PH Nieuwsbrief 303.10

Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht


ZONMW OPENT ONDERZOEKSPROGRAMMA OVER SPOEDZORG


Samenwerking tussen ambulancezorg, huisartsenposten, Spoedeisende Hulpafdelingen, crisisdiensten, thuiszorg en andere spoedzorgaanbieders, dat is het centrale thema van het Onderzoeksprogramma Spoedzorg dat sinds een week op de website van ZonMw staat. De uiterste termijn om aanvragen in te dienen is nog niet bekend. Maar ga ervan uit dat die kort na de zomer ligt. Voor onderzoek naar spoedzorg is een bedrag van ruim vier miljoen euro beschikbaar. Voor honorering komen voorstellen in aanmerking als het ontwikkelen van gemeenschappelijke richtlijnen, het opzetten van gemeenschappelijke registratie van kwaliteitsindicatoren en het evalueren van geïntegreerde spoedposten. Aan het onderzoeksprogramma ging een voorstudie vooraf waarin wordt aangegeven wat over spoedzorg reeds wel en nog niet bekend is. De Nijmeegse hoogleraar Richard Grol en ondergetekende hebben daartoe het initiatief genomen. Wil je een voorstel indienen bij het Spoedzorgprogramma? Surf naar www.zonmw.nl Wil je de voorstudie lezen? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op de subpagina spoedzorg. Op 25 juni heeft ZonMw een bijeenkomst georganiseerd voor aspirant indieners.


NOG DRIE PLAATSEN VRIJ VOOR MASTERCLASS SPOEDZORG


Op 25 juni begint de masterclass Spoedzorg die bestaat uit twaalf bijeenkomsten, een terugkomdag en het bijwonen van het congres Spoedzorg op 19 september. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 1500 -1900 uur op het Julius Centrum. De deelnemers van de vorige masterclass hebben met hoge waardering hun cursus afgesloten De masterclass is ten opzichte van de vorige uitgebreid met twee extra bijeenkomsten: één over gemeenschappelijke triage en één over juridische aspecten bij spoedeisend handelen. Ook deelname aan het achtste congres spoedzorg op 19 september is bij de prijs inbegrepen. Wil jij deelnemen aan de masterclass Spoedzorg 2008 -2009? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.


GROEI VAN INDICATIEBESLUITEN VOOR AWBZ NEEMT IN 2007 AF


Het aantal positieve indicatiebesluiten voor de Awbz dat het Centrum Indicatiestelling Zorg in 2007 heeft afgegeven, stijgt van 775.833 naar 820.995 ofwel met 5,8%. Dat is aanmerkelijk lager dan de groei over het jaar 2006 die 17,2% bedroeg. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk de administratie. Het aantal groeide van 2005 naar 2006 meer dan normaal, omdat toen vele mensen die al van oudsher in voorzieningen verbleven in het nieuwe systeem werden ingevoerd. Het aantal indicatiebesluiten voor nieuwe cliënten groeide van 187.254 in 2006 naar 202.349 in 2007: dat is een groei van 8,1%. Het aantal indicatiebesluiten voor 65-plusser is over 2007 vrijwel hetzelfde als voor 2006. Al deze gegevens staan vermeld in de Trendrapportage Landelijke Indicatiestelling Awbz 2007 die het CIZ dezer dagen heeft uitgebracht. Wil je er kennis van nemen? Surf naar www.ciz.nl


FLEVOLAND WIL SOAPSERIE MAKEN ROND GEZONDHEID VAN DE JEUGD


Alle jongeren tussen 12 en 18 jaar hebben te maken met vier ingrijpende ontwikkelingen in hun leven: 1. hun lichaam verandert 2. men wil experimenteren met een nieuwe, eigen leefstijl 3. de groep van leeftijdsgenoten is van grote betekenis en 4. men moet zelfvertrouwen nog opbouwen. Rond deze vier thema's wil het provinciebestuur van Flevoland een soapserie op de regionale televisie uitzenden. Deels ter vermaak en deels ter lering en als middel voor wat heet empowerment van jongeren. Men denkt erover om alle scholieren uit te nodigen om rond de genoemde en andere thema's zelf filmpjes te maken. Vervolgens wordt via een soort Idols procedure de leukste geselecteerd voor uitzending via de lokale televisie. Binnenkort vergaderen de Provinciale Staten van Flevoland over dit en andere voorstellen om de sociale infrastructuur te versterken in deze nieuwe provincie zonder eigen tradities en oude welzijnsstichtingen. Het voorstel voor een Flevosoap kwam aan de orde tijdens het Maatschappelijke Debat, dat deze provincie in de Statenzaal te Lelystad had georganiseerd op woensdag 21 mei. Ondergetekende trad er op als jurylid dat diverse voorstellen ter verbetering van de kwaliteit van leven in Flevoland beoordeelde. Ik koos voor de Flevosoap.


