FNV steunt PvdA-plan mensen aan de onderkant

Publicatietijd: 25/05/2008 18:23

De FNV is positief over het plan van de PvdA voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Federatiebestuurder Leo Hartveld: "Het versterkt de arbeidsmarkt-kansen voor de mensen zonder afbreuk te doen aan hun inkomenspositie."

Het zaterdag gepresenteerde plan betreft voorzieningen voor mensen die werkzoekend zijn en geen direct arbeidsverleden hebben. Voor werklozen wil de PvdA dat de werknemersverzekering (WW) onder verantwoordelijkheid komt van werkgevers, werknemers en de landelijke overheid. De FNV pleit ervoor dat dit onderdeel nader uitgewerkt wordt.

De PvdA wil een geharmoniseerde regeling voor mensen met en zonder arbeidsbeperkingen. Voor de groep gewone werklozen die zelfs met intensieve begeleiding bij een reguliere werk aan de slag kunnen voorziet het PvdA plan in beschutte arbeid, 'werkvoorziening'. Leo Hartveld: "Dat sluit naadloos aan op het plan dat de FNV samen met andere vakcentrales en de VNG heeft ontwikkeld voor 'participatiebanen', waarbij mensen een arbeidsovereenkomst krijgen en minimumloon. "

Voor de groep werkzoekenden die op termijn wel kans heeft op een reguliere baan komt er een 'voorschakeltraject. De FNV vindt dat zo'n traject moet bestaan uit elementen als leren werken, leren leren, Nederlandse taal, enz. Hartveld: "Het moet om een kort traject gaan, afhankelijk van de afstand tot de arbeidsmarkt. En niet twee jaar duren, zoals het Kabinet in haar voorstel Participatieplaatsen voorstelt."

De FNV plaatst wel kanttekeningen bij de grote rol die de PvdA toekent aan de gemeenten, daar waar het gaat om de bemiddeling van werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Hartveld: " Wij zien meer in versterken van de rol van het UWV, waarbij de rol van re-integratiebedrijven beperkt wordt. De kennis over de groep werkzoekenden met een arbeidsbeperking is bij gemeenten afwezig."

Nederlands grootste vakcentrale gaat er tot slot vanuit dat maatregelen uit het PvdA-plan die de positie van mensen in de Sociale Werkvoorziening raken onderwerp van gesprek zijn tussen de AbvaKabo FNV en de werkgeversvereniging Cedris.


Links: Geen informatie