MEER RUIMTE VOOR ZIEKENHUIZEN EN ZORGVERZEKERAARS
Kabinet en sector eensgezind over uitbreiding prestatiebekostiging
Ziekenhuizen krijgen meer ruimte om te onderhandelen met zorgverzekeraars over de prijzen van behandelingen. De extra speelruimte voor zorgaanbieders is in combinatie met meer inzicht in kwaliteit en de versterking van de positie van de cliënt een van de drie pijlers van het gezondheidszorgbeleid van het kabinet. Het kabinet heeft afgelopen vrijdag ingestemd met een voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat deze ruimte biedt.
Als in juli 2008 uit de evaluatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat in het huidige vrije prijsdeel de ontwikkeling van prijs en volume beheerst verlopen, zal het vrije prijsdeel worden uitgebreid van 20% tot maximaal 34% van de ziekenhuiszorg. Daarmee zal in 2009 dan een derde van de ziekenhuiszorg vrij onderhandelbaar kunnen zijn. Over de precieze omvang van de uitbreiding zal de NZa binnenkort adviseren. Deze verdere uitbreiding van vrije prijsvorming in de ziekenhuissector komt er vanaf 1 januari 2009. Hierdoor zullen de prijzen voor meer aandoeningen worden bepaald door onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen. Hiermee wil het kabinet de kostenstijgingen in de zorg een halt toeroepen, de kwaliteit van de zorg hoog houden en cliënten in de zorg meer inzicht geven in de kosten.
Het kabinet heeft besloten tot deze belangrijke stap na constructief en veelomvattend overleg met onder meer een groot aantal veldpartijen, zoals koepels van zorgverzekeraars, ziekenhuizen, medisch specialisten en patiënten/consumenten. De partijen hebben afgesproken de komende periode samen op te trekken om het zorgsysteem verder te verbeteren om de Nederlandse zorg kwalitatief hoogwaardig te houden voor een betaalbare prijs.
Uitbreiding van vrije prijsvorming betekent dat zorginstellingen meer ruimte krijgen zich te onderscheiden op prijs en kwaliteit. Binnen de eisen voor veilige en verantwoorde zorg, waar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controle op uitoefent, kunnen zorginstellingen zelf keuzes maken over de manier waarop zij zorg aanbieden. Belangrijk is dat cliënten meer inzicht krijgen in de prijs en kwaliteit van de zorg. Deze doelen lijken reëel, nu uit eerste bevindingen over de huidige werking van vrije prijsvorming is gebleken dat de prijzen in het vrije prijsdeel minder stijgen dan bij zorg waarvan de prijzen niet zijn vrijgegeven. Ook de aandacht voor kwaliteit en toegankelijkheid is toegenomen.
Voorwaarde van zorgvuldige uitbreiding van behandelingen waarvoor vrije prijzen gelden, is een bevestiging van de eerste positieve signalen van de werking van vrije prijsvorming in de NZa-evaluatie over het vrije segment (monitor Ziekenhuiszorg 2008), die in juli 2008 verschijnt. Voor toekomstige stappen geldt dat de resultaten van de uitbreiding van vrije prijsvorming opnieuw zullen worden beoordeeld op de criteria prijs, volume, kwaliteit en transparantie. Als volgend jaar blijkt dat de prijzen en/of volumes toch flink stijgen, wordt per 2010 een maatstaf/prijsbeheersingsinstrument ingevoerd over het gehele segment waar vrije prijsvorming geldt.
Ook wordt verder gewerkt aan de vereenvoudiging van het DBC-systeem per 2010. In 2009 wordt het verbeterde DBC-systeem in de praktijk getest. Veldpartijen moeten tevens voldoende tijd krijgen om het systeem in te voeren. Met de gemaakte afspraken wordt een zorgvuldige invoering van het vereenvoudigde DBC-systeem gekoppeld aan een -via competitie en transparantie van kwaliteitsverschillen- meer op kwaliteit gerichte zorg.
Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het ministerie van VWS, Arnoud Strijbis, 070-3405083 of 06-15035006.
Categorieën: Overig, Sociale zekerheid, Zorg en gezondheid
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Bijlagen:
* Brief aan Tweede Kamer
* Bijlage