Politie Friesland

Politieberichten van zondag 25 mei

Fryslân, 25-05-2008 o Politieberichten van zaterdag 24 mei 11.00 uur t/m zondag 25 mei 11.00 uur

Fryslân: resultaten eerste alcoholcontrole op het water
De politie Fryslân heeft zaterdag in samenwerking met een aantal andere instanties de eerste grote alcoholcontrole van dit seizoen op het water gehouden. Zie voor meer informatie ook dit bericht. Op en rond het Heegermeer, de Jeltesloot en het Prinses Margrietkanaal werden van 14.00 tot 21.00 uur in totaal 56 vaartuigen gecontroleerd. Er is daarbij in totaal twee keer proces-verbaal opgemaakt omdat men geen zwemvesten aan boord had, twee keer omdat men niet aan stuurboordswal voer en één keer omdat de schipper geen vaarbewijs had. Vier schippers hadden gedronken en moesten op de P64 van het KLPD een ademanalyse ondergaan. Eén schipper bleek met 365 ug/l boven de wettelijke norm te zitten en tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Geconstateerd werd dat er deze dag veel (zeil)boten op het water waren. Er was geen negatief commentaar op de controles, de mensen vonden het een goede zaak. Tijdens de controles is promotiemateriaal van de campagne Schippernietmetdrank uitgereikt aan de nuchtere schippers en roergangers. Deze campagne is een samenwerking van VVN, ROF, Verslavingszorg Noord Nederland. Gezien het toch beperkte aantal geconstateerde overtredingen, is de politie tevreden over het resultaat. Hoe minder overtredingen, hoe beter. Er staan dit seizoen nog een aantal alcoholcontroles gepland op het water. Daarnaast zal in het reguliere zomerwatertoezicht ook gecontroleerd worden. Niet alleen op alcohol maar ook op andere zaken i.v.m. de veiligheid en leefbaarheid op het water zoals snelvaren, stuurboordswal varen in het PM kanaal, vaarbewijs en geluidsoverlast op het water.

Rinsumageest: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmorgen hulp verleend bij de afhandeling van een aanrijding op de Lauwersseewei waarbij twee personen letsel opliepen. De aanrijding ontstond doordat een 53-jarige automobilist uit Burgum vanuit de richting Sijbrandahuis de Lauwersseewei wilde oversteken richting Rinsumageest. Hij verzuimde daarbij voorrang te verlenen aan een 23-jarige automobilist uit Mantgum die op dat moment op de Lauwersseewei reed. Door de klap van de daarop volgende aanrijding reed deze vervolgens tegen de auto van een 34-jarige inwoonster van Rinsumageest die vanuit de richting van haar woonplaats stond te wachten om over te kunnen steken. Gealarmeerde ambulances vervoerden de bestuurster uit Rinsumageest naar het ziekenhuis in Dokkum en de bestuurder uit Mantgum naar het MCL. In beide gevallen bleken de verwondingen mee te vallen.

Parrega: bromfietsster ten val
De politie heeft zaterdagmorgen geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Terkweg. Een 60-jarige inwoonster van Bussum was daar met haar bromscooter in de berm terecht gekomen en vervolgens gevallen. Ze werd met diverse verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Weststellingwerf: man en vrouw door eigen hond aangevallen De politie heeft zaterdagmiddag noodgedwongen een hond moeten doodschieten die zijn beide eigenaren had aangevallen en verwond. De hond had tijdens een wandeling zijn 53-jarige eigenaar vlakbij de woning zonder duidelijke aanleiding aangevallen. Deze liep daarbij diverse diepe bijtwonden op aan zijn benen en buik op. De hond werd vervolgens door de 44-jarige echtgenote van de man in de tuin aan een ketting gelegd. Zij werd daarbij door de hond ook in haar benen gebeten. De gewaarschuwde politie besloot in overleg met de eigenaren de hond ter plaatse af te schieten. De gewonde man werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Zijn vrouw meldde zich later in hetzelfde ziekenhuis voor behandeling.

Drachten: diefstal uit woning
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal uit een woning aan het Van Knobelsdorffplein. Rond 14.15 uur werd bij de 87-jarige bewoonster aangebeld door een vrouw die zei dat ze van de Thuiszorg was. Vijf minuten daarvoor had de bewoonster een telefoontje gehad van een man die eveneens zei dat hij van de Thuiszorg was en dat men langs zou komen voor een gesprek. De bewoonster liet de vrouw binnen, waarbij vermoedelijk de voordeur niet dicht is gedaan. De vrouw verliet na 5 minuten weer de woning waarop de bewoonster ontdekte dat uit haar slaapkamer een bedrag van enkele honderden euros en een hoeveelheid sierraden waren weggenomen. Het signalement van de onbekende vrouw luidt als volgt: leeftijd 25 tot 30 jaar en lengte ca.
1,65 meter. De vrouw was geheel in het wit gekleed; witte broek, jasje en blouse. Ze droeg een zwarte schoudertas en een zwart wollen mutsje waaronder het haar geheel schuil ging. Ze liep op geblokte schoentjes.

