NEN
Nieuwe catalogus normen sensorische analyse
maandag 26 mei 2008, 13:39
Onlangs is de NEN-catalogus 'Normen voor sensorische analyse' 2008
verschenen. Deze catalogus is een handig hulpmiddel voor sensorisch
onderzoek.
Het overzicht in de catalogus bevat normnummers, titels en korte
samenvattingen van alle (inter)nationale normen voor de sensorische
analyse van levensmiddelen, drank en water. Daarnaast zijn ook alle
nieuwe onderwerpen en de normen die worden gereviseerd, opgenomen.
Reuk- en smaaktesten
Normen zijn een prima hulpmiddel bij het inzetten van de mens als
meetinstrument bij reuk- en smaaktesten. Bijvoorbeeld bij het
selecteren en trainen van een sensorisch panel, het voorbereiden van
monsters, de opzet en uitvoering van onderzoek en de evaluatie van
sensorische beoordelingen. Normen zijn bovendien nuttig bij het ijken
van uw analysemethoden en voor ISO 17025-certificering voor
laboratoria.
Deelname aan normcommissie 'Sensorische analyse'
Het belang van sensorisch onderzoek van voedingsmiddelen wordt in
toenemende mate onderkend, onder andere bij managementbeslissingen.
Producten worden bij hun ontwikkeling vaak getest met behulp van
sensorische panels. Begin dit jaar is de NEN-normcommissie
'Sensorische analyse' opgericht, die actief gaat meewerken aan het
internationale (ISO) normalisatiewerk op het gebied van sensorische
analyse.
Wilt u ook betrokken zijn bij het werk van deze commissie? Neem dan
contact op met Pauline Kalkman, email: pauline.kalkman@nen.nl,
telefoon (015) 2 690 112.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Catalogus Normen voor sensorische analyses 2008 (Publicatie)
NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005 nl (Norm) NEN Agro-Foodmail (Publicatie)