Loterijverlies.nl daagt Telegraaf voor rechter
Publicatietijd: 27/05/2008 21:56
Naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf van dinsdag 27 mei jl. heeft Loterijverlies.nl besloten juridische stappen tegen De Telegraaf te ondernemen. In het gewraakte artikel wordt Morand Juridische Bijstand, als belangenbehartiger van Loterijverlies.nl, ervan beticht de consument te misleiden. Bovendien wordt de naam en faam van Morand en haar directeur Ferdy Roet op diverse fronten fors aangetast. Morand heeft De Telegraaf de kans op rectificatie gegeven, maar de uitgever is daar niet op ingegaan. Morand zal nu een kort geding tegen de Telegraaf gaan voeren voor rectificatie en daarnaast aangifte doen wegens smaad.
De aanleiding van het artikel is de gerechtelijke procedure die Morand Juridische Bijstand tegen de Staatsloterij aan zal spannen, waarvoor inmiddels ruim 16.000 mensen zich hebben aangemeld bij Loterijverlies.nl. Reden is dat de Staatloterij tot vorig jaar in haar advertenties sprak van maandelijks 20 winnaars van de prijzen van 100.000 en 50.000 euro, terwijl dit er maar 4 waren. Ook volgens de Reclame Code Commissie is hier sprake van misleidende reclame.
De Telegraaf trekt de professionaliteit en integriteit van Morand sterk in twijfel, zonder zich voldoende in de zaak verdiept te hebben. Zij haalt daarbij tevens een uitspraak aan van Europarlementariër Manders die, zonder diepgaande onderbouwing, de Europese Commissie heeft gevraagd Loterijverlies.nl te verbieden vanwege 'Amerikaanse praktijken'.
Directeur Ferdy Roet, gespecialiseerd jurist in kansspelbeleid, van Morand is furieus. Hij zet zich, in samenwerking met andere gespecialiseerde advocatenkantoren, met zijn mensen dag en nacht in om de gedupeerden van de Staatsloterij die zich bij Loterijverlies.nl hebben aangemeld, hun inleg op te eisen en financiële genoegdoening te geven. De kosten die het hele traject met zich mee zullen brengen zijn nog niet te overzien of in te schatten. "Ik wil benadrukken dat we er vol voor gaan om de zaak tegen de Staatsloterij te winnen. Koste wat het kost." Roet benadrukt dat 'Amerikaanse praktijken' wel het laatste is waar hij aan denkt. "Eerst de gedupeerden helpen" is zijn overtuiging.