opmaat, school voor speciaal basisonderwijs komt op 1 augustus 2008 ook in De VeenCampus, vanuit het 1e Laakcluster. Bovendien komt vanaf 2012 ook de afdeling speciaal onderwijs voor 4 tot 12 jarigen van Scholencomplex De Vosheuvel in De VeenCampus.
De VeenCampus biedt beide instellingen, na vertrek rond 2012 van het basisonderwijs aldaar, kansen en mogelijkheden voor samenwerking en het uitbouwen en benutten van gezamenlijke expertise. Dit tegen de achtergrond van ontwikkelingen rond passend onderwijs, de samenwerking tussen basis- en speciaal (basis)onderwijs zoals deze de komende jaren gestalte moet krijgen.
Hooglanderveense kinderen kunnen terecht op St. Josephschool
Het RK-schoolbestuur richt haar aannamebeleid voor de Sint Josephschool in Hooglanderveen in relatie tot RK-basisschool De Marke en RK-basisschool DOK12 zodanig in dat de Sint Josephschool in ieder geval toegankelijk is voor leerlingen uit het dorp Hooglanderveen.
De Sint Josephschool krijgt twee extra lokalen in de nieuwbouw (totaal 16 permanente lokalen). DOK12 krijgt in de definitieve huisvesting in het 2e Laakcluster één lokaal extra (totaal 30 permanente lokalen). De Marke krijgt in De Brink op termijn negen permanente lokalen extra na het beoogde vertrek van de Professor Groenschool naar een unilocatie buiten Vathorst (schooljaar 2009/2010). RK-basisschool De Marke beschikt dan over 30 permanente lokalen. De noodlokalen bij cluster De Brink kunnen dan verwijderd worden.
Plannen voor samenwerkingsschool in Vathorst-West
Stichting Meerkring, Stichting KPOA, en Stichting PCBO hebben de intentie om gezamenlijk in het toekomst Vathorst-West tot stichting van een samenwerkingsschool te komen. Van deze bijzondere stap nemen burgemeester en wethouders met waardering kennis. De gemeente polst voor dit nieuwe plangebied bij de overige schoolbesturen de daar levende ideeën ten aanzien van basisonderwijs in Vathorst-West.
De gemeenteraad is door middel van een raadsinformatiebrief geïnformeerd over de intentieverklaring.
Informatie: Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO) 033 469 42 82, b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl.
---- --
Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 121
datum: 28 mei 2008
Start van project Buurtmentoren
De buurtmentoren in de wijken Vermeerkwartier/Ganskuyl en Randenbroek/Schuilenburg gaan donderdag 29 mei officieel van start. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper geeft in wijkcentrum Het Klokhuis het startsein voor het project. Buurtmentoren zijn wijkbewoners die hun buurt leefbaarder, veiliger en socialer willen maken.
"De buurtmentoren nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen woonomgeving. Met hun inzet kunnen ze zorgen voor buurten waarin mensen elkaar op straat beter leren kennen en aanspreken. Daarmee vervullen ze een waardevolle rol, en een uitstekende aanvulling op de inzet van agenten en toezichthouders", zegt burgemeester Van Vliet.
Tussen 19.00 en 20.00 uur wordt donderdag in het wijkcentrum in Randenbroek een korte presentatie van het project gegeven, waarna de eerste buurtmentoren door de burgemeester in het zonnetje worden gezet. Daarna is er onder het genot van een kopje koffie of thee gelegenheid nader met de buurtmentoren en het project kennis te maken.
Buurtvaders
In Liendert en Rustenburg zijn sinds 2005 buurtvaders actief. Dit zijn Marokkaanse vaders die als doel hebben het imago van de jongeren van Marokkaanse afkomst te verbeteren en de betrokkenheid van deze jongeren en hun ouders bij het project te vergroten. In tegenstelling tot deze buurtvaders zijn de buurtmentoren voor de wijken Vermeerkwartier/Ganskuyl en Randenbroek/Schuilenburg wijkbewoners van verschillende nationaliteiten en culturele achtergronden.
