|PersberichtUMCG gaat samenwerken met KWF Kankerbestrijding
Groningen, 28 mei 2008 - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat een nieuwe samenwerking aan met KWF Kankerbestrijding om regionaal fondsen te werven. Daartoe is vandaag een gezamenlijk research fonds opgericht. Doel van de samenwerking is regionaal meer mensen te betrekken bij de strijd tegen kanker, om zo meer geld op te halen voor extra kankeronderzoek in het UMCG. De naam van het nieuwe fonds luidt: UMCG Kanker Researchfonds - Partner van KWF Kankerbestrijding.
Steeds meer mensen krijgen kanker. In 2006 kregen ruim 73.000 mensen te horen dat zij kanker hebben, en dit aantal zal de komende jaren stijgen. Om minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit voor leven voor (ex-)kankerpatiƫnten te bereiken, is wetenschappelijk onderzoek naar kanker nodig. Voor de financiering van dat onderzoek werft KWF Kankerbestrijding fondsen. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft in toenemende mate behoefte eigen fondsen te werven voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Vaak als aanvulling op de subsidies die zij ontvangt van de overheid en KWF Kankerbestrijding.
Gebundelde kracht
De bereidheid van mensen om te geven aan kankeronderzoek in hun eigen omgeving, aan hun eigen ziekenhuis en aan hun eigen doktoren is groot. Door de krachten van UMCG en KWF Kankerbestrijding te bundelen ontstaat er voor beide partijen een voordeel. Het UMCG kan gebruik maken van de fondsenwervende ervaring en kracht van KWF Kankerbestrijding. Daarnaast heeft KWF Kankerbestrijding baat bij de hechte band die donateurs met het UMCG ervaren.
Doelbesteding
De netto opbrengsten van de samenwerking gaan voor 75% naar het UMCG, ten behoeve van projecten die passen in een meerjarenprogramma. De overige 25% gaat naar KWF Kankerbestrijding, die daarmee op de gebruikelijke manier onderzoeksprojecten financiert. Uitgangspunt is dat de te financieren onderzoeken moeten bijdragen aan de beleidsdoelen van zowel het UMCG als KWF Kankerbestrijding. Alle uit dit gezamenlijke fonds te financieren onderzoeksprojecten worden beoordeeld door de Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding.
Samenwerkingsverbanden
KWF Kankerbestrijding heeft afgelopen jaar soortgelijke samenwerkingsovereenkomsten gesloten met het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) en het Nederlands Kankerinstituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). In de komende jaren hoopt KWF Kankerbestrijding ook met andere universitaire medische centra dergelijke samenwerkingen tot stand te brengen.
Ingezonden persbericht