Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa wil mee strijden tegen Arabische haatzenders (25/05/08)

Op vraag van Vlaams minister van Media Geert Bourgeois onderneemt de Europese Unie stappen om de ontvangst van haatzaaiende satellietzenders, die uitzenden vanuit Arabische landen, te verhinderen. Arabische satellietzenders die haatdragende en antisemitische boodschappen verspreiden, zijn nog steeds in Vlaanderen te ontvangen. Geert Bourgeois wil die ontvangst een halt toeroepen. Hij kaartte de zaak deze week met succes aan op de Raad van Europese ministers van Media. De Europese Commissaris voor Media, Viviane Reding, maakt van de satellietzenders een belangrijk aandachtspunt in een overeenkomst tussen de EU en de Arabische landen rond de Middellandse Zee. Ze riep ook alle lidstaten op om het dossier ter sprake brengen bij bilaterale ontmoetingen met de betrokken Arabische landen.

In Vlaanderen kan je nog steeds Arabische haatzaaiende satellietzenders ontvangen. Het meest bekende voorbeeld is het omstreden Hezbollah-televisiestation Al Manar, dat uitzendt vanuit Libanon. Programmas van deze tv-zender omschrijven joden als honden en varkens en roepen vaak op tot terreuracties tegen Joden, Israël en de Verenigde Staten.

In de Vlaamse mediadecreten staat duidelijk dat omroepen geen programmas mogen uitzenden die oproepen tot haat, zegt minister Bourgeois. Tv-zenders die dat wel doen, kunnen uit de ether gehaald worden. Hiermee volgen de Vlaamse decreten de Europese richtlijn Televisie zonder Grenzen. De distributie van Al Manar via satellietondernemingen in de EU kon op basis van die richtlijn in 2004 worden stopgezet. Sommige Arabische landen laten Al Manar en gelijkaardige omroepen echter nog steeds toe om programmas uit te zenden. Dankzij de krachtige ArabSat en NileSat-satellieten zijn ze nog steeds in Europa te ontvangen.

De Europese regelgeving blijkt onvoldoende om de haatzaaiende satellietzenders tegen te houden, stelt de mediaminister. Daarom zijn bijkomende politieke ingrepen nodig. Enkel overleg met de betrokken Arabische landen kan soelaas brengen.
Tijdens de vergadering van de mediaministers van de EU-lidstaten op 21 mei 2008 bracht minister Bourgeois het dossier ter sprake. Hij kreeg meteen bijval van zijn collega-ministers voor zijn pleidooi om extra acties tegen de betrokken satellietzenders te ondernemen. De Europese Commissaris voor Media beloofde de minister om er een specifiek aandachtspunt van te maken bij de besprekingen voor een overeenkomst tussen de Europese Unie en de landen rond de Middellandse Zee. Die mediterrane overeenkomst wordt onder het EU-voorzitterschap van Frankrijk vanaf 1 juli e.k. voorbereid. Ook tijdens bilaterale gesprekken tussen EU-lidstaten en betrokken Arabische landen worden de haatzaaiende satellietzenders voortaan een belangrijk onderwerp.

Eerder vroeg minister Bourgeois zijn federale collega De Gucht al om huidig EU-voorzitter Slovenië uit te nodigen dit thema ook op de agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen te plaatsen.

Auteur:
Kabinet van de Vlaams minister van Media
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Bert Maertens (persdienst minister Bourgeois)
Telefoon: 02/552.70.45
E-post: bert.maertens@vlaanderen.be
Url: www.geertbourgeois.eu