Websites toegankelijker voor honderdduizenden laaggeletterden


Succesvolle voorleeshulp BrowseAloud vernieuwd

LEUSDEN, 20080525 -- De zojuist gelanceerde nieuwe versie van BrowseAloud maakt het mensen die problemen hebben met lezen nog gemakkelijker om websites te begrijpen. De gratis te downloaden voorleessoftware werkt nu sneller en leest zelfs beveiligde pagina's voor, zoals bij telebankieren. Met BrowseAloud kan de gebruiker ook zijn eigen MP3-bestanden van een website of online documenten maken.

In Nederland kunnen 2 miljoen mensen niet of niet goed lezen. Daardoor begrijpen ze geschreven tekst niet. BrowseAloud is de unieke voorleeshulp die tekst van een website voorleest én tegelijkertijd met een tweekleurige meeleescursor toont wat er wordt voorgelezen. Duizenden laaggeletterden, dyslectici, slechtzienden en anderstaligen, voor wie iets alledaags als lezen veel moeite kost, maken hier al gebruik van.

In Nederland bieden een 50-tal organisaties deze service op hun website aan. Dat zijn onder andere de nieuwssite Nu.nl, de gemeenten Almere, Alkemade, Berkelland, Dalfsen, Ede, Eindhoven, Franekeradeel, Lochem, Woerden, Zandvoort en Zutphen, een drietal ziekenhuizen, waaronder het Academisch Ziekenhuis Maastricht, de bibliotheken van Amsterdam, Breda, Deventer en Zwolle, de Service Apotheek, Bristol-Myers Squibb en de Stichting Lezen & Schrijven. Maar vergeleken met Engeland is dat nog heel weinig. Daar bieden bijna 2.000 organisaties BrowseAloud op hun site aan.

In de Richtlijnen voor duidelijke websites die zijn opgesteld door de Stichting Lezen & Schrijven wordt een voorleeshulp aanbevolen: "Voor veel mensen zal dit - mits in combinatie met duidelijk taalgebruik - een helpende hand bieden om de inhoud van de site te begrijpen. Zorg ervoor dat de tekst die wordt voorgelezen oplicht." (www.kwaliteitsmodel.nl/informatie/richtlijnen-voor-duidelijke-websites.pdf).



Einde



Axendo is Benelux distributeur van BrowseAloud. Axendo is specialist in digitale toegankelijkheid. Wij helpen overheid, bedrijfsleven en instellingen bij het leesvriendelijker en toegankelijker maken van websites, documenten en formulieren, met behulp van spraaktechnologie. Axendo is partner van het `Hoe bereikt u iedereen' initiatief, samen met de Stichting Accessibility.nl en de Stichting Lezen & Schrijven. Dit initiatief wordt gesteund door mevrouw Annemarie Jorritsma en de Commissarissen van de Koningin. Kijk voor meer informatie op www.hoebereiktuiedereen.nl.