Erasmus MC


---

TomTom in het hart

Het inbrengen van katheters naar het hart met behulp van een soort TomTom-techniek: het Erasmus MC is als derde centrum in de wereld gestart met deze nieuwe operatiemethode bij dotterbehandelingen.

Groot voordeel is dat er tijdens de behandeling minder röntgenfoto's gemaakt hoeven te worden om de positie van de katheter in het hart te bepalen. De patiënt komt daardoor minder in contact met röntgenstralen.

Landkaart
De vernieuwende techniek staat nog in de kinderschoenen. Centra in Duitsland en in Amerika maken inmiddels gebruik van deze zogenoemde Medische GPS, ofwel: MPS-methode. Bij deze nieuwe methode wordt vooraf een soort 'landkaart' gemaakt van het hart van de patiënt door middel van een scan. Deze kaart dient vervolgens als leidraad bij het inbrengen van een katheter voor een dotterbehandeling. Om de operatietafel heen staan drie kleine magneten die ieder hun eigen code uitzenden. In de kop van de katheter zit een meetinstrumentje dat deze codes opvangt. Dit signaal wordt doorgegeven naar een computerscherm, dat de positie op de vooraf gemaakte landkaart weergeeft. Zo kan de arts zien waar de katheter zich in het hart bevindt. Het meetinstrumentje in de kop van de katheter werkt zoals de TomTom in een auto; de drie magneten zijn te vergelijken met satellieten om de aarde.

Schadelijk
Tot nog toe worden tijdens een dergelijke behandeling voortdurend röntgenfoto's gemaakt van het hart van de patiënt om te kunnen zien waar de katheter precies zit. Alhoewel die methode zeer goed werkt, wordt de patiënt daarbij wel blootgesteld aan röntgenstraling. Aangezien röntgenstraling tegelijkertijd schadelijk kan zijn voor de gezondheid, biedt een methode waarbij minder gebruik gemaakt hoeft te worden van röntgenstraling uitkomst. Het Erasmus MC gaat de methode het komende jaar verfijnen. Bedoeling is dat in de toekomst de meeste dotterbehandelingen op deze wijze plaatsvinden.

Televisieprogramma
De nieuwe techniek wordt in eerste instantie gebruikt om de positie van de katheter in het hart te bepalen. Wellicht kan de techniek in de toekomst ook gebruikt worden om de katheter automatisch naar de juiste plaats in het hart te laten brengen. Het televisieprogramma Noorderlicht behandelt de MPS-techniek vanavond als eerste item in haar uitzending van 20.25 uur op Nederland 3.

Publicatiedatum :28-05-2008