Time : 09:50:25
Date : 26 May 2008
Sender Name: Yakult

Kunnen probiotica gunstig zijn voor personen die aan alcoholische levercirrose lijden?

Hoewel het gebruik van alcohol in de Europese landen algemeen is verspreid, blijft het gevaarlijk voor de gezondheid, zeker wanneer het om grote hoeveelheden gaat. De gezondheidsproblemen die door alcohol worden veroorzaakt, nemen uiteraard toe met de hoeveelheid en de duur van het alcoholverbruik.* In België kan 7% van de bevolking als 'zware drinkers' worden gekwalificeerd op basis van een gemiddeld wekelijks verbruik van minstens 22 glazen alcohol, wat overeenstemt met meer dan drie glazen per dag.
De impact van alcoholisme op de lever kan variëren, het risico van levercirrose ontstaat vanaf een dagelijks verbruik van 40 g alcohol en neemt exponentieel toe.
De patiënten die aan alcoholische levercirrose lijden, zijn vatbaarder voor infecties en de frequentie en de ernst van deze infecties stijgen met de ernst van de hepatocellulaire insufficiëntie. Ze zijn verantwoordelijk voor 10% van de sterfgevallen bij cirroselijders en de helft van hen doet zich voor in een nocosomiale context.

Uit een nieuwe studie die in het Verenigd Koninkrijk werd uitgevoerd, blijkt dat de inname van probiotische bacteriën Lactobacillus casei Shirota kan bijdragen tot het herstel van de immuunfunctie van de neutrofielen (witte bloedlichaampjes) bij alcoholverslaafde patiënten. De neutrofielen spelen een essentiële rol in de strijd tegen vreemde of geïnfecteerde cellen (via fagocytose).

Alcoholverbruik en risico voor de gezondheid

De leverschade die bij patiënten met overmatig alcoholverbruik wordt vastgesteld, varieert naargelang van de ernst en de duur van de alcoholintoxicatie. Cirrose is het ernstigste stadium, dat ongeveer 10% van de verslaafden treft.

Steatose, de ophoping van triglyceriden in de levercel, is het eerste teken van het schadelijke effect van alcohol. Op zich leidt deze ziekte niet tot cirrose. Als het overmatige alcoholverbruik wordt stopgezet, neemt ze in enkele weken tijd af. Alcoholhepatitis kan verschillende vormen aannemen, van eenvoudige asymptomatische, anatomische kwetsuren tot een uitgebreide vernietiging van de leverstructuren die tot de dood kan leiden. In een vroeg stadium vermindert de hepatitis als het alcoholverbruik wordt stopgezet en treedt weer op als de patiënt hervalt. Als de intoxicatie wordt voortgezet, zal de alcoholhepatitis opnieuw optreden of chronisch worden en ontstaat er een aanzet tot cirrose. Cirrose: levercellen worden vervangen door littekenweefsel. In het begin is cirrose gecompenseerd. Maar, na verloop van tijd ontstaan veel littekens in de lever, waardoor deze verschrompelt. Dan kan de lever zijn functie niet normaal uitoefenen. Ze komt dikwijls aan het licht bij de eerste decompensatie, meestal geelzucht, oedeem,
buikwaterzucht (ophoping van vocht in de buikholte), een opstoot van encefalopathie (ernstige zenuwstoornis door de inwerking op de hersenen van een bepaalde hoeveelheid ammoniak die in de bloedsomloop terechtkomt en die wordt gevolgd door insufficiëntie van de lever). Bij cirrosepatiënten is het infectierisico aanzienlijk verhoogd.

Lactobacillus casei Shirota (LcS) en haar effecten op de immuunfunctie van de neutrofielen:

Verschillende experimentele studies hebben al aangetoond dat bepaalde probiotica een gunstig effect kunnen hebben bij patiënten die aan leverstoornissen lijden als gevolg van alcohol, maar hun specifieke effect op de werking van de neutrofielen werd nog niet gemeten.

