Nederlandse Islamitische Omroep

www.nioweb.nl

Programma aankondiging

Televisie
Het Vizier zondag 25 mei, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2

Huiselijk geweld

Ieder jaar sterven er ongeveer tachtig vrouwen door huiselijk geweld. Het is een maatschappelijk probleem wat bij alle bevolkingsgroepen en in alle culturen voorkomt. Aanstaande zondag in Het Vizier het persoonlijke relaas van Naeeda. Zij is jarenlang door haar man mishandeld, nu is zij bij haar man weg en deelt ze haar herinneringen. Ook komen onder andere een forensisch arts en een imam aan het woord over wat huiselijk geweld is en wat te doen als het gebeurt.

Herhaling: op zaterdag 31 mei, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Radio
De Horizon zaterdag 24 mei 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Minder moslims, meer waarden

Het CBS becijferde afgelopen februari al dat er minder moslims in Nederland zijn dan altijd gedacht. In tegenstelling tot de geschatte 1 miljoen, blijken het er 850 duizend te zijn. Dit komt onder andere dat vluchtelingen uit overwegend islamitische landen soms ten onrechte automatisch als moslim werden gerekend. Uit onderzoek van de Universiteit Groningen bleek deze week bovendien dat Nederlandse moslims vrijwel precies dezelfde deugden belangrijk vinden als hun christelijke én niet-gelovige medeburgers. Zo worden respect, zorgzaamheid en barmhartigheid als belangrijke waarden gezien. In De Horizon een gesprek met sociaal psycholoog Van Oudenhoven die aan dit onderzoek bijdroeg. Hij zegt 'verrast' te zijn door de resultaten en weerspreekt dat mensen tijdens dergelijke onderzoeken gewoon de sociaal wenselijke antwoorden laten horen.

Joodse raadgever Marokkaanse koning

Er wordt nogal eens beweerd dat moslims, christenen en joden te verdeeld zijn om samen te werken. Een simpel kijkje in de geschiedenis of naar een paar meer recente voorbeelden schetst een ander beeld. Zo had de voormalige Irakese leider Saddam Hussein de christelijke Tariq Aziz als vice-premier en vertrouweling. In Marokko hadden zowel de voormalige koning Hassan II als de huidige koning Mohammed V dezelfde persoon als eerste raadgever: de joodse André Azoulay. Een uniek gesprek met deze vooraanstaande Marokkaanse burger in een islamitisch koninkrijk.

Is een profeet per definitie onfeilbaar?

Een profeet, al is hij nog zo speciaal, blijft binnen de islamitische traditie een mens. Een mens zonder fouten bestaat niet. Maar tegelijkertijd kan het ook niet zo zijn dat een profeet fouten maakt; dat zou immers impliceren dat hij ook in de Goddelijke boodschap die hij overbrengt vergissingen zou kunnen maken. Hoe zit het dan met de onfeilbaarheid van het profeetschap? Deze netelige kwestie wordt voorgelegd aan islamkenner Mohammed Cheppih.

Herhalingen
Herhaling van NioScoop op zaterdag 24 mei, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Multifestijn

Het thema van het landelijke evenement Multifestijn in Rotterdam was dit jaar `Bridging Cultures`. Het evenement bood plek aan kunst, cultuur, muziek en een culinair proefje van diverse culturen. De organisatoren wilden de positieve aspecten van multiculturele samenleving laten zien. Volgens de organisatie waren dit jaar meer dan 60.000 mensen bij het evenement aanwezig. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap benadrukte tijdens zijn openingstoespraak de saamhorigheid in de samenleving. Zaterdag in NioScoop een verslag van het evenement.

Diversiteitbeleid in de gezondheidszorg

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland voeren aanpassingen in hun beleid door om beter aan te sluiten bij de vraag van de patiënt. Artsen en verpleegkundigen moeten rekening houden met de culturele en religieuze achtergrond van de patiënt, zowel in benadering als in de aangeboden zorg. Het Sint Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam-west investeert al jaren in een divers beleid, met als doel een betere toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor verschillende groepen patiënten. NioScoop bezocht het ziekenhuis en zag hoe het beleid in de praktijk wordt vertaald.

Tevens is de NIO te zien op het themakanaal Geloven van de NCRV