Gemeente Rotterdam

Nr. 89
23 mei 2008

Embargo tot zondag 25 mei 14.15 uur

Johan van Oldenbarneveltpenning voor Valery Gergiev

Bij zijn afscheid als chef-dirigent van het Rotterdam Philharmonisch Orkest ontvangt Valery Gergiev op zondag 25 mei de Johan van Oldenbarneveltpenning uit handen van burgemeester Ivo Opstelten. Hij ontvangt deze hoogste gemeentelijke onderscheiding omdat hij in zijn jaren als chef-dirigent een enorme impuls heeft gegeven aan het Rotterdamse muziekleven en de wereldwijde uitstraling van de stad. De burgemeester reikt direct voorafgaand aan het concert in de Grote zaal van De Doelen de onderscheiding uit aan Valery Gergiev. Slechts één keer eerder werd deze penning uitgereikt aan een dirigent, namelijk in 1961 aan Eduard Flipse, de toenmalig chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Zondagmiddag staat Gergiev voor de laatste keer als chef-dirigent voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest. Met dit concert komt een einde aan een lange, intensieve en vruchtbare samenwerking. Hoewel hij terug blijft keren naar zijn jaarlijkse Gergiev Festival, is dit toch het einde van een tijdperk.

Direct bij zijn aantreden in 1995 als chef-dirigent stelde Gergiev dat Rotterdam een ambitieus muziekfestival moest krijgen. Een jaar later, in 1996, stond hij aan de wieg van het eerste Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. Dat festival ontwikkelde zich in korte tijd tot een cultureel evenement van internationale allure. De verschillende tournees die het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de jaren met Gergiev ondernam, droegen verder bij aan de internationale uitstraling van het orkest en van de stad. De belangrijkste steden in Europa werden aangedaan, en het orkest reisde ook naar de Verenigde Staten en tweemaal naar Japan. De meereizende delegaties uit de gemeentelijke politiek en het Rotterdamse bedrijfsleven merken dat deze tournees niet alleen een muzikaal succes zijn. Het orkest opent deuren die anders gesloten blijven.

Vanwege "de exceptionele aard, de grote internationale betekenis en wereldwijde allure van zijn muzikale activiteiten" werd Valery Gergiev in 2005 al benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Rotterdamse ondernemers kenden hem vorig jaar de Rotterdam Promotieprijs toe.

De Johan van Oldenbarneveltpenning wordt toegekend aan personen die zeer grote verdiensten voor Rotterdam hebben gehad op het gebied van wetenschap, economie, kunst en cultuur of bestuur.