KEMA in consortium onderzoek watertransport van Rode Zee naar Dode Zee
27/05/2008 09:07
KEMA Nederland B.V.
Wereldbank verstrekt opdracht aan KEMA en Suez-dochters
Arnhem, 27 mei - In opdracht van de Wereldbank voert KEMA, samen met het Franse Coyne et Bellier en het Belgische Tractebel, een technische haalbaarheidsstudie uit naar het transport van water van de Rode Zee naar de Dode Zee over 180 km en de energieopwekking die hiermee gepaard gaat. Al op 22 mei 2005 hebben Jordanië, Israël en de Palestijnse Autoriteit tijdens het World Economic Forum tot deze studie besloten als oplossing om het dalende waterpeil van de Dode Zee tegen te gaan. De verwachting is dat de Dode Zee over vijftig jaar verdwenen zal zijn als geen actie ondernomen wordt. De effecten hiervan op historisch, cultureel, economisch en ecologisch gebied zijn groot. KEMA richt zich in deze studie vooral op de energie- en milieuaspecten. De studie gaat deze week officieel van start en duurt 24 maanden.
Duurzaam opwekken van benodigde energie voor watertransport
Sinds 1950 is het waterpeil van de Dode Zee gezakt van 393 tot 420 meter onder zeeniveau. De daling bedraagt ongeveer 1 meter per jaar, hetgeen vergaande gevolgen heeft. Ook de drinkwatervoorziening in de regio is hierdoor verder onder druk komen te staan. Om water in te nemen uit de Rode Zee en dit over te brengen naar de Dode Zee is echter veel energie nodig. KEMA onderzoekt de mogelijkheden om de benodigde energie duurzaam op te wekken door middel van zonne- en windenergie. Voor de extra energie die met fossiele brandstoffen moet worden opgewekt onderzoekt KEMA de mogelijkheden voor CO2-afvang en de inzet van algen.
Reactie Pier Nabuurs, bestuursvoorzitter van KEMA
'We zijn uiteraard verheugd dat de Wereldbank deze belangrijke opdracht heeft toegekend aan KEMA en onze twee partners. Het gaat om een studie die op meerdere vlakken van grote invloed kan zijn. Het draait immers om het voortbestaan van de Dode Zee die in een gebied ligt dat historisch, cultureel en politiek bijzonder is. Deze opdracht onderstreept de wereldwijde expertise van KEMA op het gebied van energieadvies en de groei van onze activiteiten in het Midden-Oosten. Deze regio is dan ook een van onze aandachtsgebieden.'
Ook gedeeltelijk ontzilten en omhoog pompen water vergt veel energie
Ook voor de gedeeltelijke ontzilting van het water is veel energie nodig. Hierbij wordt gedacht aan een ontziltingsinstallatie die tien keer groter is dan de grootste ontziltingsinstallatie die momenteel in gebruik is. Daarnaast moet het drinkwater ook nog omhoog gepompt worden naar hooggelegen plaatsen als Amman, wat eveneens veel energie kost. KEMA onderzoekt hiervoor de mogelijkheden tot energieopwekking door middel van waterkracht en door gebruik te maken van het grote verschil in zoutconcentratie tussen de beide zeeën.
KEMA is bovendien verantwoordelijk voor de gehele elektrische infrastructuur en de waterbehandeling langs het gehele traject. Deze waterbehandelling bestaat onder meer uit het tegengaan van ongewenste biologische aangroei en van corrosie.
Over KEMA
KEMA (www.kema.com) is gespecialiseerd in hoogwaardige dienstverlening op het gebied van business en technische consultancy, operationele ondersteuning, metingen & inspecties, en testen & certificeren. Klanten van KEMA zijn bedrijven in de energiesector, investeerders, overheden en de grote industriële elektriciteitsverbruikers. Tot zijn klanten telt KEMA bovendien leveranciers in de elektriciteitssector, producenten van elektrische onderdelen en eindproducten en handelsbedrijven zoals detail- en groothandelaren. Bij KEMA werken meer dan 1.600 professionals, verdeeld over 20 landen wereldwijd.