Nederlandse regering zet zaak tegen Artsen zonder Grenzen door
27/05/2008 10:48
Artsen Zonder Grenzen
Genève, 27 mei 2008 - Artsen zonder Grenzen vindt de volhardende houding van de Nederlandse regering die sinds juli 2004 diverse rechtszaken heeft aangespannen tegen de organisatie, verwerpelijk. Nederland eist dat Artsen zonder Grenzen het losgeld dat de regering betaalde om Nederlands staatsburger Arjan Erkel te bevrijden, terugbetaalt. Arjan Erkel was ten tijde van zijn ontvoering landencoördinator van Artsen zonder Grenzen; hij werd 600 dagen lang in de Noord-Kaukasus in gijzeling gehouden.
De Nederlandse regering claimt dat zij handelde in het belang van Artsen zonder Grenzen. De rechtbank van Genève heeft dit tweemaal ongegrond verklaard en de aangevoerde argumenten afgewezen. De eerste uitspraak in deze zaak werd gedaan door het kantongerecht in Genève op 15 mei 2007. De tweede uitspraak, van de burgerlijke rechtbank van Genève, van 22 februari 2008 betrof een hoger beroep dat door de Nederlandse regering werd aangespannen.
De beslissing om de kwestie aan de federale rechtbank voor te leggen, de hoogste rechtbank van Zwitserland, getuigt van de volharding waarmee de Nederlandse regering Artsen zonder Grenzen blijft vervolgen via het rechtssysteem.
'Het doet blijken van een verontrustende vasthoudendheid om deze zaak na vier lange jaren van gerechtelijke procedure voor te dragen aan de federale rechtbank,' zegt Isabelle Ségui-Bitz, voorzitter van Artsen zonder Grenzen Zwitserland. 'De vastberaden handelswijze van de Nederlandse regering is totaal in tegenspraak met haar publieke steun aan humanitair werk in conflictgebieden.'
http://www.artsenzondergrenzen.nl