Provincie Zuid-Holland

Regiobestuurders vóór ondergrondse hoogspanningsverbinding 26-05-2008

Voornemen Van der Hoeven valt niet in goede aarde

Regiobestuurders nemen geen genoegen met het voornemen van minister Van der Hoeven. Slechts een kwart van de 85 kilometer lange nieuwe hoogspanningverbinding tussen Wateringen en Beverwijk, Randstad 380 kV, wordt ondergronds aangelegd. Een delegatie uit de regio sprak hierover met de minister.

Bestuurders van de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer en van het stadsgewest Haaglanden vinden het aanbod van de minister zonder meer te weinig. Ongeveer 20 kilometer ondergronds doet geen recht aan alle ontwikkelingen in de Randstad. Juist in een gebied met zoveel technische denkkracht, in een groene en toch verstedelijkte omgeving, moet een innovatieve oplossing mogelijk zijn, vinden zij.

De minister van Economische Zaken bepaalt het uiteindelijke tracé en de inpassing van de verbinding in het landschap. De eerste fase hiervan is de Zuidring, een traject van 22 kilometer tussen Wateringen en Zoetermeer. De regiobestuurders onderschrijven het belang van Randstad 380 kV voor de elektriciteitsvoorziening van de Randstad en de regio, maar blijven vasthouden aan een ondergrondse aanleg van de Zuidring. Het voornemen van de minster betekent dat minder dan de helft van de Zuidring, tien kilometer, ondergronds kan worden gerealiseerd. Dat zou een desinvestering zijn in het Midden-Delflandgebied, waarin afgelopen jaren honderden miljoenen is geïnvesteerd om de kwaliteit te verbeteren.

De regiobestuurders blijven bij hun standpunt dat hoogspanningsmasten en -draden de kwaliteit van het landschap ernstig aantasten, de natuur verstoren en afbreuk doen aan de recreatiewaarde van groene gebieden. Dit weegt volgens hen des te zwaarder in een dichtbevolkt gebied als deze regio, waar de open ruimte beperkt is en er al een fors tekort is aan groen van voldoende kwaliteit. Het kabinet wil streven naar Randstadkwaliteit van de groengebieden. Dat gebeurt met dit voorstel onvoldoende. Om het landschappelijk waardevolle gebied Midden-Delfland volledig te ontzien, moet de verbinding daar ook volledig ondergronds. De twintig kilometer lijkt willekeurig gekozen, zonder overtuigende onderbouwing.

In het gesprek met de minister is afgesproken dat de regio inbreng heeft in een studie van drie maanden die netwerkbeheerder TenneT in samenwerking met de Technische Universiteit Delft zal uitvoeren naar ondergrondse aanleg. De minister heeft laten weten dat, als daar nieuwe inzichten uit voortkomen, deze zullen worden opgenomen in het definitieve inpassingsplan.

De regiobestuurders blijven bereid tot een gesprek met de minister om nader tot elkaar te komen over het aantal kilometers ondergronds. Het streven is gericht op een totale oplossing die recht doet aan de Zuidvleugel van de Randstad.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22