Amsterdam University College: Excellence & Diversity in a Global City
28/05/2008 15:14
Universiteit van Amsterdam
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de gemeente Amsterdam bundelen hun krachten met als doel Amsterdam als kennisstad verder te profileren en meer (internationaal) toptalent naar Amsterdam te halen en aan de stad te binden.
Op 28 mei presenteren de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher en de voorzitters van de Colleges van Bestuur van de VU en de UvA, René Smit en Karel van der Toorn, hun gezamenlijke plannen met betrekking tot het Amsterdam University College (AUC). De gemeente levert een belangrijke financiële bijdrage aan het AUC. Het AUC staat voor excellent en Engelstalig bachelor onderwijs.
Hun overtuiging is dat getalenteerde studenten, de leiders van morgen, over de grenzen van talen, culturen en disciplines heen moeten leren denken en werken. Ze zullen internationaal moeten concurreren en samenwerken. Amsterdam is een ideale plek om dit te leren: hier komen excellentie en diversiteit samen.
AUC werkt vanuit het Amerikaanse liberal arts and science-model en studenten wonen samen op een internationale campus. Het onderwijs is kleinschalig en intensief, er worden slechts 200-300 studenten per jaar toegelaten. Zij worden geselecteerd op academische kwaliteiten en motivatie. Vijftig procent komt uit het buitenland en ook aan culturele diversiteit wordt veel aandacht besteed. AUC-studenten kiezen bewust voor een grote betrokkenheid bij hun studie en studiegenoten.
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stimuleert excellentie in het hoger onderwijs. AUC sluit hier nauw bij aan en ook bij de groei van het aantal leerlingen in het vwo dat tweetalig onderwijs volgt of een internationaal baccalaureaat haalt.
Het AUC-curriculum is ontworpen door een groep tophoogleraren van VU en UvA, met onder anderen Robbert Dijkgraaf, Halleh Ghorashi, James Kennedy en Ronald Griessen, onder leiding van de bouwdecaan Marijk van der Wende.
Brede wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken staan centraal. Studenten bestuderen deze vanuit interdisciplinair perspectief en werken samen in internationale groepen. Er is veel aandacht voor natuurwetenschappen en academische vaardigheden.
Excellence and diversity kenmerken ook het AUC docentencorps dat tevens internationaal van samenstelling zal zijn. Docenten, tutors en studenten vormen een hechte academic community.
AUC-afgestudeerden kwalificeren zich bij voorbaat voor hoogwaardige en selectieve (research) masteropleidingen aan Nederlandse en buitenlandse universiteiten en voor functies in internationale bedrijven en organisaties.
Het AUC wil in september 2009 haar deuren openen. De eerste jaren zal het onderwijs worden aangeboden in gebouwen in de Plantagebuurt. De studenten wonen in nieuwe hoogwaardige studentenhuisvesting in het Science Park Amsterdam, waar in 2012 ook het nieuwe onderwijsgebouw van het AUC komt.
Zie ook: www.auc.nl.
http://www.auc.nl