Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, uitgave 2008, nummer 4 is uit

26/05/2008

Lochem, 26 mei 2008

Met onder andere de volgende onderwerpen:

Geen maat voor de Maathuizen
Ria en Jan Maathuis delen elkaars leven en hobby's: authentiek rijden en het fokken van Haflingers. Het stel heeft zo'n beetje alles gewonnen wat er op het gebied van authentiek gerij te winnen valt en stal Het Dolland bracht al een stermerrie, een elitemerrie en een goedgekeurde hengst voort. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, slaagden Ria en Jan onlangs met vlag en wimpel voor hun examen jurylid NVTG. Meer dan genoeg redenen dus voor Margriet Markerink om een goed gesprek te voeren met deze ongelooflijk leergierige menners!

Beesd kan Ad Aarts achtste WK worden

Mede dankzij zijn schat aan ervaring, maakt Ad Aarts een goede kans om deel uit te maken van de Nederlandse afvaardiging voor het WK Vierspannen. Weinig vierspanrijders kunnen bogen op zo'n fraaie internationale carrière als Aarts, maar toch is er bij hem aan motivatie geen gebrek. Hij heeft zijn planning afgestemd op Beesd en werkt daar doelgericht naar toe. ,,Het echte spelletje begint pas in augustus, dan moet alles topfit zijn.'' Tekst & foto's: Ineke Westers.

Parcoursbouwen volgens de regels der dressuur

Het rijden van een vaardigheidsparcours is een vak apart. Menners trachten hun prestaties tussen de kegels te verbeteren door grondig te trainen, te verkennen en de kunst af te kijken bij collega-menners. De mogelijkheid een kegelparcours nog beter te leren doorgronden door het te bezien door de ogen van een parcoursbouwer diende zich dit voorjaar aan bij Mensociëteit `Onder de kastanje', waar de (inter)nationale parcoursbouwers Joop en Jan Brink een workshop `Vaardigheid door de ogen van de parcoursbouwer' verzorgden.

Jan Moonen: `Enkelspanrijden past me wel'

De strijd om de WK-tickets is losgebarsten, niet alleen voor de vierspannen die begin september hun mondiale strijd in Beesd hebben, maar ook voor de enkelspannen die eind augustus met drie man sterk Nederland zullen vertegenwoordigen in Jarantow, Polen. Jan van den Broek met Oscar lijkt de beste kansen te hebben, maar er zijn meer kapers op de kust, waarvan Jan Moonen met Spike er één is. De marathonspecialist miste het WK in 2006 op een haar na, maar zet alles op alles voor een retourtje Polen. Tekst & foto's: Marie de Ronde-Oudemans.

`Wil heit even kijken?'

In deze aflevering van Menfamilie neemt Petra van den Heuvel u mee naar Friesland, naar Titus en Tsjikke Hettinga, in het Friese Arum, en hun dochters Ria, Lysbethe en Tineke. De familie Hettinga is van alle markten thuis. Mendressuur, tuigen, marathon, Friezen, KWPN-ers, en niet te vergeten een unieke Shetlandpony menclub: Lyts mar Krigel, oftewel Klein maar Dapper. De foto's zijn van Gea Veenstra.

Ontwormen op maat

Ontwormen moet, dat weet elke paarden- en ponybezitter. Door ondeskundig ontwormen, treedt echter steeds vaker resistentie op tegen de bestaande wormmiddelen. Deskundigen pleiten daarom voor ontwormen op maat met behulp van een mestonderzoek.

De olieman komt naar Beesd

Ruim een eeuw geleden werd het straatbeeld nog volledig beheerst door paard en wagen. Politie, brandweer en verhuizer waren aangewezen op paardenkrachten, maar ook de bakker, slager, groenteman, olieman, bierbrouwer en voddenboer maakten gebruik van speciale, paardgetrokken voertuigen om de koopwaar van of aan de man te brengen. Na de opkomst van het gemotoriseerde vervoer stonden ze jarenlang veronachtzaamd en werkeloos in de schuur. Tijdens het WK in Beesd 3 t/m 7 september kan het publiek opnieuw genieten van maar liefst twintig van dergelijke bedrijfsaanspanningen, tijdens een prachtige show, geïnitieerd door de Hoofdstad Aanspanning en becommentarieerd door speaker Erik Eshuis. . Foto's: Marie de Ronde-Oudemans.

Minicursus dijkrijden

Mennen op zo'n oer-Hollandse rivierdijk is een vak apart. De dijkweggetjes zijn vaak smal, auto´s en vrachtwagens rijden er hard, er zijn veel fietsers en enorme groepen motorrijders en boeren `crossen' met grote tractoren af en aan. Bovendien hebben dijken steile hellingen, waar je zomaar met paard en wagen vanaf rolt als je niet oppast. Geen overbodige luxe dus, zo'n minicursus dijkrijden. Marlies Reerink ging op les bij meninstructrice en `ervaringsdeskundige' Christa van Leeuwen.

Betere concentratie door oogkleppen

Oogkleppen helpen voorkomen dat het paard schrikt, maar zorgen ook voor een betere concentratie van het paard en zijn onontbeerlijk wanneer er meerdere paarden voor de wagen staan, zodat u elk paard afzonderlijk de juiste hulpen kunt geven. Daarbij is het zaak te kiezen voor ergonomisch gevormde en goed afgestelde kleppen, die het paard niet hinderen. Marlies Reerink zet de voor- en nadelen van verschillende oogkleppen voor u op een rijtje.

Baat bij een maatje

Iedereen die met paarden omgaat weet intuïtief dat een jong paard in het gezelschap van een rustig maatje veel minder heftig reageert op enge dingen dan in zijn eentje. In Nederland is een bekend onderzoek gedaan met paarden die geconfronteerd werden met een plotseling verschijnen van een paraplu (voormalig proefstation Lelystad). Daarbij werd van individuele paarden de schrikreactie gemeten en bleek er een behoorlijke verscheidenheid aan reacties te bestaan. Een recent onderzoek uit Scandinavië levert nu het bewijs dat een ervaren maatje helpt om minder heftig te reageren.