Gemeente Amersfoort

Persbericht

datum: 26 mei 2008

Tips tegen fietsendiefstal huis aan huis verspreid

Alle inwoners van Amersfoort krijgen het komende halfjaar een ansichtkaart in de brievenbus met daarop tips tegen fietsendiefstal. Hoewel het aantal aangiften van fietsendiefstal daalt, blijven gemeente en politie aandacht houden voor het tegengaan van de diefstallen. Op de kaart kunnen fietsbezitters kenmerken van hun fiets noteren. Daarmee is bij onverhoopte diefstal sneller aangifte gedaan, en kan de fiets later beter worden teruggevonden.

Er wordt nog steeds gemiddeld 30 keer per week aangifte gedaan van fietsendiefstal in Amersfoort. De meeste fietsen worden gestolen in de woongebieden in Amersfoort. Maar er worden ook veel fietsen gestolen op plekken waar veel fietsen staan, zoals bij stations, winkels, scholen, uitgaansgelegenheden en sportterreinen. De politie benadrukt dat iemand die getuige is van diefstal van een fiets of vermoedt dat sprake is van fietsendiefstal daarvoor het alarmnummer 112 mag bellen, als er een pakkans van de dader is.

Fietsregistratie
De huis aan huis verspreide ansichtkaart bevat niet alleen tips tegen fietsendiefstal, maar ook een fietsregistratiekaart waarop verschillende kenmerken van de fiets genoteerd kunnen worden. Deze gegevens zijn van belang bij de aangifte van diefstal van de fiets. Er worden vaak fietsen teruggevonden of bij verdachten aangetroffen die de politie niet kan terugbrengen bij de eigenaar omdat er geen aangifte is gedaan of omdat er geen unieke kenmerken bij de aangifte zijn opgegeven. De politie adviseert daarom altijd en onmiddellijk aangifte bij de politie te doen als een fiets is gestolen en de fietsregistratiekaart mee naar het politiebureau te nemen. Een fietsregistratiekaart is ook te downloaden via www.politie.nl/utrecht.

Grafeeracties in hotpots
De komende maanden gaat de gemeente in de hotspots Randenbroek, Schothorst-Noord en de binnenstad verschillende acties houden om bewoners te informeren over mogelijkheden om de kans op fietsendiefstal te verkleinen. Zo kunnen bewoners medio juni bijvoorbeeld hun fiets laten graferen met een postcode en een huisnummer. Dit kan overigens ook bij een erkende fietsenhandelaar. Fietsen die gegrafeerd zijn, kunnen als ze teruggevonden worden, ook sneller aan de eigenaar terugbezorgd worden.

Bewaakte fietsenstallingen

Het is verstandig om de fiets altijd goed op slot te zetten en in combinatie met een kettingslot aan een fietsenrek te bevestigen. De fiets plaatsen in een bewaakte fietsenstalling is nog veiliger. In de binnenstad zijn hiervoor gratis en bewaakte fietsenstallingen aan de Kamperbinnenpoort, Sint Joris/Helleplein en Amicitia. En op alle stations in Amersfoort zijn ook voldoende mogelijkheden om een fiets veilig te stallen.

De ansichtkaarten/fietsregistratiekaarten zijn gratis af te halen bij het stadhuis, politiebureau en de Informatiewinkel in de Observant. De tips tegen fietsendiefstal en de fietsregistratiekaart zijn ook te vinden op www.amersfoort.nl/veilig.

Informatie: Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, telefoon: 033 469 47 48,

of h.wiersema@amersfoort.nl.


---- --