Technische Universiteit Delft

Oorlog, techniek en toch ook nog ethiek?
door M&C

Studium Generale

27 mei 2008 | 20:15 uur
plaats: het Legermuseum Korte Geer 1, Delft

door Koos van der Bruggen

Politieke, economische en technologische ontwikkelingen leiden tot andere oorlogen dan in het verleden. Zo werd in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog wel gesteld - en niet alleen door pacifisten - dat oorlogen alleen nog maar koud konden zijn, omdat een kernoorlog onvermijdelijk tot de wederzijdse vernietiging van de strijdende partijen zou leiden. Het absolute (kern)wapen zou de oorlog hebben uitgebannen, behalve wellicht wat kleine oorlogjes in de periferie. Gemakshalve wordt daarbij vergeten dat die kleine oorlogjes vele honderdduizenden slachtoffers kenden.

Elke tijd en elke situatie vraagt om een nieuw wikken en wegen over de vraag onder welke morele het voeren van oorlog gerechtvaardigd is en welke beperkingen daarbij in acht moeten worden genomen. Voor het beantwoorden van die vraag wil ik gebruik maken van het denkkader van de traditie van de rechtvaardige oorlog. Plato, Cicero, Augustinus, Thomas van Aquino, Hugo de Groot: het zijn slechts enkele namen van filosofen, theologen en juristen die aan deze traditie hebben bijgedragen. Ook vandaag biedt deze traditie een `normatief' houvast voor eenieder die niet met een te gemakkelijk ja of neen over oorlogvoering wil oordelen.

Koos van der Bruggen studeerde politicologie (Nijmegen) en promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de ethische aspecten van de nucleaire afschrikking. Momenteel is hij verbonden aan het Center for Security, Safety and Justice aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 24 april 2008