Provincie Gelderland


Arnhem, 26 mei 2008

VERZAMELPERSBERICHT GS GELDERLAND VAN 27 MEI 2008

GELDERLAND ALGEMEEN
NUON-geld ingezet voor uitvoering Coalitieakkoord (A8) Door de gezonde financiële situatie van de provincie kunnen Gedeputeerde Staten van Gelderland ook met de Voorjaarsnota stevig inzetten op de uitvoering van het Coalitieakkoord. De meevaller uit het NUON-dividend (135 miljoen euro) willen Gedeputeerde Staten benutten om het Coalitieakkoord en Uitvoeringsprogramma snel en goed te kunnen uitvoeren. In de jaren 2008-2011 gaat het om 94 miljoen euro. Zo zal later dit jaar worden voorgesteld om voor het klimaatprogramma bijna 7 miljoen euro extra uit te trekken en 17,5 miljoen euro vrij te maken voor de revitalisering van bedrijventerreinen. Gedeputeerde Staten laten hiermee zien 'te gaan' voor de uitvoering van het Coalitieakkoord. (zie ook apart persbericht)

Minder energiegebruik, meer groene energiebronnen en koploper in aanpassen aan de klimaatverandering (B7) Dat is het 'leitmotiv' van het Gelders Klimaatprogramma waarmee de provincie Gelderland de strijd met de klimaatverandering aangaat. In het vandaag in concept vastgestelde Gelderse klimaatprogramma Aanpakken en Aanpassen staat hoe de provincie dit wil doen, samen met alle partijen in Gelderland en met een investering van tientallen miljoenen de komende jaren. (zie ook apart persbericht)

De weg naar een stiller Gelderland een stap dichterbij (C15) Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp Actieplan geluid 2008-2012 vastgesteld. Hierin staat beschreven wat de provincie doet om de geluidsoverlast langs provinciale wegen aan te pakken. Om te beginnen op de drukste wegen. En dat is goed nieuws, want ruimte en stilte worden in Nederland steeds schaarser, maar met het vaststellen van dit actieplan komt een stiller Gelderland weer een stap dichterbij. (zie ook aparte persberichten per regio)

REGIO ARNHEM NIJMEGEN
1,5 miljoen euro voor Rondje Heyendaal (A3) De gemeente Nijmegen krijgt een subsidie van 1,5 miljoen euro voor hoogwaardige infrastructurele openbaar vervoer voorzieningen in het knooppunt Heyendaal te Nijmegen. Het project, genaamd "Rondje Heyendaal", is een belangrijk project met een boven regionale uitstraling. De provincie ziet het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om één van de grootste economische centra in de provincie bereikbaar en vitaal te houden De OV-infrastructuur bij Heyendaal is een belangrijk onderdeel van een totaal herinrichtingsproject. De voorzieningen, waaronder een vrij liggende busbaan, zijn essentiële en ontbrekende schakels in het verlengde van de in 2006 gerealiseerde busbaan van het centraal station Nijmegen naar het knooppunt Heyendaal / Spoorkuil. Deze busbaan heeft destijds ook 4,1 miljoen euro aan provinciale subsidie ontvangen. De gemeente Nijmegen en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen zullen het project gaan uitvoeren. Provinciale Staten moeten het voorstel nog goedkeuren.

Gelders dagelijks bestuur gaat vol voor Park Lingezegen (A9) Samen met de gemeenten Lingewaard, Overbetuwe en Arnhem, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en het ministerie van LNV, werkt het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland aan de realisatie van Park Lingezegen: het Groene Hart van de stadsregio Arnhem Nijmegen. Vandaag, 27 mei 2008, heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten om volmondig 'ja' te zeggen tegen de Bestuursovereenkomst die op 3 juli door alle partners wordt ondertekend. In de Bestuursovereenkomst worden de voorwaarden, uitgangspunten en de manier van samenwerken voor de realisatie en het beheer van Park Lingezegen vastgelegd. Vooral van belang is dat ook de verdeling van de kosten nu vast komt te liggen. Gedeputeerde Staten zijn van plan om 10,1 miljoen euro bij te dragen in de totale investering van 68,5 miljoen euro. Provinciale Staten zullen zich op 2 juli uitspreken over de inzet van het geld uit het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland (MIG). (zie ook apart persbericht)

REGIO STEDENDRIEHOEK EN NOORD-WEST VELUWE Provincie wil 7,1 miljoen euro investeren in hoogwaardige busverbinding Apeldoorn-Zwolle (A10) Gedeputeerde Staten willen 7,1 miljoen euro beschikbaar stellen voor de Veluwelijn - de busverbinding Apeldoorn-Zwolle. Het bedrag wordt besteed aan onder meer doorstromingsmaatregelen, een bustransferium met carpoolplein en het opwaarderen van haltes naar transferpunten met dynamische reisinformatie. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor dit bedrag beschikbaar te stellen. De totale kosten van de Veluwelijn bedragen 7,6 miljoen euro. De Veluwelijn is een initiatief van de provincie Gelderland in samenwerking met de gemeenten Apeldoorn, Epe, Heerde, Hattem en Zwolle en de provincie Overijssel. De plannen rond de investeringen in de Veluwelijn worden door deze partners gefinancierd of worden gecombineerd met lopende projecten. De colleges van Burgemeester en Wethouders stellen de gemeenteraden voor om hiervoor gelden beschikbaar te stellen. (zie ook apart persbericht)

Plan voor een beter imago van de Veluwe (C13) Gedeputeerde Staten hebben vandaag het werkplan, dat onderdeel is van het masterplan 'Imagoversterking van de Veluwe', en het protocol voor de gelijknamige stuurgroep vastgesteld. Het plan is in opdracht van de provincie opgesteld door Het Veluws bureau voor Toerisme en het omschrijft de organisatie, de deelprojecten, planning en financiering. Deelprojecten zijn bijvoorbeeld een tv-serie, bewegwijzering, toeristische marketing, fijnmazig informatienetwerk en herkenbare Veluwse kernen. "Het is mijn ambitie de Veluwe op 1 te krijgen als binnenlandse vakantiebestemming. Een goed imago draagt hieraan bij" aldus gedeputeerde Annelies van der Kolk. De stuurgroep 'Imagoversterking Veluwe' bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer Gedeputeerde Staten, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, betrokken gemeentebesturen, Het Geldersch landschap en Veluws bureau voor Toerisme. Het programma is onderdeel van Veluwe 2010 en loopt tot 1 juli 2009.

REGIO ACHTERHOEK
200.000 voor woningbouw in Eibergen (F8) In Eibergen is behoefte aan uitbreiding van het theater annex muziekgebouw 't Spieker, waarbij naast culturele activiteiten, ook functies op het vlak van educatie, welzijn en zorg worden ondergebracht. Op deze manier ontstaat een Kulturhus. Als het Kulturhus klaar is komt de huidige locatie van welzijnsorganisatie Animo aan de Huenderstraat vrij voor woningbouw. Woningbouwcorporatie Pro Wonen wil deze lokatie en aangrenzende percelen gaan ontwikkelen. Er zullen tussen de 25 en 30 woningen worden gebouwd voor senioren en starters waarvan in ieder geval een deel in de sociale huur. Voor het Kulturhus heeft de provincie al 1,1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor de woningbouw vraagt en krijgt de gemeente nu een bijdrage van 200.000. De bouw van het Kulturhus is gestart in april 2008 is naar verwachting eind van dit jaar klaar. De woningbouw is uiterlijk op 1 juli 2011 gereed.

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp: Namens de ChristenUnie zijn vragen gesteld over 'Geluidschermen langs de Betuwelijn' (D10) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'