Belangstelling voor opleiding tot kraamverzorgende loopt terug
28/05/2008 14:08
FAOT
Op initiatief van sociale partners in de kraamzorg is een onderzoek verricht naar de ar-beidsmarkt van kraamverzorgenden. Het onderzoek bestrijkt de periode 2005-2007. Duidelijk wordt dat de arbeidsmarkt in de kraamzorg sterk fluctueert en onvoorspel-baar is. In de afgelopen jaren zijn minder kraamverzorgenden opgeleid. Hierdoor is de uitstroom uit het beroep groter dan de instroom. Er is een groot aantal (moeilijk vervul-bare) vacatures. Tegelijkertijd neemt de vraag naar kraamzorg toe door de verruiming van het aantal uren kraamzorg in het basispakket van de zorgverzekering per 1 januari 2008. Overheid, zorgverzekeraars, kraamzorgbranche en het opleidingsveld moeten ge-zamenlijk optrekken om de dreigende personeelstekorten te lijf te gaan. Sociale partners onderschrijven de conclusies en aanbevelingen in het rapport.
Minder gediplomeerde kraamverzorgenden uit opleiding
In de periode 2005-2007 is de uitstroom van gediplomeerde kraamverzorgenden bij 26 kraamzorgopleidingen met ruim 40% afgenomen. De redenen dat de belangstelling voor de opleidingen is teruggelopen is volgens de opleidingsinstituten vooral het gebrek aan belang-stelling voor het werken in de kraamzorg en dat het soms moeilijk is om een stageplek te krij-gen. Kraamzorgaanbieders noemen vooral financiële belemmeringen om nieuw personeel op te leiden.Positief is dat het aantal opleidingsinstituten dat verkorte opleidingen aanbiedt sinds 2007 weer toeneemt. Mogelijk weerspiegelt dit de reactie van opleidingen en aanbieders op het dreigende tekort aan kraamverzorgenden.
Veel moeilijk vervulbare vacatures
In de eerste helft van 2007 zijn er bij de kraamzorgaanbieders meer kraamverzorgenden ver-trokken dan er nieuw ingestroomd zijn. De kraamzorgorganisaties in het onderzoek hadden problemen bij de invulling van hun vacatures. In oktober 2007 hadden zij ruim 8 vacatures per 100 werknemers en was driekwart van de vacatures moeilijk vervulbaar. Om te voorko-men dat werknemers vertrekken, besteden de werkgevers vooral aandacht aan scholingsmoge-lijkheden en sociale activiteiten.
Oplossingsrichtingen
Het is wenselijk om te komen tot een permanente monitoring van de vraag naar en het aanbod van kraamverzorgenden. Door het ontbreken van structurele gegevensverzameling over de beroepsgroep van kraamverzorgenden is het lastig om hieraan vorm te geven. Werkgevers willen in de toekomst gegevens hierover in het jaardocument zorg opnemen.
Uit het onderzoek blijkt dat de kraamverzorgenden vrijwel allemaal positief zijn over hun werk. Het beroep vraagt echter wel om een landelijke imagocampagne. Werkgevers- en werknemersorganisaties slaan hiervoor de handen ineen.
Stichting FAOT
Stichting FAOT is het fonds voor arbeidsmarktbeleid en opleidingen in de thuiszorg. Het is een samenwerkingsverband van werknemers en werkgevers in de thuiszorg.
EINDE NIEUWSBERICHT
http://www.faot.nl