Gemeente Haren

Rokende, drinkende en blowende tieners

Lesmethode over genotmiddelen, verslaving en groepsdruk

27/05/2008

rookrobot Een gezonde leefstijl van jongeren is één van de thema's in het BOS-project (Buurt, Onderwijs, Sport). Kinderen en jongeren goed informeren over genotmiddelen, verslaving en groepsdruk draagt hier aan bij. Daarom is de GGD Groningen op een aantal Harense basisscholen begonnen met de lesmethode `Ik wait wat ik dou!'.

"Rokende, drinkende en blowende tieners hebben vrienden die hetzelfde doen. Dat stelt het Julius Centrum van het UMC Utrecht, dat onderzoek deed naar de leefstijl van tieners. (Bron: UMC Utrecht)"

"Ouders onderschatten hoeveel en hoe vaak hun pubers alcohol drinken. Moeders hebben het overigens wel beter in de gaten dan vaders. Kinderen zien scherper hoeveel hun ouders drinken, tenzij er sprake is van zwaar alcoholgebruik.(bron: http://www.nu.nl/)"

In de media is veel aandacht voor de leefstijl van jongeren. Bovenstaande berichten geven aan dat jongeren het gedrag van vrienden kopiëren maar ook van ouders, die vaak tolerant staan ten opzichte van alcoholgebruik van hun kinderen. Er is een toename van drinken onder de 16 jaar. Het hoort bij de jeugd om te experimenteren. Uit onderzoek blijkt dat binnen het basisonderwijs bijna de helft van de leerlingen wel eens alcohol heeft gedronken. En een op de vier leerlingen heeft wel eens gerookt.

Een gezonde leefstijl van jongeren is één van de thema's in het BOS-project (Buurt, Onderwijs, Sport). Kinderen en jongeren goed informeren over genotmiddelen, verslaving en groepsdruk draagt hier aan bij. Daarom is de GGD Groningen op een aantal Harense basisscholen begonnen met de lesmethode `Ik wait wat ik dou!'. De lessen worden aangeboden in groep 7 en/of 8. Voor de meeste is dat nog vóór het moment waarop ze zelf gaan experimenteren met genotmiddelen zoals alcohol en tabak. Op 15 mei vond de eerste les plaats op o.b.s. de Rieshoek in Noordlaren. Dit voorjaar worden er daarnaast lessen gegeven op het Hunnedal, de Mikkelhorst en de Borg. Volgend jaar komen de andere scholen aan de beurt.

De lesmethode `Ik wait wat ik dou!' bestaat uit een aantal lessen over de thema's: tabak, drank en drugs. Door middel van verschillende werkvormen waaronder associatieoefeningen, leergesprekken en rollenspelen worden de leerlingen bewust gemaakt van de risico's van genotmiddelen en worden ze gestimuleerd zelfstandig gezonde keuzes te maken. Ook ouders worden bij de lessen betrokken.

Wilt u meer weten over het BOS-project? Dank kunt u contact opnemen met de projectleider van het BOS-project Marjolein Smid (Huis voor de Sport Groningen). Zij is bereikbaar op telefoonnummer 0598 32 32 00.