Ingezonden persbericht


|          |                               |datum   |16 mei 2008                    |
|          |                               |nummer  |0805/5287                      |
Zondag 25 mei in de Landgoederenzone
Dag van het Park in Rijswijk

Ook dit jaar doet Rijswijk mee met de landelijke 'Dag van het Park' op zondag 25 mei. Op veel plaatsen in de Landgoederenzone vinden tussen half 1 en half 5 activiteiten plaats voor jong en oud. Burgemeester Ineke van der Wel opent om 13.00 uur de dag van het park op landgoed Te Werve aan de Van Vredenburchweg 101-105 bij de Duiventoren. Hier is ook het complete programma af te halen. Daarna starten op verschillende plekken de activiteiten.

De dag is een initiatief van de ANWB en bedoeld om de aandacht te vestigen op het groen in de directe woonomgeving. Het thema dat de ANWB dit jaar heeft meegegeven is: 'Mooi dichtbij'. Het vele groen in Rijswijk levert ideale plekken op om te recreëren, te sporten en te genieten van de natuur. Het draagt bij aan het 'comfortabel wonen', één van de speerpunten van het college van B&W. Op 25 mei komt daar een aantal leuke activiteiten bij.

Wandeltochten
Vanaf half 1 kan er bij de Duiventoren op landgoed Te Werve worden ingeschreven voor drie soorten wandelingen met een gids. Naast de traditionele wandeling over dit landgoed zijn er nu ook twee nieuwe wandelingen: een archeologisch cultuurhistorische wandeling en een wandeling bij Don Bosco met landschapsarchitecte Marlien van de Ven. Marlien werkt in opdracht van de gemeente aan de plannen voor de Landgoederenzone en zal laten zien wat er komt kijken bij het onderhouden en ontwikkelen van een landgoed. De wandelingen starten om half 2 en om 15.00 uur bij de Duiventoren. Ook met minder goed weer gaan de wandelingen gewoon door.

Twee landhuizen in De Voorden open

Bijzonder op deze middag is de openstelling van de twee landhuizen in De Voorden. Landhuis Overvoorde (Van Vredenburchweg 174) opent haar deuren vanaf 13.00 uur. U kunt er rondkijken en er is gratis koffie en limonade. In landhuis De Voorde (Van Vredenburchweg 985) stellen de kunstenaars hun ateliers open, er is een tentoonstelling te bezichtigen, een workshop "Maak uw talent zichtbaar' (5 euro; informatie via Kees Fluitman op 449 04 54) en in de tent voor het landhuis organiseren de kunstenaars activiteiten voor de kinderen van 3 - 8 jaar (kosten 0,50 euro). Wethouder Jos Bolte komt hier om 16.00 uur de resultaten van de kinderen bewonderen.

Voor het landhuis geeft de Taoïstische Tai Chi Vereniging Nederland demonstraties en kan worden ingeschreven voor gratis proeflessen Nordic Walking.

Bunkers open
Vanaf half 2 gaan de verschillende bunkers open van het voormalig opleidings- en commandocentrum Bescherming Bevolking (Van Vredenburchweg 176-A/176-B).

Nieuwe ezeltjes op 't Akkertje
Bij kinderboerderij 't Akkertje zijn weer diverse activiteiten. Kinderen kunnen zich laten schminken, er is een speurtocht en natuurlijk veel lekkers. Om 3 uur krijgt de kinderboederij twee nieuwe ezeltjes. Wethouder Wouter van Putten neemt de ezeltjes namens de gemeente officieel in ontvangst.

En verder.

. Stichting streekdierentehuis 'Juliaantje houdt van 13.00 - 15.00 uur een open dag.
. De tennisbanen van Tennispark Welgelegen zijn gratis te bespelen en tennisschool Jan de Rook geeft gratis tennislessen (om 14.00, 15.00 en 16.00: opgeven via alex@tennisparkwelgelegen.nl tot zondag 10.00 uur).
. Scoutingclub De Jaguars en scoutingvereniging Martin Luther King ontvangen kinderen en ouders.
. Voetbalvereniging K.R.S.V. Vredenburch houdt een familievoetbaltoernooi, waarbij publiek van harte welkom is en er bovendien een balletje kan worden gespeeld op het trainingsveld. Wethouder Dick Jense reikt rond half 5 de sportiviteitbeker uit.
. Landgoed Te Werve en het landgoed van Don Bosco zijn de hele dag open voor publiek.

Ten slotte zijn tussen 1 en half 2 gratis toegangskaarten te krijgen voor Natuurbad De Put bij het kraampje van de gemeente op landgoed Te Werve.

Kijk voor het volledige programma op www.rijswijk.nl of www.dagvanhetpark.nl. Programma's zijn vanaf woensdagmiddag 21 mei ook af te halen bij de publieksbalie op het stadhuis of bij de bibliotheken.

Dit jaar is gekozen de Dag van het Park in de Landgoederenzone te vieren. De provincie Zuid-Holland heeft 2008 uitgeroepen tot het jaar van de Landgoederen. De gemeente Rijswijk zelf werkt hard aan plannen dit gebied te beschermen en te verbeteren. Nog voor de zomervakantie zal zij de eerste oriënterende voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Rijswijk organiseren. Naar verwachting begint in augustus de officiële inspraak op de plannen.


---