Gemeente Hilversum

Wethouder Karin Walters over de Zomernota

publicatiedatum: dinsdag 27 mei 2008

Zoveel ambities en niet altijd het geld om alles uit te voeren. Daarom gaat de gemeente op zoek naar creatieve oplossingen. Zodat de ambities wel mogelijk worden gemaakt. Dat staat in de Zomernota. Wethouder Karin Walters: "We zijn goed aan het voortbouwen op het sociale collegeprogramma."

Maar wat houdt dat nu precies in, creatieve oplossingen? Walters: "Het gaat erom dat je anders naar de dingen gaat kijken. Ik zal een voorbeeld geven. De sportnota staat vol met nieuw beleid dat we dit jaar in uitvoering gaan brengen en is nogal ambitieus. Dat betekent dus ook dat er geld voor nodig is. Voor een deel hebben we dat gereserveerd. Maar voor een deel moeten we de ambities op een andere manier verwezenlijken. Dat kan door bijvoorbeeld heel intensief samen te werken met de sportclubs. Welke ideeën hebben zij en waar kunnen we elkaar helpen? Ze mogen echt participeren in deze sportnota, zoals het hoort. Of we gaan bepaalde projecten faseren. Niet alles in een keer maar het een beetje verspreiden. Op die manier kunnen we heel veel dingen verwezenlijken. We gaan vooral door met ideeën verzinnen en zoeken naar mogelijkheden.

Rondkomen
Tegelijkertijd met de zomernota wordt ook de jaarrekening gepresenteerd. Daarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. Waar Walters als eerste aan denkt is het succes van 'Over Rondkomen Gesproken'. "Er kwamen heel veel mensen af op de twee bijeenkomsten. Afgelopen najaar hebben we het Info-loket Rondkomen geopend en ook daar komen veel mensen. Er is in de laatste jaren te weinig aandacht geweest voor mensen die moeilijk rondkomen. Dat blijkt nu wel, we voorzien in een behoefte. Al moet ik zeggen dat er wel meer mensen komen dan ik verwacht had. En ook nog steeds komen." Mensen krijgen bij het loket onder andere info over tegemoetkomingen van de gemeente en hoe ze schulden kunnen oplossen.

Investeren in zorg en onderwijs
Ook de invoering van Wmo is belangrijk geweest in 2007. "Veel andere gemeenten hadden problemen met deze nieuwe wet maar in Hilversum hebben we snel gehandeld. We zagen dat er meer geld beschikbaar moest komen en in oktober was dat geregeld. Zorg is heel belangrijk. Ook goede schoolgebouwen zijn een noodzaak. Veel achterstallig onderhoud moet ongedaan worden gemaakt. Daar hebben we echt een deltaplan voor gemaakt, we investeren er elk jaar 6,7 miljoen euro in. Dat is veel geld, maar het is ook echt nodig."

Zomernota
Terug naar de zomernota. De komende twee jaar zullen vooral in het teken staan van verdere uitbouw van de al gestarte activiteiten. Daarnaast worden er extra impulsen gegeven aan sport en bewegen (200.000 euro oplopend tot jaarlijks 400.000 euro), cultuur (jaarlijks 100.000 euro), fietsbeleid (jaarlijks 50.000 euro) duurzaamheid (jaarlijks 71.000 euro) en organisatieontwikkeling (jaarlijks 50.000 euro). Als de proef met het gratis openbaar vervoer slaagt, dan is er alvast geld gereserveerd om de proef twee jaar langer door te kunnen zetten. Een andere belangrijke wijziging is het veranderen van het rioolrecht. "Wij kiezen vanuit onze sociale insteek voor het differentiëren van het rioolrecht. Nu betaalt iedereen 194 euro per jaar. Net als bij de gemeenten Apeldoorn en Arnhem, willen we het rioolrecht gaan heffen op basis van de WOZ-waarde. Dat betekent dat mensen in kleine huizen of bedrijven lagere lasten krijgen en mensen in grote huizen en kantoren meer gaan betalen. Dat is solidair. Iemand die woont in een huis van 150.000 euro gaat zo'n 105 à 110 euro betalen. Het maximimum is 600 euro, voor huizen of kantoren van zo'n 870.000 euro of meer. Aangezien we mensen die in aanmerking komen voor kwijtschelding, nu ook lagere bedragen hoeven kwijt te schelden, levert dit 250.000 euro aan besparing op. En die gebruiken we voor nieuw beleid."