Vereniging van Effectenbezitters


Effect 11: Nederlandse financials weer in trek

In Effect 11 komen de volgende onderwerpen aan bod:

Nederlandse financials krabbelen op
De hele financiële wereld snakt naar het einde van de kredietcrisis en de stemmen dat dit punt bereikt is worden steeds luider. Beleggers nemen haast per definitie een voorsprong op de werkelijkheid en verklaren het leed voor geleden. Zwaar getroffen aandelen van Nederlandse banken en verzekeraars hebben de stijgende lijn onderhand te pakken. Aegon, ING en Fortis stijgen weer. ING kondigde zelfs een flinke overname aan.

ASMI: Del Prado kan zijn kindjes niet loslaten
Van een vijandige overname is geen sprake maar toch zette chipmachinefabrikant ASMI zwaar geschut in om aandeelhouders op afstand te plaatsen. Alle goede voornemens over corporate governance ten spijt gebruikte een bevriende stichting de atoomknop met de uitgifte van preferente aandelen. En dit alles omdat een aantal aandeelhouders aanstuurt op het ontslag van de topman en enkele commissarissen. Duidelijk is dat een Del Prado zijn kindjes niet zomaar los laat.

Corporate Express vlucht in overname
Ook Corporate Express heeft op papier de mogelijkheid om via uitgifte van prefs zijn zelfstandigheid te behouden, maar in plaats daarvan kiest de handelaar in kantoorartikelen de vlucht naar voren, door zelf op overnamepad te gaan. Het Amerikaanse Staples dat Corporate Express wil overnemen zal nu dieper in de buidel moeten tasten. Dat leek ook al gewenst voordat de bliksemactie van Corporate Express bekend werd,want het huidige bod van Staples -8 euro per aandeel- is gewoonweg te laag. Bij die prijs zouden vooral de aandeelhouders van Staples bij overname profiteren van synergievoordelen ten nadele van de beleggers in Corporate Express.

Verder in Effect:

* Fugro van groei verzekerd: interview met Klaas Wester, ceo van Fugro. De hoge olieprijs biedt de bodemonderzoeker kansen op robuuste groei.
* Digitaal gelijkspel voor SNS en Rabo: In de serie over internetbrokers worden SNS Bank en Rabobank gewogen en beoordeeld.
* Openingsbel: Column van Jan Maarten Slagter over de schade die beschermingwallen kunnen aanrichten.
* Beleggers te roze bril: Beleggingsstrateeg Cees Rijsdijk is weinig enthousiast over de vooruitzichten op de beurzen.
* Wisselvallig cijferseizoen: Pieter Wind maakt de tussenbalans op van de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal.
* Ctrip: eenvoudig groot: Correspondent Bert van Dijk neemt Chinese beursfondsen op de korrel. Zoals het grootste online reisbureau Ctrip dat uitblinkt in service.
* Basf piekt, Bayer moet nog: Jacques Potuijt analyseert de marktpositie van twee Duitse chemiereuzen.
* Zeldzaam uitblinken: Technisch analist Royce Tostrams ziet BHP Biliton en Smit als witte raven in sombere tijden.
* Permanente oliecrisis: Willem Middelkoop peilt de mening van stakeholders over de olievoorraden.
* Voedselcrisis kop van Jut: Het is aan de politiek om in te grijpen in de discussie over biobrandstoffen, betoogt analist Koen Lauwers.
* Ka-Ching: Geld en Beleggen in Geluid en Beeld.
* Terugblik op SBM: Optiestrateeg Kees van Lieshout haalt zijn gelijk in speculatie van SBM Offshore. De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 11. Voor de pers zijn de artikelen op te vragen bij de VEB (070-3130000).

Vereniging van Effectenbezitters