Gemeente Tilburg

20-5-2008
Quirijnstokpark en park Quirijnboulevard in het zonnetje Dag van het Park zondag 25 mei 13-17 uur

Op zondag 25 mei staan maar liefst twee parken in Noord in het zonnetje: het Quirijnstokpark en het nieuwe park Quirijnboulevard. Er worden die dag allerlei activiteiten georganiseerd in beide parken. Tussen 13-17 uur rijdt er tussen de twee parken een gratis fietstaxi, waarmee bezoekers zich van het ene naar het andere park kunnen laten rijden.

Quirijnstokpark
In het kader van landelijke Parkendag staat dit jaar het Quirijnstokpark centraal. Deze groene oase, mét de omringende sportvelden meegerekend groter dan Leijpark en Wandelbos, werd in 1974 geopend. Het ontwerp is van Ludo Leestmans en Jan van Summeren. In aanleg vormt het Quirijnstokpark een schakel tussen de natuurlijk ogende, maar in feite gekunstelde 19e eeuwse landschapsparken en de huidige 'ecoparken', waarin de natuur meer op z'n beloop wordt gelaten. Tegelijkertijd was het ontwerp een reactie op de strakke, recht-toe-recht-aan groenstroken die in de jaren '60 op grote schaal werden aangelegd. Kenmerkend zijn, naast de glooiende weides en dichtbeboste delen, de enorme diversiteit aan beplanting, zowel van bomen als heesters, waaronder een aantal zeer bijzondere.

Programma Quirijnstokpark
Op 25 mei is er van alles te doen en te beleven in het Quirijnstokpark.
Vroege vogels en vogelliefhebbers kunnen 's morgens vroeg onder de deskundige leiding van Ad Kolen de in het park aanwezige vogels beluisteren en bekijken. Vertrek om 07.00 uur tussen de twee flats aan de Sweelincklaan, maximaal 20 deelnemers.
Vanaf 11.30 uur zet de Macedonische gipsyband Orkestar Strumica de toon. Om 12.00 uur wordt een tentoonstelling geopend waarin de geschiedenis, de flora en andere bijzonderheden over het Quirijnstokpark in woord en beeld zijn gebracht. Deze expositie blijft de hele zomer in het park te zien. Ook neemt de wethouder Natuur en Milieu het eerste exemplaar van een fraai boekje over het park in ontvangst.
Vanaf 12.30 uur kan iedereen met zijn picknickspullen in het park terecht in het feestelijke oranje-witte decor van de mobiele veldkeuken van culinair en beeldend kunstenaar Jan Hein van Melis. Er worden vegetarische soep en brood geserveerd, zolang de voorraad strekt. Neem uw picknickmand of barbecue mee naar het park en geniet van de natuur en de muziek.
Vanaf 13.00 uur zijn er boomspeurtochten voor kinderen en houdt de Stichting Stadsbomen Tilburg diverse rondleidingen, waarin alle weetjes over het park worden onthuld. Om 13.00 en 15.000 uur zijn er demonstraties en workshops Capoeira. Vanaf 13.00 is er bovendien volop gelegenheid kennis te maken met Taoïstische Tai Chi. Alle bewoners die muziek kunnen maken, zingen, dichten, verhalen vertellen of jongleren worden van harte uitgenodigd 's middags hun kunsten te komen vertonen.

Park Quirijnboulevard
Zondag 25 mei vieren we feestelijk dat het zuidelijke deel van het park Quirijnboulevard klaar is. Dit deel is gerealiseerd op de voormalige groenstrook tussen de Heikantlaan en de Van Anrooijlaan. De officiële naam van dit park wordt dan bekendgemaakt. Het park verbindt de twee aangrenzende wijken Heikant en Quirijnstok met elkaar. Het park wordt een ontmoetingsplek voor alle bewoners van de wijk. Met bankjes, speelveldjes en een verrassend padenstelsel. De strakke woningen zijn, met veel glas, gericht op het omringende groen van het park. Daarmee is Quirijnboulevard een groene en sociale verrijking van Tilburg Noord.

Om 13.00 uur vindt de opening van het park plaats. Dan 'doopt' Stichting 't Tracééke een nieuwe speelplek in het park. Deze speelplek 'Barbapapa' is speciaal ontworpen voor het park Quirijnboulevard in overleg met buurtbewoners.

In het park Quirijnboulevard is de hele middag van alles te doen voor jong en oud. Vanaf 13.30 uur zijn er 25 picknickmanden voor vier personen af te halen. De eerste 25 bezoekers die zich met drie andere 'picknickers' melden (bijvoorbeeld gezinsleden of buren) kunnen een gratis mand in ontvangst nemen. Neem een plaid mee en wees er snel bij, want op is op. De eerste 100 buurtbewoners kunnen dus gezellig samen eten in het park. Voor de overige bezoekers is er koffie en thee met wat lekkers zolang de voorraad strekt en er zijn broodjes en soep te koop.
In de middag zijn er demonstraties frisbee werpen door leerlingen van het Midden-Brabant College. Sportschool Ooms geeft een wervelende streetdance-show.
Ook geeft tuinarchitect Bram van Beurden gratis tuinadvies en verzorgt Magnolia Bloemen een bloemenmarkt en bloemschikdemonstraties. Het muzikale gezelschap 'The Slampampers'zorgt voor muzikaal vertier en sambaband El Nino verzorgt een spectaculair optreden. Voor de kinderen zijn er frisbees en er is een springkussen. Er zijn makelaars aanwezig met een informatiestand voor eventuele vragen over nieuwbouwkoopwoningen aan de Nobelstraat en Distlerstraat en de parkappartementen Koningspage. Ook de Noordraad en Stichting 't Tracééke hebben een informatiestand over hun activiteiten in de buurt.

Zie voor een compleet programma-overzicht www.quirijnboulevard.nl en www.tilburg.nl