Bron:

Oproep solidariteitsactie geïllegaliseerden en activisten (op 25 mei 2008)

Vrijdag 25 mei a.s. moeten 7 activisten voorkomen voor de rechtbank in Haarlem op verdenking van openlijke geweldpleging in vereniging. Zij zouden dit gedaan hebben tijdens een aktie in april 2007 toen een groep van 90 mensen onder de naam Migranten Welkom, de hekken rondom de Zaanse bajesboten neerhaalden. In deze boten worden mensen opgesloten omdat zij niet over de juiste papieren zouden beschikken om in Nederland te verblijven

Toen vorig jaar de hekken omgingen in Zaandam was dit een poging het denken over migratie open te breken. Dit is vandaag nog steeds nodig. Nog steeds wordt een beleid gevoerd dat mensen onderling verdeeld in zij die wel papieren hebben, en zij die dit niet hebben, waarbij zij die geen papieren hebben telkens weer onder vuur liggen. Of dit nu is doordat zij in alle facetten van het maatschappelijk leven uitgesloten worden, of doordat zij in illegalenbajessen opgesloten worden.

Het beleid dat de Nederlandse regering, in overeenstemming met ander Europese landen voert, miskent (vaak met dodelijke afloop) het recht op vrijheid van beweging dat aan ieder mens gegarandeerd zou moeten zijn. Jaarlijks sterven er duizenden mensen in een poging Fort Europa binnen te raken, en ook binnen Europa eist het beleid haar tol. Afgelopen week nog probeerde een geïllegaliseerde op de Zaanse bajesboot zich van het leven te beroven.

Het OM en de staat proberen het verzet tegen dit beleid te breken door de aandacht op de activisten te leggen, en in ieder geval weg van wat er gaande is achter de celdeuren. Wij weigeren onze solidariteit op te delen, en zullen dit aanstaande vrijdag ook weer tonen.

Hierbij willen we iedereen oproepen om vrijdag naar Haarlem te komen om de verdachten te steunen, en om daarna met ons naar de Zaanse bajesboten te gaan voor een solidariteitsdemo voor de mensen die daar binnen zitten. Zo willen we ons solidair tonen met zowel de gedagvaarden als met hen die vastzitten in de Zaanse bajesboten en elders.

De zitting begint om 13.30 in de rechtbank in Haarlem (Simon de Vrieshof 1 in Haarlem) Voor de mensen die niet bij de zitting willen of kunnen zijn, maar wel mee naar Zaandam willen verzamelen we om 15.30 voor de rechtbank, van hieruit zullen we vertrekken richting Zaandam om daar de gevangenen een hart onder de riem te steken.

Vanaf de rechtbank in Haarlem zullen er bussen rijden naar de bajesboten in Zaandam, als je mee wilt geef je dan op voor de bus via opendepoorten@gmail.com

GEEN MENS IS ILLEGAAL!