Radboud Universiteit Nijmegen


Geslaagde proef met transplantatie zeegras gaat verder

Datum bericht: 26 mei 2008

Wegens succes verlengen projectbureau Zeeweringen en de Radboud Universiteit Nijmegen de zeegrasproef die vorig jaar van start ging. Het zeegras dat in 2007 werd getransplanteerd, is goed aangeslagen
- reden om de proef ook in andere gebieden rondom de Oosterschelde uit te voeren.

Voldoende gegroeid
Om te voorkomen dat het zeldzame Klein Zeegras verloren gaat door werkzaamheden aan de dijken langs de Oosterschelde, is het vorig jaar juni proefsgewijs uit werkstroken verwijderd en verplaatst naar locaties waar het zich wel verder kon ontwikkelen. Sindsdien is het zeegras voldoende gegroeid om de proef een succes te noemen. Daarom wordt het nu ook in andere gebieden rondom de Oosterschelde getransplanteerd. Donorlocatie is ook dit jaar de Slikken van Viane (Tholen). Het zeegras wordt aangebracht op de Dortsman, Krabbenkreek-zuid, Krabbenkreek-noord en Roelshoek (Tholen). Dit gebeurt vanaf maandag 26 mei. De transplantatie is eind juni afgerond.

Bij herhaald succes gaat projectbureau Zeeweringen het zeegras voortaan standaard transplanteren bij werkzaamheden. De kosten van de proef bedragen 130.000 euro. De wetenschappelijke begeleiding en monitoring van de zeegrasproef is in handen van het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit.

Zeegrassen verbeteren hun eigen milieu
De proef is van wereldwijd belang: het is de enige die op grote schaal en wetenschappelijk is opgezet. Zeegrasvelden zijn `ecosysteem ingenieurs' in de zin dat ze hun omgeving kunnen veranderen: ze verbeteren hun eigen milieu. In Nederland en Europa is de belangrijke rol van zeegras voor het kust-ecosysteem erkend in de regelgeving.

Directe aanleiding voor de transplantatieproef zijn de werkzaamheden van projectbureau Zeeweringen. Het projectbureau is bezig met de versterking van de steenbekleding van de dijken in Zeeland. Om de teen van de dijk te kunnen versterken, moet een deel van het slik worden weggegraven, de zogenaamde werkstrook. Hierbij gaat het zeegras normaal gesproken verloren.

klein-zeegras