Balk: diefstal uit woning
De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Tribune. Om ca. 13.00 uur trof de 81-jarige bewoonster een haar onbekende man aan in de huiskamer van haar op de begane grond gelegen appartement. De man vroeg de bewoonster of ze geld kon wisselen. Nadat dat gebeurd was verliet de onbekende man de woning weer via een openstaande balkondeur. Korte tijd later ontdekte de bewoonster dat uit een beurs enkele pasjes en een bedrag van enkele tientallen euros was weggenomen. Ze kon het volgende signalement van de dader geven: leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, lengte ca. 1,70 meter, zwart kort haar, getinte huidskleur en tenger postuur. De man sprak een onbekende buitenlandse taal, droeg een blauwe spijkerbroek en een donker T-shirt. De politie heeft nog naar de man gezocht doch niemand met dit signalement in Balk aangetroffen.

Sneek: van telefoon beroofd
De politie onderzoekt de diefstal van een mobiele telefoon van een 22-jarige inwoner van Makkum. De telefoon werd zaterdagmiddag op de Lange Veemarktstraat door een onbekende man uit de handen van de eigenaar gerukt, waarna de dader zich uit de voeten maakte. Deze dader was ca. 1,80 meter lang, tussen de 19 en 25 jaar oud, had een blanke huidskleur, kort bruin haar met stekels en een normaal postuur. De man droeg een wit T-shirt.

Harlingen: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Havenweg. Zaterdag werd van deze woning tussen 14.45 en 15.15 uur een deur geforceerd. Vervolgens werden onder meer diverse sieraden en een digitale camera weggenomen. De 60-jarige bewoner deed aangifte.

Kootstertille: aanhouding inbrekers
De politie heeft zaterdagavond een 17- en een 15-jarige inwoner van Koostertille ingesloten. De twee waren kort daarvoor door twee plaatsgenoten van 32 en 39 jaar op heterdaad betrapt bij een poging in te breken in het clubgebouw van een duivenvereniging aan de Westkern. Ze hielden de verdachten aan en waarschuwden de politie. Die nam de verdachten voor onderzoek mee naar het politiebureau. Van het clubgebouw werden tijdens de poging tot inbraak een aantal ramen vernield.

Makkum: aanhouding poging inbraak
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 15- en een 16-jarige inwoner van Makkum aangehouden. Een getuige meldde bij de politie dat twee jongens op de Klipperstraat probeerden autos open te breken. De politie stelde onmiddellijk een zoekactie in en trof twee jongens aan op de Lieuwkemastraat die aan het door de getuige opgegeven signalement voldeden. Ze werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De jongens bekenden dat ze op zoek waren naar een onafgesloten auto om te gaan joyriden. Voor zover bekend zijn door hen geen autos beschadigd.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Uranusweg. In de nacht van zaterdag op zondag werd van het bedrijfspand een deur geforceerd. Vervolgens werd een kluis in het kantoorgedeelte van het bedrijf opengebroken, waaruit een bedrag van enkele duizenden euros werd weggenomen. Een 39-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens het bedrijf aangifte.

Akkrum: aanhouding
De politie heeft zondagmorgen vroeg een 32-jarige inwoner Akkrum aangehouden. In eerste instantie kreeg de politie een melding van een vechtpartij bij een horecagelegenheid aan de Buorren. Toen men daar echter naar toe reed, kwam de melding de dader bij zijn woning zou zijn. Op het moment dat de politie daar arriveerde, kwam ook de verdachte aanrijden. Hij stapte uit en rende schreeuwend op de woning af. Politiemensen probeerden de man, die behoorlijk bleek te hebben gedronken, zonder resultaat tot rede te brengen. De man stapte daarop weer in zijn auto, waarop een politieman probeerde de autosleutels weg te nemen. Dat lukt niet en de verdachte reed, met de politieman hangend uit de auto, weg. Toen de auto wat vaart kreeg moest de politieman noodgedwongen loslaten. Korte tijd later werd de verdachte op de Koopmanstrjitte aangetroffen, waarna hij alsnog kon worden aangehouden. Op het politiebureau werd tegen de verdachte voor diverse feiten proces-verbaal opgemaakt. Ook moest hij een ademanalyse ondergaan met 735 ug/l als resultaat. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Berlikum: aanhoudingen
De politie heeft zondag rond 05.00 uur twee inwoners van Stiens van 21 en 20 jaar aangehouden. De twee waren betrokken bij een vechtpartij tussen twee groepen in een horecagelegenheid aan de Holfsleane. Ondanks bemiddelingspogingen van medewerkers en beveiligers van de horecagelegenheid bleven de twee groepen ruzie maken. Ze werden daarom naar buiten gestuurd, maar daar bleef de sfeer dreigend. Daarop werd de politie gewaarschuwd, die bij aankomst de twee verdachten op heterdaad betrapten toen ze een portier van de horecagelegenheid aanvielen. Ze werden voor verhoor en het opmaken van proces-verbaal naar het politiebureau overgebracht

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de gehele provincie werden diverse bestuurders gecontroleerd.Dit alles resulteerde in acht processen-verbaal en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zondagochtend 00.38 uur, Esdoornstraat in Leeuwarden, een 37-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 680 ug/l. Zondagochtend, 02.00 uur, Rijskweg A7 bij Heerenveen, 24-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Groningen, 400 ug/l. Zondagochtend 03.20 uur, Hegedyk in Jellum, 30-jarige bestuurder van een personenauto uit Reduzum, 730 ug/l.
Zondagochtend 04.00 uur, Atalantastraat in Heerenveen, 41-jarige bestuurder van een personenauto uit Schiedam, 695 ug/l.
Zondagochtend 6.00 uur, Kimswerderweg in Harlingen, 21-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Harlingen, 435 ug/l