European Union



Brussel, 27 mei 2008

Stimuleren van een Europese interne arbeidsmarkt voor onderzoekers: de Commissie stelt een nieuw partnerschap met de lidstaten voor

In de Mededeling "Betere loopbanen en meer mobiliteit: een Europees partnerschap voor onderzoekers" stelt de Europese Commissie een partnerschap met de lidstaten voor om te verzekeren dat het nodige personeel beschikbaar is teneinde de bijdrage van wetenschap en technologie aan de kennisgebaseerde Europese economie te ondersteunen en te versterken. Europa wordt met groeiende mondiale concurrentie om de beste talenten en demografische uitdagingen geconfronteerd. Het doel van het partnerschap is de inspanningen van individuele lidstaten op elkaar af te stemmen en te focussen. Door gezamenlijke prioritaire acties moet de EU een aantrekkelijker plaats voor onderzoekers worden en moet de mobiliteit van onderzoekers tussen landen, instellingen en tussen de academische en de private sector worden verbeterd. Cruciale gebieden voor actie zijn systematische openstelling van rekrutering, voldoening aan de behoeften inzake sociale zekerheid en pensioen van mobiele onderzoekers, aanbieding van eerlijke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden en zorg dat onderzoekers over de juiste opleiding en vaardigheden beschikken.

Volgens Europees commissaris voor Wetenschap en onderzoek, Janez Potocnik, "moeten wij het potentieel van onze excellente onderzoekers vrijmaken als wij Europa's bredere ambities van de Lissabon-agenda willen waarmaken en de Europese Onderzoeksruimte willen verwerkelijken. Vanwege verouderde nationale wetgeving en praktijken moeten te veel onderzoekers te lang wachten op de gelegenheid om zelf onafhankelijk onderzoeker te worden. Hetgeen wij beogen is een "vijfde vrijheid" - de vrijheid van kennis, waarbij studenten, wetenschappers en academici hun voordeel kunnen doen met een gezonde Europese arbeidsmarkt en in elk stadium van hun loopbaan in verschillende instellingen, sectoren en landen kansen krijgen. De inzet is of Europa zich op lange termijn als een locatie van wereldklasse voor O&O kan staande houden en ontwikkelen."

In veel lidstaten wordt in de overheidssector nog steeds maar beperkt op basis van concurrentie gerekruteerd. Kortetermijncontracten zijn de norm voor jonge onderzoekers en bevordering hangt vaak niet van prestatie, maar van anciënniteit af. Ook hebben veel onderzoekers een traditionele academische opleiding achter de rug waardoor zij niet toegerust zijn voor de eisen van de moderne kenniseconomie, waar connecties tussen industrie en publieke onderzoeksinstellingen steeds belangrijker worden. Hedendaagse onderzoekers kunnen te maken krijgen met het beheren van intellectueel eigendom, het uitvoeren van multidisciplinaire projecten of het opstarten van hun eigen bedrijf.

Het voorstel is dat het partnerschap zich ertoe verbindt eind 2010 snelle, meetbare vooruitgang te bereiken op de volgende punten:
* systematische openstelling van rekrutering door onderzoeksinstellingen voor alle Europese onderzoekers;
* voldoen aan de behoeften inzake sociale zekerheid en aanvullend pensioen van mobiele onderzoekers;

* aanbieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, zoals verbeterde contractvoorwaarden, salarissen en kansen voor loopbaanontwikkeling;
* ervoor zorgen dat onderzoekers de nodige vaardigheden bezitten om kennis in resultaten om te zetten, inclusief door het creëren van sterkere banden tussen universiteiten en industrie.

Gecoördineerde actie op deze gebieden door de Commissie en de lidstaten naast hernieuwde inspanningen voor bestaande initiatieven zoals het Europese Handvest voor Onderzoekers en de Gedragscode voor de Rekrutering van Onderzoekers zouden een echte Europese arbeidsmarkt voor onderzoekers in het leven helpen roepen. Dit zal vraag naar en aanbod van onderzoekers in evenwicht brengen, de productiviteitsgroei opvoeren door een meer aangepaste opvulling van vacatures, de kennisoverdracht vergroten en de ontwikkeling van centra van excellentie overal in de EU vergemakkelijken. Er zullen ook betere internationale connecties voor collaboratief onderzoek en de economische exploitatie van onderzoeksresultaten worden gecreëerd en er zul bijgedragen worden tot het de schepping van attractievere voorwaarden voor industriële investeringen in onderzoek.

Aan het einde van de eerste fase van het partnerschap in 2010 wordt een algemene evaluatie van de situatie en de resultaten van de acties van het partnerschap gehouden en wordt de noodzaak onderzocht van verdere EU-actie om bepaalde onopgeloste problemen aan te pakken.

Achtergrond

De Mededeling is één van de vijf door de Commissie geplande vervolginitiatieven voor het Groenboek van 2007 "De Europese Onderzoeksruimte: Nieuwe perspectieven". De resultaten van de publieke raadpleging die volgde op de publicatie van het Groenboek wezen erop dat een interne arbeidsmarkt voor onderzoekers tot de topprioriteiten voor actie op EU-niveau diende te behoren.

Details over het bovenstaande zijn beschikbaar in MEMO/08/343

Link naar de volledige tekst van de Mededeling: http://ec.europa.eu/research/press/2008/pdf/com_2008_31_1_en.pdf

Zie ook ons perscommuniqué van 24 april 2008 inzake de Europese Onderzoeksruimte en publieke raadpleging: IP/08/637