Toezicht in de wijk
De buurtmentoren gaan in kleine groepjes 's avonds de wijk in om toezicht te houden. Ze kunnen overlastgevende jongeren aanspreken op hun gedrag en hen doorverwijzen naar de verschillende organisaties die actief zijn in de wijk. Ze vormen bovendien extra oren en ogen om de wijken schoon en heel te houden. Ook kunnen ze een bijeenkomst organiseren waarop buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.
Op dit moment zijn er zes buurtmentoren actief in Randenbroek/Schuilenburg en acht in Ganskuyl/Vermeerkwartier. Het project Buurtmentoren is een initiatief van de gemeente Amersfoort. Voor de uitvoering van het project heeft Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) het bureau Multi-2000 in de arm genomen.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom om bij de start van het project aanwezig te zijn.
Informatie: Herman Wiersema, woordvoerder burgemeester, telefoon 033 469 43 63, e-mail h.wiersema@amersfoort.nl.
---- --
Activiteitenkalender B en W Amersfoort
Woensdag 28 mei t/m vrijdag 6 juni 2008
Woensdag 28 mei
11.05 uur
Wethouder Hekman spreekt tijdens het voorjaarscongres van de Vereniging van Grondbedrijven over 'In samenwerking regie voeren over grote gebiedsontwikkelingen'.
Locatie: Congrescentrum De Reehorst, Bennekomseweg 24 te Ede.
13.15 uur
Wethouder Van 't Veld spreekt een welkomstwoord tijdens de cursus 'Toeristisch Ambassadeur van Amersfoort' voor horecapersoneel.
Locatie: het Mondriaanhuis te Amersfoort.
13.30 uur
Burgemeester Van Vliet-Kuiper houdt een inleiding ten behoeve van de leergang 'Samen leidinggeven aan nationale veiligheid' van de Academie voor Leiderschap.
Locatie: de school voor politieleiderschap, Huis 't Velde, Rijksstraatweg 127 te Warnsveld.
16.30 uur
Locoburgemeester Luchtenveld en wethouder Eerdmans heten nieuwe Amersfoorters welkom tijdens de Naturalisatieceremonie.
Locatie: Stadhuisplein 1 te Amersfoort.
17.30 uur
Wethouder Van 't Veld is aanwezig bij het VAB Eetcafé met als thema "Ruimte voor Ondernemen".
De heer R.C. Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht is hierbij aanwezig.
Locatie: Dierenpark Amersfoort.
20.00 uur
Wethouder Kruyt woont het Slotdebat Dropstuff bij.
Locatie: Rietveldpaviljoen te Amersfoort.
Donderdag 29 mei
12.30 uur
Wethouder van Daalen verricht de openingshandeling voor de oprichting van Het Groene Spoor.
Locatie: op en rond de Wagenwerkplaats te Amersfoort.
14.00 uur
Wethouder Luchtenveld reikt het Utrechtse Verkeersveiligheidslabel uit aan basisschool Het Zwaluwnest en samen met gedeputeerde Ekkers ondertekent hij het Utrechtse VerkeersveiligheidsConvenant.
Locatie: Schoolplein van Het Zwaluwnest, Darthuizerberg 133 te Amersfoort.
14.00 uur
Wethouder Hekman spreekt tijdens een bijeenkomst over het wijkuitzendbureau Liendert-Rustenburg.
Locatie: Basisschool De Kinderhof, Fürglerplein 5-7 te Amersfoort.
16.15 uur
Wethouder Van 't Veld opent het nieuwe pand van Insights International.
Locatie: Stationstraat 79c te Amersfoort.
17.00 uur
Burgemeester Van Vliet-Kuiper neemt het eerste exemplaar van de StaalkaartKunstenkrant in ontvangst.
Locatie: Stadsgalerij, Zonnehof 4A te Amersfoort.
17.00 uur
Wethouder Luchtenveld en wethouder Hekman bezoeken de Amersfoortse Vastgoedborrel, georganiseerd door SVP Architectuur en Stedenbouw. Stadssocioloog Ivan Nio houdt een lezing over nieuwe collectiviteit in de woonomgeving.
Locatie: De Observant, Stadhuisplein 7 te Amersfoort.
