Biotechnologie ontwikkelt zich gunstig ondanks tegenvallend beursklima
28/05/2008 10:05
Ernst & Young
Amsterdam, 28 mei 2008 - In 2007 heeft de sector biotechnologie internationaal records gebroken op het gebied van financieringen en transacties. Zowel investeerders als strategische partners hebben nog steeds groot vertrouwen in de sector. De Europese en Amerikaanse biotechondernemingen trokken circa USD 30 miljard (EUR 20 miljard) nieuw kapitaal aan.
Investeerders zagen de enorme waarde van innovatie in de biotechnologie. Venture capital financiering en investeringen door de farmaceutische industrie bereikten recordhoogten. Zo concludeert Ernst & Young in het rapport 'Beyond Borders: Global Biotechnology report 2008'. In dit rapport worden jaarlijks trends en bevindingen die bepalend zijn voor de sector biotechnologie weergegeven.
De voornaamste bevindingen uit het rapport zijn:
1. De opbrengsten van de beursgenoteerde biotechondernemingen namen met 8% toe in 2007 en bedragen meer dan USD 80 miljard.
2. Het wereldwijde verlies van de biotechsector daalde van USD 7,4 miljard in 2006 naar USD 2,7 miljard in 2007. In de Verenigde Staten staat de sector op het punt winstgevend te worden.
3. De farmaceutische industrie heeft in toenemende mate belangstelling voor de biotechsector om haar eigen pijplijn weer te vullen. De potentiële waarde van de in 2007 aangekondigde biotech-/farmadeals bereikte een recordhoogte van circa USD 60 miljard in de Verenigde Staten. In Europa bedroeg de waarde van deze deals circa USD 34 miljard. De belangrijkste transactie hierbij was de overname van Serono door Merck.
4. De Europese sector staat er beter voor dan enkele jaren geleden. De pijplijn van producten nam met 9% toe tot meer dan 1.700.
5. Het huidige beursklimaat zorgt ervoor dat de niet-beursgenoteerde biotechondernemingen zich voornamelijk oriënteren op M? transacties (60 procent) en minder op IPO (16 procent). 24 procent van de onderneming houdt beide opties open.
Nederland
De toegenomen aandacht van de overheid, universiteiten en universitair medische centra (UMC's) leidt tot een verbetering van het klimaat. De eerste investeringen door publiekprivaat gerealiseerde investeringsmaatschappijen vinden plaats.
'De toekomst van de biotechsector blijft er gunstig uitzien', aldus Jules Verhagen, voorzitter sector Biotech/Pharma Ernst & Young Nederland. Dit houdt verband met de volgende ontwikkelingen:
1. De patentexpiraties bij grote farmaceutische ondernemingen;
2. Veiligheidsrisico's leiden tot een toenemende focus op 'personalized medicine'. Biomarkers verhogen de waarde van de vroege ontwikkeling;
3. De 'credit crunch' en de oplopende inflatie bemoeilijken het beursklimaat voor biotechondernemingen. De fundamentele trends in de industrie blijven echter positief.
Ernst & Young onderzoekt jaarlijks de wereldwijde en Nederlandse ontwikkelingen in de biotechsector. Het rapport wordt vandaag op de internationale Bio Equity-conferentie in Amsterdam gepresenteerd.
http://www.ey.nl