Currence: Maatschappelijke besparingen PIN 10 miljoen euro
iDEAL innoveert internationaal
AMSTERDAM, 20080527 -- In het vandaag verschenen Currence jaarverslag `Efficiënt en modern betalen' laat Currence zien wat de maatschappelijke besparingen zijn van het betalen met PIN, in plaats van contant af te rekenen in winkels. In 2007 droeg de 9,5% stijging van het aantal PINtransacties met EUR 10 miljoen bij aan besparing op maatschappelijke kosten*.
Gemeten over de afgelopen vier jaar zijn de besparingen inmiddels opgelopen tot EUR 25 miljoen. Currence verwacht dat deze besparingen de komende jaren verder kunnen toenemen door nog meer contante betalingen door PINbetalingen te vervangen. Deze verwachting is zeer reëel omdat de kosten van PIN zijn gedaald en de kosten van contant geld juist zijn gestegen. Het moeten bijbetalen voor een PINbetaling hindert juist de daling van de maatschappelijke kosten!
Currence vindt de vorming van de uniforme euro betaalmarkt (SEPA) een positieve ontwikkeling, waarvan de potentiële voordelen voor marktpartijen op termijn omvangrijk kunnen zijn. Voor Nederland geldt dat het betalingsverkeer momenteel al erg efficiënt is georganiseerd met als gevolg relatief lage kosten voor de eindgebruikers. Om deze situatie ook in SEPA te behouden, is een proces van vraaggedreven overgang van Nederlandse producten naar SEPA producten belangrijk. Vraaggedreven betekent dat aanbieders(banken) de vragers (winkeliers/consumenten) van de producten zullen moeten overtuigen van de minimaal gelijke prijs- en kwaliteitverhouding van deze producten. Gebruikers kunnen zo zelf de keuze maken over te stappen naar SEPA-producten. Daarom heeft Currence PIN aangepast aan de Europese eisen (SEPA-compliant). Ook heeft Currence PIN aangepast voor gebruik van de internationale chip (EMV) standaard. Die vervangt de huidige magneetstriptechnologie. Banken, ondernemers en consumenten kunnen het (vertrouwde) PIN in het SEPA tijdperk dan ook gewoon blijven gebruiken, voorzover zij dat wensen.
Door de verwachte toenemende Europese concurrentie zullen banken, winkeliers en consumenten kunnen kiezen uit meerdere merken betaalkaarten. Currence meent dat PIN een ijkpunt-functie vervult voor Europese alternatieven, waardoor Nederlandse marktpartijen het meeste efficiënte betaalmerk kunnen kiezen. Een omgeving met meerdere alternatieven (waaronder PIN) biedt volgens Currence de beste garantie voor goede marktuitkomsten. De keuze voor PIN of een ander betaalmerk is dan ook aan vragers en aanbieders. Om PIN als reële optie voor banken en gebruikers te blijven zien, is het wel een voorwaarde dat banken PIN op hun betaalpas op de EMV chip aanbieden. Piet Mallekoote, algemeen directeur van Currence vat de problematiek als volgt samen: "In een complexe omgeving met een naar verwachting nog lange overgangsperiode voor de boeg is het niet verstandig oude, maar nog steeds goede, schoenen weg te gooien voordat nieuwe en betere zich hebben bewezen."
iDEAL dit jaar SEPA-compliant
Currence past het door de markt als zeer succesvol aangemerkte iDEAL, nog in 2008 aan de Europese eisen aan. iDEAL kan daardoor in de euro betaalmarkt blijven voortbestaan. Hierdoor kunnen ook buitenlandse banken -als zij iDEAL als betaalmethode gaan gebruiken- hun klanten iDEAL aanbieden. Deze plannen sluiten aan bij de wensen van webwinkeliers en consumenten voor een eenvoudige online betaalmethode voor e-commerce, die in heel Europa is te gebruiken. iDEAL is inmiddels uitgegroeid tot het grootste online betaalsysteem ter wereld in zijn soort. Dat heeft te maken met de explosieve groei die het product vorig jaar doormaakte. In 2007 is circa 15 miljoen keer met iDEAL betaald. Ook dit jaar zal de groei naar verwachting flink hoger uitkomen omdat momenteel maandelijks circa twee miljoen online aankopen met iDEAL worden betaald. Mallekoote: "iDEAL is een innovatie waar zowel webwinkeliers als consumenten en banken erg blij mee zijn. Wij zijn straks gereed om andere -buitenlandse- banken te laten mee profiteren van deze Nederlandse innovatieve ontwikkeling."
Nederland Incassoland
Nederlanders betalen per hoofd van de bevolking 70 keer per jaar met Incasso en ons land staat daarmee in de Europese top-3. Alleen Oostenrijkers en Duitsers betalen nog meer via incasso. In totaal gebruikte Nederland bijna 1,2 miljard Incasso's, een stijging van 3,3% ten opzichte van het jaar ervoor. In tegenstelling tot wat soms in de media naar voren komt, is Incasso in Nederland goed geregeld en een veilig betaalproduct. Consumenten hebben bij doorlopende Incasso's altijd stornorecht (terugdraaien van de Incasso) binnen 30 dagen. Currence is gestart met de registratie van vaak voorkomende klachten over incassanten. Het doel hiervan is deze incassanten sneller hun incassogedrag te laten corrigeren.
Acceptgiro blijft zolang marktbehoefte er is
Acceptgiro is een typisch Nederlands product dat geleidelijk aan belangstelling inboet. Dit komt vooral door de populariteit van het internetbankieren en door nieuwe diensten waaronder digitaal factureren. Niet iedereen kan echter internetbankieren. Currence onderzoekt daarom in 2009 hoe groot het gebruikspotentieel is in de toekomst voor de papieren Acceptgiro. Currence zal hiervoor naast de banken ook consumenten-organisaties en de zakelijke markt consulteren.
Chipknip heeft nog geen opvolger
Het gebruik van Chipknip is in 2007 vooral bij verkoopautomaten en in kantines fors toegenomen. Nieuwe concepten leidden in 2007 nog niet tot een opvolger van Chipknip. Currence zal de komende periode het beleid rond de toekomst van Chipknip en een mogelijke opvolger nader uitwerken.
* maatschappelijke kosten zijn de som van de interne kosten die de partijen in de betaalketen maken om betalingen en ontvangsten te realiseren.