19.00 uur
Burgemeester Van Vliet-Kuiper stelt de nieuwe buurtmentoren voor die zullen bijdragen aan de veiligheid in de wijk Randenbroek.
Locatie: Wijkcentrum Het Klokhuis, Weberstraat 2 te Amersfoort.
20.00 uur
Wethouder Luchtenveld is aanwezig bij de 3e discussiebijeenkomst over de plannen voor de Wagenwerkplaats, met als thema 'U als buren van de Wagenwerkplaats'.
Locatie: informatiecentrum op de Wagenwerkplaats, Soesterweg 244 te Amersfoort.
Vrijdag 30 mei
15.00 uur
Wethouder Van 't Veld verricht de officiële handeling bij de viering van het hoogste punt bij het bouwproject 20.30 XL in Vathorst.
Locatie: Bouwlocatie Orkaden te Amersfoort.
16.00 uur
Wethouder Eerdmans is aanwezig bij de talkshow Wagenwerkplaats. Tijdens deze talkshow wordt een samenvatting en terugkoppeling gegeven van de drie discussieavonden over de Visie en het Masterplan voor de Wagenwerkplaats.
Locatie: Wagenwerkplaats te Amersfoort.
17.00 uur
Burgemeester VanVliet-Kuiper neemt het eerste exemplaar van de StaalkaartKunstenkrant in ontvangst. In de krant worden alle kunstdisciplines in Amersfoort becommentarieerd.
Locatie: Stadsgalerij, Zonnehof 4a te Amersfoort.
19.00 uur
Burgemeester Van Vliet-Kuiper bezoekt het Vrede van Utrecht concert Te Deum in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima.
Locatie: Domkerk te Utrecht.
Zaterdag 31 mei
14.00 uur
Wethouder Van 't Veld opent het Festival Watt!? Georganiseerd door de winnaars van de Amersfoortse Jongerenprijs 2007. De Jongerenprijs biedt alle jongeren een kans om een plan te realiseren voor een activiteit, evenement of festival speciaal voor jongeren.
Locatie: Park Schothorst te Amersfoort.
Maandag 2 juni
19.30 uur
Wethouder Van 't Veld spreekt tijdens de startbijeenkomst van OBA (Ondernemers Binnenstad Amersfoort). OBA behartigt de belangen van de ondernemers in de binnenstad van Amersfoort.
Locatie: Stadscafé de Observant te Amersfoort.
20.00 uur
Wethouder Luchtenveld en wethouder Eerdmans zijn aanwezig bij het Architectuurcafé over het 'Wagenwerkplaatsterrein waagstuk of stedenbouwkundige uitdaging'?
Locatie: Spiegeltent Wagenwerkplaats, Soesterweg 233 te Amersfoort.
Dinsdag 3 juni
10.00 uur
Het college bezoekt het VNG-jaarcongres met als thema 'Globaal en Lokaal'.
Locatie: Brabanthallen, Diezekade 2 te 's-Hertogenbosch.
Woensdag 4 juni
09.15 uur
Wethouder Eerdmans overhandigt fruit aan de leerlingen van basisschool De Zevensprong in het kader van de eerste fruitdag.
Locatie: Bruispad 1 te Amersfoort.
Donderdag 5 juni
11.00 uur
Wethouder Kruyt woont de persconferentie voor het Dutch Open Tennistoernooi bij.
Locatie: Dierenpark Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 224 te Amersfoort.
Vrijdag 6 juni
16.00 uur
Wethouder Hekman en wethouder Luchtenveld bezoeken de receptie ter gelegenheid van het afscheid van de heer H. Spenkelink als lid van de Raad van Bestuur van Dura Vermeer, als voorzitter van de divisiedirectie Bouw en Vastgoed en als directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo.
Locatie: Rabotheater, Beursstraat 44 te Hengelo.
Vrijdag 6 juni t/m zondag 8 juni
Burgemeester Van Vliet-Kuiper en wethouder Kruyt nemen deel aan het jubileumweekend ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Stedenband Amersfoort-Liberec.
Locatie: Liberec in Tsjechië.
---- --