Radboud Universiteit Nijmegen
Prediction and monitoring upper-extremity motor recovery after severe stroke. Clinical and neurophysiological studies (Promotie)
Datum 27 mei 2008
Tijd 13:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus Mw. drs. A.A. van Kuijk
Promotores Prof. dr. A.C.H. Geurts, prof. dr. M.J. Zwarts
Copromotores Dr. J.W. Pasman, dr. H.T. Hendricks
Beschrijving
Bij mensen die een CVA (beroerte) hebben gehad, kan de arm- en handfunctie aangedaan zijn. Annette van Kuijk deed onderzoek naar het voorspellen van de herstelperiode van arm- en handfunctie na een CVA. Ze onderzocht of transcraniële magneetstimulatie (magnetische pulsen die de hersenen prikkelen) van toegevoegde voorspellende waarde is op het herstel, vergeleken met alleen klinisch onderzoek. Deze kennis is van belang om patiënten en familie al in een vroeg stadium te informeren over de kans op herstel.
Uit haar onderzoek blijkt dat binnen drie weken na een CVA te voorspellen is in hoeverre de arm- en handfunctie binnen een half jaar zal herstellen. Deze voorspelling kan al gedaan worden op basis van systematisch en herhaald lichamelijk onderzoek. Transcraniële magneetstimulatie heeft eenzelfde voorspellende waarde als dit klinisch onderzoek, maar géén toegevoegde waarde. Bovendien is het voor de patiënt een grotere belasting. Spasticiteit, een verschijnsel dat ook kan optreden na een beroerte, blijkt nauwelijks te voorspellen. Van Kuijks onderzoek kan van waarde zijn voor neurologen, huisartsen en iedereen die zorg verleent aan CVA-patiënten in de eerste periode na de beroerte.
Biografie Annette van Kuijk (Sittard, 1971) studeerde geneeskunde in Nijmegen. In 2002 startte ze het hier beschreven onderzoek op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMC St Radboud. Momenteel is ze werkzaam als kinderrevalidatiearts en onderzoekscoördinator in het Revalidatiecentrum Tolbrug 's-Hertogenbosch. Daarnaast is ze senioronderzoeker op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMC St Radboud. Dit promotieonderzoek is begeleid vanuit het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice van de Radboud Universiteit. E-mail: a.v.kuijk@tolbrug.nl
Contactpersoon Pers- en wetenschapsvoorlichting, UMC St Radboud Nijmegen
E-mail info@com.umcn.nl
Telefoon (024) 361 89 10