Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Hooghalen, 16 mei 2008

Kamp Westerbork: slagboom tussen leven en dood

Hoe Alphons Katan aan deportatie ontkwam

Op zondag 25 mei aanstaande vertelt kampoverlevende Alphons Katan in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn verhaal over ervaringen tijdens en ook na de Tweede Wereldoorlog. Hij gaat specifiek in op de periode die hij in kamp Westerbork verbleef. De lezing begint om 14.00 uur.

Alphons Katan (1930) is de zoon van joodse (niet gelovige) ouders. Het gezin woonde in Leeuwarden. Zijn vader was leraar, tevens econoom en beëdigd translateur en sprak maar liefst zes talen. Vanwege zijn invaliditeit was hij aan huis gebonden. Zijn benen waren door een ziekte tijdens zijn jeugd misvormd geraakt: daardoor was hij klein. Ook Alphons moeder was klein van gestalte.

Alphons Katans ouders werden in 1942 enkele dagen na elkaar gearresteerd. Zelf werd hij nadien bij joodse vrienden van het gezin ondergebracht. Met deze bejaarde mensen kwam hij uiteindelijk in kamp Westerbork terecht. Alphons werd na een half jaar vrijgelaten, doordat een tante de Duitsers wist te overtuigen dat hij van 'half joodse afkomst' zou zijn. Zijn moeder was een ander lot beschoren. Zij werd in Auschwitz om het leven gebracht. Zijn vader kwam terecht in Mauthausen waar hij werd vermoord.

In 1994 werd Alphons Katan geconfronteerd met foto's van zijn vader in Mauthausen. Toen begon een langdurige strijd, ondermeer om het verdwenen stoffelijk overschot van zijn vader terug te krijgen. Dit is wellicht in verband met de medische experimenten niet vernietigd, maar daarentegen nog steeds niet opgespoord.

Alphons Katan is op zondag 25 mei om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om met zijn oorlogsrelaas te trachten bij te dragen aan een beter begrip en een positieve bewustwording.

De toegang tot de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht