Ingezonden persbericht


Hoogtepunten op kunstveiling Zuydwal Veilingen

Op 25 mei 2008 veilt Zuydwal Veilingen een breed aanbod aan schilderijen, aquarellen, tekenngen, grafiek en bronzen beelden. Werken van kunstenaars van faam als Isaac Israëls, J.H. van Mastenbroek, C.C. Kannemans, W.G.F. Jansen, David Schulman, Corn. Vreedenburgh, Co Breman, Lou Loeber, Hart Nibbrig, Chris Beekman komen onder de hamer.

Bijzonder zijn de schilderijen en aquarellen van Jan Rijlaarsdam (1911-2007) vooral zijn vlot geschilderde schilderijen en aquarellen van Parijs en Amsterdam springen in het oog. Een andere kunstenaar die veel in het Gooi heeft gewerkt is Albert Fiks (1908-1945). Van zijn hand komen werken onder de hamer die deel hebben uitgemaakt van de vorig jaar gehouden expositie over deze getalenteerde kunstenaar in De Zonnehof in Amersfoort.

De collectie schilderijen, aquarellen en tekeningen van de schilder Jan Zondag (1891-1982) is afkomstig van een particulier verzamelaar. Deze schilder kan met recht een poëtisch kunstenaar worden genoemd. Hij had grote bewondering voor de Chinese schilderkunst. De meeste werken zijn ontstaan in het Gooi. Paarden grazend op de Blaricumse Meent, de K|ortenhoefse Plassen en het leven rond het water zijn favoriete onderwerpen. Het Singer Museum besteedde in 1973 uitgebreid aandacht aan zijn werk.

Een van de hoogtepunten is de bouwplaats op het landgoed Arendsdorp in Den Haag. Dit monumentale doek 87 x 181 cm) schilderde J.H.van Mastenbroek (1875-1945) in 1940. Het landgoed maakt nu deel uit van Benoordenhout in Den Haag. Op meesterlijke wijze zijn de mannen bezig met hun werk vastgelegd.

Ook wordt er een verzameling hedendaagse internationale kunst geveild. Met werken van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Vetere, de Duitse kunstenaars Dieter Eckert, Professor Klaus Fussmann en Wolfgang Zelmer.

Kijkdagen: vrijdag 23 mei van 11 tot 17 uur, zaterdag 24 mei van 10-17 uur en zondag 25 mei van 10-13 uur

Veiling: zondag 25 mei om 15.00 uur

Locatie: De Warrekam, Brink 29, Laren nh

Op www.zuydwalveilingen.nl is de geïllstrureerde catalogus te zien. Ook is er een gedrukte catalogus verkrijgbaar via info@zuydwalveilingen.nl of t. 06 53651139