De fractie van de PvdA Alkmaar wil aanpak schooluitval


ALKMAAR, 20080525 -- Zo'n 3800 Noord-Hollandse jongeren stoppen met hun middelbare school voordat ze een diploma hebben. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van onderwijs. Dat aantal moet in 2012 met veertig procent zijn verminderd. De PvdA Alkmaar is echter van mening dat deze aanpak niet alleen op de ROC opleidingen dient plaats te vinden. Ook is de PvdA van mening dat er meer nodig is om deze jongeren een goede start te geven.

Tijdens een recent gehouden congres voor volksgezondheid op 9 en 10 april in Groningen is ook de relatie ongezonde levensstijl, vroegtijdig schoolverlaten en schoolkeuze prominent aan de orde geweest. De meeste jongeren zijn gezond, het gedrag van veel jongeren is echter niet gezond. Een groeiende groep jongeren investeert in een ongezonde toekomst. Het is schrikbarend om te zien dat met name jongeren die voor het type (V)MBO gekozen hebben,meer verzuimen, eerder uit vallen op school en een ongezondere levensstijl hebben.
De Partij van de Arbeid vindt dat behalve een verzuimregistratie ook de ongezonde levensstijl van deze jongeren moet worden aanpakt. Dit heeft als voordeel dat de jongeren later ook een zelfbewuster zelfbeeld krijgen.
De PvdA Alkmaar vindt dat het maatschappelijk en economisch belang gediend is met het terugdringen van schooluitval en een gezondere levensstijl. Samenwerking is het sleutelwoord om dit probleem goed aan te pakken. Samen met (toekomstige) werkgevers, scholen en instanties moet hier vorm aan gegeven worden, bijvoorbeeld door leerwerktrajecten.
Zowel provinciaal als landelijk zijn gelden beschikbaar om voor dit doel lokale initiatieven van de grond te krijgen en te ondersteunen.
Voortvloeiend uit bovenstaande informatie heeft de PvdA Alkmaar de volgende vragen aan het college gesteld:
1. Is het college met ons van mening dat een gezonde levensstijl onder grote groepen jongeren steeds minder vanzelfsprekend is, met alle gevolgen van dien?
2. Op welke wijze geeft het college vorm, of ondersteund het initiatieven die bijdragen aan een gezondere levensstijl van jongeren?
3. Is het college, net als de PvdA Alkmaar van mening dat alle scholen m.b.t. dit punt goede ondersteuning moeten hebben, en niet alleen de ROC opleidingscentra?
4. Op welke wijze denkt het college deze ondersteuning aan alle scholen in het voortgezet onderwijs te vergroten?
5. Is het college bereid de mogelijkheden van een combinatie van verzuimregistratie en voorlichting middels een bezoek aan de GGD arts te onderzoeken voor alle scholen?
6. Is het college bereid om met werkgeversorganisaties in overleg te treden en de mogelijkheid tot het creëren van leerwerktrajecten te onderzoeken?





K Dielemans, PvdA Alkmaar