FNV Bondgenoten

Stakende buschauffeurs bezoeken de voortuin van de Limburgse vervoerder

Honderden streekbuschauffeurs gaan donderdag, nadat ze hun ritten in de ochtendspits hebben gereden, op bezoek bij het Limburgse hoofdkantoor van Veolia Transport in Herten. Daar uiten ze hun onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao aan de directeur van Veolia Transport Limburg, René de Beer.

Ook protesteren zij tegen de wijze waarop de stakende chauffeurs in de media bejegend worden door Veolia. De buschauffeurs worden weggezet als 'achtertuinstakers' en daarom 'verhuizen' de chauffeurs naar de 'voortuin'.

De ludieke actie vormt onderdeel van de landelijke acties van streekbuschauffeurs. Donderdag is de veertiende dag dat zij actie voeren voor een goede cao. Om niet meer overlast voor scholieren en reizigers te veroorzaken dan strikt noodzakelijk, reden er in de examenperiode wèl bussen in de spitsen. Vanaf zondag 1 juni wordt het werk helemaal neergelegd.

De bonden willen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5% en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook willen ze afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, een betere beloning van jonge chauffeurs en het behoud van de doorbetaalde pauze. Eerder kwamen de vakbonden met dezelfde werkgevers aan een andere onderhandelingstafels wel een goede cao overeen met vergelijkbare afspraken.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer liepen 2 april 2008 vast.

De cao Openbaar Vervoer geldt voor 13.000 werknemers. Ruim 85 procent van hen is aangesloten bij FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. In Limburg is de cao van toepassing op ongeveer 900 werknemers.
---