WIJK BIJ DUURSTEDE VINDT HET WIEL UIT


Het Wijks Initiatief Eerste Lijn (WIEL) is een samenwerkingsverband van vele zorgverleners en hun organisaties die werken voor de 24.000 inwoners van het prachtige oude stadje Wijk bij Duurstede. Het Wiel draait sinds 22 mei: het ging van start tijdens het symposium Eerstelijn in Beweging, dat plaatsvond op het Wijkse stadhuis en waaraan 120 zorgverleners en managers deelnamen. De Wijkse coöperatie van alle huisartsen vormt de spil van het WIEL. Alle huisartsen werken of willen werken in multidisciplinaire gezondheidscentra. Het Utrechtse bureau voor ondersteuning van de eerstelijn Raedelijn helpt hun daarbij. De beleidsoptie is dat al het geld voor de eerstelijn en voor disease management programma's gaat lopen via het Wiel. Alle zorgaanbiedende organisaties hebben daarmee ingestemd. Binnenkort biedt het Wiel een business plan aan AGIS ZORGVERZEKERINGEN aan waarin zij de optie uitwerkt waarin het Wiel als ontvanger optreedt van alle gelden voor eerstelijnszorg en ketenzorg. Wil je meer weten over het WIEL? Neem dan contact op met Anouk van Daelen van Bureau Raedelijn op avdaelen@raedelijn.nl Het congres Recente Ontwikkelingen in de bekostiging van ketenzorg gaat uitgebreid in op de methodiek zoals het Wiel gaat hanteren. Het vindt plaats op 4 juli. Reeds 120 personen schreven zich in. Wil jij er ook naartoe? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.


PREVENTIE OP RECEPT KRIJGT PLAATS IN EERSTELIJN


Elke zorgprofessional kent het rijtje van primaire, secundaire en tertiaire preventie. Maar dat rijtje is verouderd. Modern is de driedeling: collectieve, selectieve en preventie-op-recept. De collectieve preventie is gericht op de totale populatie, werkt via de bevolkingsadministratie en betreft bijvoorbeeld het Rijksvaccinatie programma. Ook aanpassing van de omgeving (niet roken in de horeca) valt hieronder. Collectieve preventie is een overheidstaak. De selectieve preventie omvat screening gericht op mensen met een verhoogd risico op ziekte, beperkingen of psychische aandoeningen. Kinderen van zeer jonge moeders vallen hieronder. Maar ook ouderen met een verhoogd risico op vallen. De preventie-op-recept omvat interventies die een arts voorschrijft (zoals een recept) aan personen die uit de selectieve preventie naar voren zijn gekomen met een verhoogd risico. Dat zijn bijvoorbeeld patiënten met een verhoogd lichaamsgewicht. De selectieve preventie en de preventie-op-recept hoort een plaats te krijgen binnen de eerstelijn. Dit pleidooi hield ondergetekende tijdens het symposium Eerstelijn in Beweging, dat plaatsvond op het Wijkse stadhuis en waaraan 120 zorgverleners en managers deelnamen (zie ook het bericht hierboven). Ik heb deze nieuwe driedeling uitgewerkt voor Wijk bij Duurstede. Mijn verwachting is dat in 2009 de Zorgverzekeringswet enkele vormen van preventie-op-recept gaat bekostigen.. Wil je de PPP's van mijn lezing inzien? Ze staan vanaf 30 mei op www.integratedcare.nl Op 11 juni, 1100 -1300 uur houden Minister Ab Klink en ondergetekende colleges over traditionele en moderne vormen van preventie. Deze bijeenkomst vindt plaats op het UMC Utrecht en is gratis toegankelijk. Er is plaats voor maximaal 250 personen. Reeds 235 hebben zich ingeschreven. Wil je ook komen? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.


DEFINITIE VOOR HET BEGRIP EERSTELIJN WORDT TE VAAG


Valt een gespecialiseerde verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie die vanuit een centraal bureau werkt onder de eerstelijn? Ik zeg nee. Ze doet prima werk, maar is niet rechtstreeks toegankelijk voor patiënten. Valt een pedagoog van het bureau Mee die een kind met een verstandelijke beperking begeleidt onder de eerstelijn? Ik zeg weer nee met dezelfde argumentatie. Valt een huisartsenpraktijk in het stadion van Utrecht waar mensen van heinde en verre zich laten nakijken eronder? Ik zeg weer nee. Deze huisarts werkt niet buurt- of wijkgebonden. Tijdens het symposium in Wijk bij Duurstede (zie ook de berichten hierboven) en op andere plekken waar ik kom, zie ik een vervaging optreden van het begrip eerstelijn tot alle vormen van hulpverlening achter de voordeur en tot alle vormen van ambulante en poliklinische hulpverlening. Die vaagheid leidt tot spraakverwarring. Zelf baseer ik mij op de definities van eerstelijn van John Fry uit 1980. De eerstelijn is 1. rechtstreeks toegankelijk vanuit de populatie 2. generalistisch tenminste op teamniveau en zoveel mogelijk op het niveau van de individuele zorgprofessional 3. is levensloop gebonden 4. werkt buurt- of wijkgebonden 5. is gericht op het gehele huishouden (gezinsoriëntatie) en 6. omvat selectieve preventie en preventie-op-recept.