De Britse studie, die tot doel had het mogelijke effect van het probioticum LcS op de werking van de neutrofielen te meten bij patiënten met levercirrose. In het totaal namen 33 personen aan de studie deel. De eerste groep van 12 patiënten die aan alcoholische levercirrose leden, ontving drie keer per dag een supplement van LcS. De tweede groep van 8 patiënten met alcoholische levercirrose ontving een placebo. De laatste groep van 13 gezonde personen ontving niets en liet de onderzoekers toe de resultaten te vergelijken.

Zoals vóór de studie werd verwacht, lag de fagocytosecapaciteit van de neutrofielen 25% lager bij de patiënten met cirrose, in vergelijking met de gezonde subjecten. Na 4 weken was de werkingscapaciteit van de neutrofielen genormaliseerd bij de patiënten die het probioticum ontvingen. Bij de placebogroep werd geen normalisering vastgesteld.

Deze resultaten laten zien het potentiële positieve effect van de probiotische bacterie Lactobacillus casei Shirota op de fagocytosecapaciteit van de neutrofielen. Deze capaciteit is verstoord bij patiënten die aan alcoholische levercirrose lijden en ligt aan de basis van de infectieproblemen waarmee deze patiënten te kampen hebben.

Yakult: pionier in het domein van probiotica
Al in de jaren '20 van vorige eeuw bestudeerde de Japanse wetenschapper Dr. Shirota de micro-organismen die in de menselijke darmen aanwezig zijn. Hij werd geboeid door dit onderwerp en besloot onderzoek te verrichten naar melkzuurbacteriën die een heilzaam effect hebben op de darmen en die tegelijk voldoende sterk zijn om de maagsappen te weerstaan en de darmen levend - en dus actief - te bereiken. Hij was de eerste wetenschapper die erin slaagde zo'n stam van melkzuurbacteriën te kweken. De bacteriestam, die de gezondheid ondersteunt, door het natuurlijke evenwicht van de darmflora in stand te houden, werd naar hem vernoemd: Lactobacillus casei Shirota (LcS). De probiotica waren een feit, ook al werd deze term in die tijd nog niet gebruikt. In 1935 ontwikkelde Dr. Shirota een gefermenteerde zuiveldrank om een stabiele basis voor de LcS-bacteriën te creëren. Hij noemde deze drank Yakult.

Over Yakult Belgium nv
Yakult Belgium nv, specialist in het domein van de gezonde producten en probiotica, introduceerde in 1995 het probiotische zuiveldrankje Yakult in België. Yakult is een gezond en lekker zuiveldrankje dat de bacterie Lactobacillus casei Shirota (LcS) bevat. De bacterie LcS in Yakult is een melkzuurbacterie die bijdraagt tot het behoud van de natuurlijke weerstand. In 2002 werd Yakult Light op de markt gebracht, dat minder suiker en dus minder calorieën bevat. Bifiene, dat in 2007 werd geïntroduceerd, bevat de Yakult-bacterie Bifidobacterium breve Yakult en draagt bij tot de goede werking van de darmen.

Voor meer informatie kan de pers contact opnemen met:
- Dr. ir. Bart Degeest (Yakult) op het nummer 02/524.20.92 of via bdegeest@yakult.be

- Mieke Demeulenaere (Trimedia) op het nummer 02/713.07.31 of via mdemeulenaere@trimedia.be

Consumenten kunnen met alle vragen over Yakult terecht op de informatielijn van Yakult: 0800/136.21.

Referenties:
Stadlbauer V et al.,: Journal of Hepatology, Volume 48, Issue 6, Pages 945 - 951. Effect of probiotic treatment on deranged neutrophil function and cytokine responses in patients with compensated alcoholic cirrhosis.


* Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (Dienst Epidemiologie), in samenwerking met de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie. Onderzoek 2004.

URL: http://www.yakult.be

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL