SGP


27 - 05 - 08 | Haast met palliatieve zorg

Mooi dat ook dit kabinet extra aandacht en geld geeft aan de palliatieve zorg. Maar daar moet nu wel haast mee gemaakt worden. Dat bracht SGP-kamerlid Van der Vlies in tijdens het overleg met de regering over de palliatieve zorg in Nederland. De SGP wil dat het kabinet nu vaart zet achter alles wat is afgesproken. Het duurt nu allemaal nog wel erg lang. Van der Vlies pleitte ervoor om vrijwilligers meer en beter te betrekken bij de zorg voor mensen die veel pijn lijden. Er kan nog veel gewonnen worden als juist deze grote groep hulpverleners meer 'training' krijgen. In dat kader deed de SGP het kabinet de suggestie aan de hand om gebruik te maken van de kennis en ervaring die er onder meer is bij de Nederlandse Patientenvereniging. Van der Vlies: betrek de NPV bij het landelijk platform en bij de uitwerking van het Plan van Aanpak.
________________________________________

AO palliatieve zorg
27 mei 2008
B.J. van der Vlies

Voorzitter,
Palliatieve zorg wordt gelukkig breed gedragen en gewaardeerd. De SGP is blij met de voortzetting van het beleid van de afgelopen jaren en het extra geld. Nu de verbetering nog. Juist in de laatste levensfase moet niet alles gemillimeterd worden met het opschrijfboekje in de hand. Er moet gewoon goede zorg zijn, zonder hoofdbrekens. Indicatoren ontwikkelen is goed, maar hoe wordt tijd en aandacht voor de patiënt hierin meegenomen?

Haast maken
De SGP is positief over vroegsignalering en een geleidelijke overgang van reguliere naar palliatieve zorg. Maar wanneer moet dat praktijk zijn? Veel wordt in gang gezet, maar het duurt ons allemaal te lang. Onderzoek en implementatie moeten snel plaatsvinden. Waarom komt dat niet meer aan bod? Daarbij moet meer dan nu ook aandacht worden gegeven aan palliatieve zorg in verpleegtehuizen. Het gaat immers om andere situaties wat ook een andere implementatie vraagt.

Vergeet vrijwilligers niet
Bij het gewenst multidisciplinair werken moeten we vooral ook de vrijwilligers en mantelzorgers niet uit het oog verliezen. Zij hebben een belangrijke taak en moeten hierbij ook betrokken worden. Niet alleen artsen en verpleegkundigen. Hoe gaat de staatssecretaris dat bevorderen? Ook geestelijke verzorgers vallen bijna weg in het Plan van aanpak. Waarom?

Vrijwilligers zijn cruciaal bij dit werk en moeten hiervoor worden opgeleid. We missen speciale aandacht voor hun
deskundigheidsbevordering. Wil de staatssecretaris een deel van de scholingsgelden speciaal voor vrijwilligers inzetten? Hoe kunnen we anders de noodzakelijke verbetering krijgen?

Aanbod in kaart
Een objectieve norm voor de vaststelling van de noodzaak van palliatieve terminale bedden ontbreekt. Hoe wordt nu vastgesteld of er voldoende zorg beschikbaar is? In elke regio moet ruim voldoende aanbod zijn. Hoe bereikt de staatssecretaris dat?

Rol verzekeraars
De SGP-fractie begreep uit contacten met het veld dat zorgverzekeraars nog nauwelijks bezig zijn met de zorginhoud van palliatieve zorg. Nu is het niveau van de zorg nog heel erg afhankelijk van de zorgaanbieder. Zouden we niet in de richting van een casemanager moeten? Wil de staatssecretaris toezeggen dat zij zich ervoor inzet dat verzekeraars, maar ook de andere betrokken partijen hier wel actief worden? Nu wordt er vooral naar de anderen gewezen bij gebrek aan kwaliteit of geld. Dit vraagt om actie, onderzoek en kwaliteitscriteria.

Financiering
De tegemoetkoming in de kosten van coördinatie van vrijwilligers worden verdeeld volgens het principe van het aantal cliënten in een bepaald hospice. Dit levert enorme verschillen in subsidie op als mensen lang verblijven in een hospice. Dat is nu al duidelijk. Waarom gaat de staatssecretaris pas na twee jaar evalueren? Graag alsnog zoeken naar verbeteringen die beter aansluiten bij de wensen van hospices zelf.
Ook horen we nog steeds klachten over de financiering van de huisvestingslasten. Graag alsnog een goed gesprek met de high care hospices hierover en zo mogelijk verbetering van de regeling.

(Bij)scholing
De paragraaf over scholing is veel te vaag. We pleiten al jaren voor gerichte scholing van de diverse disciplines. Waarom zou het uitwerken van competenties en de daaraan gekoppelde opleidingen te ambitieus zijn voor drie jaar â zoals het Plan van Aanpak stelt? Hoe kunnen we ooit komen tot vroegsignalering als de competenties nog niet in orde zijn? Graag versnelling van de invoering van deskundigheidsprogrammaâs om de eerstelijn goed op de hoogte te laten zijn van de mogelijkheden. Kan de regering ons een overzicht geven van de manier waarop palliatieve zorg nu reeds in de basiscompetenties/opleiding is opgenomen.

Patiënt uit beeld
Het perspectief van de patiënt komt nauwelijks aan bod. Palliatieve zorg heeft nu juist heel sterk te maken met de patiënt en zijn wensen. Waarom ontbreekt dit perspectief? Is de staatssecretaris bereid om ook de NPV die zeer veel ervaring heeft met vrijwillige terminale thuiszorg bij het Landelijk platform en de uitwerking van het Plan van Aanpak te betrekken?

Kinderen
Palliatieve zorg voor kinderen krijgt niet de aparte aandacht die het verdient. Is de staatssecretaris bereid om samen met betrokkenen te kijken hoe de deskundigheid juist ook in die sector kan worden verbeterd. We mogen dit niet afdoen met de visie dat het âalleen maarâ om respijtzorg gaat. De brief van de Stichting palliatieve zorg voor kinderen laat wel wat anders zien. Graag in gesprek hierover.

AWBZ
In het kader van eventuele wijzigingen in de AWBZ willen wij graag de garantie dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor palliatieve zorg.

Haast met palliatieve zorg