MEERWAARDE PATIËNTENORGANISATIES WORDT OP 28 MEI BEKEND GEMAAKT


Drie studies deed het Julius Centrum naar de meerwaarde van patiënten- en gehandicaptenorganisaties (p/g-organisaties). De eerste studie betreft een feitenonderzoek. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat de overheid voor 22% van de kosten de p/g-organisaties subsidieert. De tweede studie is gebaseerd op zo'n 270 interviews van betrokkenen bij 41 p/g-organisaties. Die 41 vormen een representatieve steekproef van alle organisaties. Het derde onderzoek bestaat uit diepte-interviews onder 32 prominente Nederlanders, bijvoorbeeld met een oud-minister voor Volksgezondheid. Twee jaar werkten drs. Mascha Berk, dr. Henk van der Steeg en ondergetekende daaraan. Op 28 mei, 1000 uur op het UMC Utrecht is het zover. Dan komt het lang verwachte eindrapport uit. Het eerste exemplaar daarvan overhandig ik aan drs. Ferdinand Clevers, voorzitter van de stichting Fonds Patienten-, Gehandicapten- en Ouderenorganisatie (Fonds PGO). Wil je deze sessie bijwonen? Reeds zestig personen hebben zich aangemeld. Wil je het persbericht ontvangen onder embargo? Stuur een mail naar mijn secretaresse Annet Esser op A.F.Esser@umcutrecht.nl Reserveer vast 4 december 2008. Dan vindt het congres Recente Ontwikkelingen in de patiëntenorganisaties plaats. Dat gebeurt na uitgebreide discussierondes, eerder in het najaar. Het eindrapport staat vanaf 30 mei op de websites www.pgo.nl en www.integratedcare.nl


BUSINESS PLAN NOODZAKELIJK BIJ ZORGINNOVATIES


Betekent de nieuwe zorgprofessional nu een uitbreiding van het zorgpakket of een vervanging van een bestaand onderdeel daarvan? En als de innovatie leidt tot besparingen, naar wie gaat de doelmatigheidswinst dan? Blijft die in het ziekenhuis die ermee andere patiënten gaat behandelen? Of gaat die over naar de eerstelijn? Of is die bestemd voor de zorgverzekeraar die zijn eigen kosten ermee verlaagt? En zijn er aanloopkosten voor nieuwe apparatuur, software, huisvesting en scholing van zittende zorgprofessionals. En wat is de gezondheidswinst voor patiënten op korte en op lange termijn? Al deze vragen horen thuis in een business plan. Dat ontbreekt tot nu toe vaak bij de start van een zorginnovatie. Die blijven soms hangen in intentieverklaringen en goede bedoelingen. Op 4 juli vindt het congres Recente Ontwikkelingen in de bekostiging van ketenzorg gaat ondergetekende uitgebreid in op de methodiekvan het business plan. Het vindt plaats op 4 juli. Reeds 120 personen schreven zich in..In de Masterclass Management op basis van prestatie indicatoren oefenen Henk van der Steeg, Deloitte medewerker Edwin Sinnema graag cursisten in deze methodiek. Wil jij deelnemen an het genoemde congres of aan de Masterclass? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.


MAASTRICHT HEEFT OP 13 JUNI GREEP OP CHRONISCHE ZIEKTEN


Op vrijdag 13 juni vertrekt Cor Spreeuwenberg als hoogleraar bij de Universiteit Maastricht. Ter gelegenheid van zijn vertrek vindt op die het afscheidssymposium Greep op Chronische Ziekten en beperkingen plaats. De Lodonse WHo expert Ellen Nolten, Henk Smid (ZonMw), Margo Trappenburg ( UU), Luc de Witte (UM) Dirk Ruwaard (VWS) en Cor Spreeuwenberg treden als spreker op. Graag beveel ik het congres aanrond de man die zo veel aan de invoering van Disease Management in Nederland heeft gewerkt. Wil je en dagje naar Maastricht? Geef je op via info@2support.nl


VERANTWOORDING Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar PH.Nieuwsbrief@planet.nl Bij afmelding of wijziging graag vermelden welke versie (bv 293.1, 293.2, etc) je ontving.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.
Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356