Brief aan Frank Heemskerk over XBRL


Staatssecretaris gevraagd te kiezen voor XBRL voor digitale facturen

AMSTERDAM, 20080525 -- Frank Heemskerk heeft 27 maart 2008 het Actieplan elektronisch factureren gelanceerd en een onderzoek naar een Deense standaard aangekondigd voor digitaal factureren. Nederland heeft echter al gekozen voor XBRL als uitwisselingstaal voor bedrijfsinformatie.

Ministerie van Economische Zaken
Drs. F. Heemskerk
Postbus 20101
2500 EC Den Haag




Amsterdam, 25 mei 2008


Standaard voor digitaal factureren




Geachte heer Heemskerk,

De overheid heeft enkele jaren geleden gekozen voor XBRL als standaard voor het uitwisselen van bedrijfsinformatie. In 2006 werd het Nederlands Taxonomie Project gestart, met de overheid, banken, bedrijven en softwareleveranciers als convenantpartners. Er werden afspraken gemaakt over de invoering en het gebruik van XBRL.

Als convenantpartner bleek ons dat er nog geen taxonomie voor facturen was. Wij hebben toen de taxonomie Invoice ontwikkeld. Na beoordeling door, en in overleg met de belastingdienst zijn er een aantal aanpassingen gedaan. De nieuwe versie van de taxonomie, Invoice 2.0, kan in elke btw-situatie gebruikt worden en voldoet aan alle eisen van de belastingdienst. XBRL is een open standaard en de taxonomie Invoice 2.0 is voor iedereen vrij beschikbaar op www.register.nl.

Op 27 maart 2008 heeft u het Actieplan elektronisch*) factureren gelanceerd. Hierin wil de overheid als launching customer het goede voorbeeld geven. Uw doel is om in 2010 3,6 miljoen elektronische facturen naar de overheid te laten sturen (10% van het aantal dat de overheid ontvangt). U kondigde ook aan een onderzoek te laten doen naar UBL2.0, een Deense standaard voor digitaal factureren.

Uw aankondiging heeft ons behoorlijk bevreemd. Er is al een standaard. XBRL is de standaard waar de overheid voor heeft gekozen. Die door softwareleveranciers is of wordt ingebouwd. Waar ondernemers door de overheid rijp voor zijn gemaakt met brochures. En u gaat kijken naar een tweede, extra standaard?

*) De naam elektronisch is verwarrend. Een factuur die als plaatje per e-mail wordt verzonden is een elektronische factuur. Het plaatje is echter niet digitaal verwerkbaar. Uit de tekst blijkt dat een digitale factuur wordt bedoeld. Een digitale factuur bevat naast een plaatje van de factuur alle factuurgegevens in een digitaal leesbaar bestand. Digitale facturen leveren de geschetste voordelen op.


Twee standaarden?
Het gebruik van twee standaarden voor het uitwisselen van bedrijfsinformatie is verwarrend, en heeft financiële en organisatorische consequenties. Zowel bij de invoering, als bij het gebruik.

A. De Nederlandse software-industrie investeert momenteel fors om haar producten XBRL-enabled te maken. Met de keuze voor een aparte standaard voor slechts een onderdeel van de bedrijfsinformatie, namelijk de facturen, moet de software-industrie investeren in een tweede standaard.

B. Het kiezen voor twee standaarden vergt ook een investering in het maken van conversiesoftware om beide standaarden met elkaar te kunnen laten `praten'. Naast een investering levert dit ook een probleem op: het ontwikkelen van conversiesoftware is niet geliefd bij programmeurs. Voor dit werk zijn dan ook nauwelijks of geen ontwikkelaars te vinden in Nederland.

C. De derde kostenpost is een blijvende: de verwerkingskosten bij vooral SaaS-aanbieders (Software as a Service), zullen fors stijgen vanwege de voortdurende conversies.

Mijnheer Heemskerk,

U riep 27 maart ondernemers in het MKB op hun koudwatervrees af te leggen als het gaat om `elektronisch' factureren. Bent u niet bang dat u ondernemers met verwarring over een standaard voorlopig vervreemd van digitaal factureren?

U hebt nu echt de sleutel in handen voor een doorbraak van digitaal factureren. U sprak over een lastenverlichting oplopend tot tientallen euro's per factuur, voor zowel de ontvanger als verzender. Dat betekent een vermindering van de administratieve lasten van honderden miljoenen euro's per jaar.

Uit onderzoek blijkt 79% van de bedrijven in Nederland te willen overstappen op digitaal factureren. Als u vandaag voor XBRL kiest, kunnen die bedrijven morgen digitaal gaan factureren. En als u vandaag voor XBRL kiest, ontvangt de overheid zelf, morgen haar eerste digitale facturen.

Kies nu voor XBRL voor alle bedrijfsinformatie. Want - zoals u ook zei - als het goed gaat met het MKB, gaat het goed met Nederland!

Hoogachtend,

J.G. van Heertum
(directeur)


NB: In mijn 35-jarige loopbaan in de IT heb ik ervaren dat de keuze voor meer dan één standaard funest kan zijn voor de ontwikkeling in een gebied. Laten wij voorkomen dat Nederland achterop raakt bij digitaal factureren. Denemarken zal blijvend de gevolgen van twee standaarden ondervinden. Nederland kan de koppositie innemen bij digitaal factureren.