Voedingcentrum
Vis moet, maar kan dat?
Vis is gezond vanwege zijn visvetzuren. Eet daarom twee keer per week
(liefst vette) vis. Toch lijkt ons advies in strijd met ander nieuws:
overbevissing. Sommigen zijn geïnteresseerd in duurzame vis, maar
weten niet waar ze op moeten letten. Het Voedingscentrum geeft
informatie over gezondheid, voedselkwaliteit en duurzame vis.
âGeef de consument duidelijkere informatie over duurzame visâ, luidt
het recente advies van het consumentenplatform van het ministerie van
LNV, en: âVerse vis uit de Noordzee moet cultuurgoed wordenâ. Dat vis
gezond is, blijken veel mensen wel te weten. Ondertussen zijn
vissoorten als tonijn en kabeljauw bijna uitgestorven. Vanuit de
gedachte âVis moet, kan dat? â zijn door het platform diverse
consumentenpanels gehouden. Daaruit kwam onder meer naar voren dat
consumenten weinig over de Nederlandse visserij op de Noordzee weten.
Duurzame vis
Welke vis je kiest is een kwestie van smaak, maar je zou ook kunnen
letten op keurmerken die iets zeggen over duurzaamheid van de
visvangst. Het MSC-keurmerk geeft deze garantie. Een ander hulpmiddel
is de Viswijzer. In het algemeen zijn onder meer zoute haring,
sardines en zalm uit de Verenigde Staten en Canada gezonde en duurzame
keuzes.
Waar kun je onder meer op letten bij vis?
* Soort vis
* Versheid
* Vangstgebied: is het kweekvis of vis uit zee of de binnenwateren
* Land van herkomst
* Seizoen. In de paaiperiode (meestal het voorjaar) plant vis zich
voort. Hij smaakt dan minder en ook voor de visstand is het van
belang dat hij dat niet wordt gegeten.
Meer informatie over duurzame vis?
* Vis: waar kun je op letten
* Waar komt de vis vandaan